Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Cum s-ar fi declanșat incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Ce s-a întâmplat la mansarda unde erau cazate victimele

EXCLUSIV | Cum s-ar fi declanșat incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Ce s-a întâmplat la mansarda unde erau cazate victimele

EXCLUSIV | Cum s-ar fi declanșat incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Ce s-a întâmplat la mansarda unde erau cazate victimele

Incendiul devastator care a mistuit ieri-noapte Ferma Dacilor a lovit tragic familiile a doi bodyguarzi cunoscuți în lumea interlopă, ambii apropiați afacerii cu pensiunea. Este vorba despre Cornel Dinicu, cel care și-a pierdut un fiu de 11 ani, ucis de flăcări, și de Lucian Ene, zis Pif (48 ani), care și-a pierdut viața încercând să-și salveze copiii. Însă Luca și Petru Ene au murit intoxicați de fum. Potrivit surselor Gândul, tragedia ar fi pornit de la câteva radiatoare instalate în mansarda unde erau cazați oaspeții pensiunii, care s-au plâns de frigul din camere.

Din primele verificări efectuate la fața locului, spun sursele citate, incendiul ar fi pornit după ce Cornel Dinicu, cel cunoscut oficial ca deținător al „paternității” business-ului cu pensiunea, le-ar fi dat mai multe reșouri unor părinți cu copiii, între care și Lucian Ene – pe care aceștia le-au folosit la mansardă. Astfel, focul ar fi izbucnit la mansardă, de unde s-a răspândit în întreaga clădire, cel mai probabil în urma unui scurtcircuit. Acesta este momentul în care bodyguardul supranumit Pif ar fi fugit să-și salveze copiii. Bărbatul era chiar unul dintre finii lui Cornel Dinicu și, în același timp un personaj cunoscut atât în lumea agenților de pază care se ocupă de securitate în cluburile de lux din Capitală, cât și în lumea interlopă, așa cum Gândul a scris în exclusivitate AICI.

Cine sunt victimele incendiului de la Ferma Dacilor

În acest moment, filmul complet al tragediei este greu de reconstituit pas cu pas, chiar și pentru echipa de criminaliști implicată în anchetă, dat fiind nivelul de distrugere al pensiunii în urma incendiului. De asemenea, în mare parte, cadavrele descoperite la fața locului sunt complet carbonizate, rezultă din declarațiile prefectului de Prahova, Virgiliu Nanu.

Așa cum a relatat, în exclusivitate, Gândul, cele mai multe dintre cele 8 victime sunt persoane tinere, cu vârste sub 22 de ani, între care și Luca (16 ani) și Petru Ene (11 ani), ambii sportivi cu un viitor promițător, Luca legitimat la CSA Steaua, Petru – la New Stars.

Printre tinerii care și-au pierdut viața în incendiu se numără Adrian Mateescu (22 ani), Anitei Nițescu (22 ani), Vlad Băiceanu (21 ani), Victor Dinicu (11 ani). Bilanțul tragic este completat de bodyguardul Lucian Ene, zis Pif (48 ani), care s-a aruncat în flăcări pentru a-și salva copiii.

Al treilea băiat familiei Ene, Matei (16 ani), legitimat și el la CSA Steaua, frate geamăn cu unul dintre băieții dispăruți la Ferma Dacilor, a scăpat cu viață, fiind transportat la spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală. Mama sa, Ene Ileana Camelia (47 ani), este, de asemenea, la spital.

Mansarda includea mai multe spații de cazare amenajate impropriu

Potrivit surselor GÂNDUL, tinerii participau la o petrecere a fiului lui Cornel Dinicu, organizată într-o mansardă – practic niște spatii de cazare amenajate impropriu deasupra restaurantului din pensiunea Ferma Dacilor.

Pompierii au identificat 6 victime și mai caută încă două persoane care ar fi fost prinse în incendiu –  însă prefectul județului Prahova, Virgiliu Nanu, a precizat că șansele ca aceștia să fie găsiți în viață sunt minime.

„Se pare că era o petrecere privată, erau 26 de persoane, foarte mult tineret, o persoană adultă de 48 de ani, o persoană care a încercat să meargă să-şi salveze copiii, numai că nu a mai apucat să iasă de acolo. Iar soţia dânsului cu unul dintre copii au fost duşi de dimineaţă la Spitalul Judeţean”, a declarat, marţi după-amiază, Virgiliu Nanu.

