EXCLUSIV | Cum încearcă specialiștii Institutului Cantacuzino să prevină apariția unor focare de boli, pe fondul valului de refugiați din Ucraina
Valul de refugiati care, în marea lor majoritate tranzitează România, este monitorizat și din punct de vedere epidemiologic, motiv pentru care Institutul Cantacuzino a pregatit, preventiv, unități mobile pentru intervenția urgentă în orice posibil focar.
Deocamdată, nu există niciun astfel de semnal care să îngrijoreze populația. Ce s-ar întampla în cazul în care ar suveni o astfel de alarmare?
Este o întrebare la care a răspuns, pentru Gândul chiar directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico- militară Cantacuzino, general de brigadă dr. Florin Oancea.
„Avem niște unități mobile care sunt destinate intervenției în focar în situații de risc epidemiologic, inclusiv PCR pentru mai multe tulpini de virusuri sau pentru bacterii. Aceste unități mobile sunt pregătite, ele se află în curtea institutului. În caz de solicitare de la Ministerul Sănătății, aceste unități mobile pot să asigure intervenția în focare cu risc epidemiologic. Dacă este declarată o zonă cu astfel de risc, unitatea respectivă pleacă pe un container, împreună cu tot cu personal medical specializat, la destinația respectivă”, a declarat Florin Oancea.
„La nivelul Ministerului Sănătății se desfășoară activități de supraveghere a riscurilor apariției unor focare”
Șeful de la „Cantacuzino” mai spune că în prezent se supraveghează riscurile de apariție a unor boli, precum poliomielita sau difteria.
„La nivelul Ministerului Sănătății se desfășoară activități de supraveghere a riscurilor apariției unor focare, cum ar fi poliomielita și difteria (boli eradicate în Romania). Tranzitarea unui număr foarte mare de refugiați nu exclude aceste riscuri, chiar daca în acest moment nu a fost depistat niciun caz de acest gen. Importantă este prevenția, noi suntem pregătiți”, mai explică Florin Oancea.