Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă starea de sănătate. Psiholog: „Schimbarea vine pe un fond agitat”

EXCLUSIV. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă starea de sănătate. Psiholog: „Schimbarea vine pe un fond agitat”

EXCLUSIV. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă starea de sănătate. Psiholog: „Schimbarea vine pe un fond agitat”

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de iarnă. Vom da ceasurile înapoi cu o oră, ora 04:00 devenind ora 03:00. Ziua de duminică va fi cea mai lungă din an, însă această schimbare poate avea efecte negative asupra stării noastre de sănătate.

Psihologul Keren Rosner explică, într-un interviu pentru Gândul, că organismul uman poate fi afectat odată cu trecerea la ora de iarnă, schimbare ce corespunde cu debutul sezonului rece. Astfel, lumina difuză, întunericul care se lasă mult mai devreme, lipsa culorilor și a soarelui alături de atmosfera cenușie, induc o stare afectivă deprimantă, de tristețe și apatie, cât și tulburări de concentrare și memorie.

Organismul are nevoie de o perioadă de adaptare la noile condiții, iar această adaptare este stresantă pentru organism din punct de vedere fizic, cât și psihic. În special, acest efort psihic de adaptare este resimțit la persoanele care sunt predispuse depresiei, anxietății, care au o viață nesatisfăcătoare, persoane care resimt foarte greu schimbarea și o percep ca pe o destabilizare a vieții”, explică psihoterapeutul Keren Rosner.

 Această schimbare de oră ne face să conștientizăm că trecem într-un alt sezon și ne determină să observăm schimbările pe care le parcurge natura. Implicit, cei meteosensibili sunt afectați atât din punct de vedere psihologic, cât și somatic. Se știe că vremea influențează starea de sănătate, și dacă starea de sănătate nu este una funcțională, și partea psihică este afectată.

Keren Rosner-psiholog

Psihologul Keren Rosner

Pandemia și trecerea la ora de iarnă

Anul acesta trecerea la ora de iarnă are loc pe un fond agitat, explică psihologul Keren Rosner. Nevoia rapidă de adaptare la școala online a elevilor, imposibilitatea menținerii interacțiunilor directe între oamenil, dereglarea rutinelor cotidiene au produs un disconfort emoțional greu de gestionat, atât în rândul copiilor, cât și la adulți.

Oamenii sunt foarte preocupați de ceea ce se întâmplă cu virusul, explozia de cazuri de COVID-19. cât și grija de a se proteja. Aceste schimbări sunt foarte impactante din punct de vedere psihologic, chiar dacă în trecut oamenii erau sensibili la această schimbare a orei, acum aspectul acesta trece pe plan seccund”, explică psihoterapeutul.

Psihologul Keren Rosner a făcut și o serie de recomandări pentru ca această trecere spre iarnă să fie mai ușoară.

„Cea mai bună metodă este să ai o viață satisfăcătoare, să fii mulțumit, să ai satisfacție în ceea ce faci, în latura personală și profesională, iar aceste modificări le simți mult mai ușor, doarece ai o stare de bine, de optimism și de încredere, stări care te fac să treci mult mai ușor peste aceste schimbări”, spune Keren Rosner.

Planuri de viață și liniște interioară

Pentru a avea această stare de satisfacție și mulțimire este nevoie de efort suplimentar din partea fiecăruia, spune psihologul Rosner, care oferă și o serie de trucuri care ne ajută să ne simțim mai bine din punct de vedere mental.

Mai puțină cofeină și mai puțin alcool în primul rând. De asemenea, oamenilor care au devenit sedentari în ultima perioadă pentru că nu au avut posibilitatea să meargă la sala de sport sau în excursii, le recomand să facă totuși efortul de a ieși din casă, chiar dacă se plimbă într-un parc, mișcarea contribuie la starea de bine. Să aibă planuri de viață și să-și creeze fiecare liniștea. Pentru unii înseamnă armonie în familie, poate reconcilierea unor relații tensionate, cât și relaxarea în ceea ce privește grija legată de starea de sănătate. Protecția să fie asigurată, dar mintea să nu rămână preocupată de scenarii care pot genera emoții destabilizatoare .Totodată, să nu uite să vorbească mult cu semenii. Măcar în mediul online să participe la întâlniri cu teme care le creează o stare de bine, de curiozitate intelectuală și relaxare sufletească.

Keren Rosner

Renunțarea la schimbarea orei

Din punct de vedere psihologic, psihoterapeutul Keren Rosner spune că este recomandat ca ora să nu se schimbe pentru ca oamenii să nu se confrunte cu diferite episoade depresive, deoarece unele persoane sunt mai flexibile și se adaptează rapid, însă altele trebuie să depună efort pentru a se adapta.

Ca să mulțumim și să aducem o stare de continuitate pentru cei afectați, din punct de vedere psihoogic am putea renunța. Această oră  a fost impusă nu pentru confortul psihic, ci din considerente economice. Din punct de vedere psihologic  consider că continuitatea este necesară și nu necesită eforturi de schimbare nici primăvara, nici toamna. Este o rutină în care nimeni nu trebuie să depună efort pentru a se readapta. Să nu nu uităm faptul că, în primul rând gândurile dominante sunt cele care ne influențează ziua. Astfel, dacă gândurile sunt de acceptare și schimbarea va fi primită flexibil. Dacă gândurile sunt de rezistență, de anticipare a unor situații grele, vom privi orice schimbare ca pe un efort extraordinar”, spune psihoterapeutul Keren Rosner.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și