Audierile în dosarul incendiului au început marți seara

Poliţiştii şi procurorii prahoveni au început marţi seară, audierile în dosarul care vizează cauzele, dar şi efectele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor din Prahova. Infracţiunile vizate sunt de distrugere şi ucidere din culpă.

De asemenea, DNA va redeschide dosarul care viza modul în care funcționa Ferma Dacilor fără autorizație de incendiu, clasat în martie 2023.

Pe parcursul zilei, mai multe persoane au avansat ideea conform căreia focul ar fi fost pus de o mână criminală. Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, declara, marţi după-amiază, că există indicii conform cărora focul a pornit de la mansarda clădirii, şi nu din restaurantul aflat la parter.

La locul incidentului sunt şi specialişti INSEMEX Petroşani pentru a face expertize.

Anchetatorii iau în calcul ipoteza unei intervenții criminale în declanșarea focului

De altfel, conducerea Inspectoratului General al Poliției Române a dispus trimiterea unei echipe de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, pentru a sprijini ancheta după incendiul de la pensiunea din Tohani.

Surse Gândul au făcut o dezvăluire șocantă, în exclusivitate, incendiul devastator de marți dimineață fiind „anunțat” de un alt incendiu, de proporții reduse, care ar fi izbucnit în în bucătăria pensiunii „Ferma Dacilor”. Mai mult, în ceea ce privește instalația electrică a pensiunii, ar fi fost mai mereu „probleme”.

Aceste detalii l-au determinat pe expertul criminalist Tudorel Butoi să „parieze” pe ipoteza unei intervenții criminale în declanșarea incendiului.

„În momentul în care ai o dispoziție teritorială cu căsuțe, în care n-ai aprobări, n-ai una, n-ai alta, deranjezi vecinătățile. În egală măsură, pot să existe conflicte pe datorii neonorate, pe deranj în altă zonă a activităților respective, pe țepe pe care și le dau unii altora

Nimeni nu va putea vreodată să mă convingă că nu e mână criminală câtă vreme eu vorbesc de spontaneitatea și concomitența acestor incendii.

Păi au fost legate pe ață? Să ia foc unul după altul… Nu. Au fost, probabil, puse. E o ipoteză, o idee”, a spus Tudorel Butoi la Antena 3 CNN.

Cum figura în acte afacerea Ferma Dacilor

Firma iniţială, pe care era înscris businessul, este „Ferma Dacilor Tradiţional”, o societate care figurează radiată deja de mai mulţi ani.

La aceeaşi adresă apare firma Ferma Dacilor Production, care are CAEN-ul „5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”. Această companie are afaceri de 5,5 mil. lei anul trecut, în urcare cu 31% faţă de 2021.

Însă în acte nu apare trecut ca proprietar Cornel Dinicu, deși public el își asumă rolul de stăpân al domeniului de la Tohani. Asociați sunt trecuți Olteanu Marian Viorel și Ristin Vitomir Adrian (din Timișoara). Ultimul este unic acţionar şi al „Burebista Carmangerie”, din Mizil, Prahova, cu afaceri de 38.000 de lei anul trecut, firmă despre care, la fel, se știe că ar fi controlată de Cornel Dinicu.

Citește și:

EXCLUSIV | Un cunoscut bodyguard din București și doi dintre copiii săi, morți în incendiul de la Ferma Dacilor. Bărbatul era chiar finul patronului

EXCLUSIV | Informații șocante după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Acum o săptămână a luat foc bucătăria! La parter era chef cu interlopi, te speriai”

EXPERTUL criminalist Tudorel Butoi, despre incendiul de la Ferma Dacilor: ”Nimeni nu va putea vreodată să mă convingă că nu e mână criminală”

EXCLUSIV | Cine sunt victimele incendiului de la Ferma Dacilor. Majoritatea, tineri care ar fi participat la petrecerea fiului lui Cornel Dinicu

Ce planuri avea cu „Ferma Dacilor” patronul Cornel Dinicu/Pensiunea funcționa FĂRĂ AUTORIZAȚIE de securitate la incendiu!

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și