Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Curtea de Apel anulează o decizie de concediere abuzivă emisă de directorul general TAROM. Compania, obligată să plătească zeci de mii de euro

EXCLUSIV | Curtea de Apel anulează o decizie de concediere abuzivă emisă de directorul general TAROM. Compania, obligată să plătească zeci de mii de euro

EXCLUSIV | Curtea de Apel anulează o decizie de concediere abuzivă emisă de directorul general TAROM. Compania, obligată să plătească zeci de mii de euro

Aflată în plin proces de restructurare, compania TAROM traversează, din nou, o perioadă a ”apelor tulburi”, iar Mihăiță Ursu – cel care a fost numit director general din data de 4 ianuarie 2022 – este acuzat de angajați că intenționează să pună în practică, sub ”umbrela” planului de restructurare, o ”concediere colectivă mascată”.

Mihăiță Ursu, inginer geodez și specialist în vânzări de ţiglă metalică, s-a mai aflat la conducerea TAROM și în perioada iunie 2020 – iunie 2021, cu toate că – așa cum au precizat surse din interiorul companiei – ”nu este de meserie”, creează presiuni constante asupra personalului de zbor și consideră ”facultative” toate regulile aviatice internaționale.

Același surse din interiorul companiei au dezvăluit pentru GÂNDUL că directorul general TAROM a încercat, de la bun început, să se debaraseze de angajați ”incomozi” care nu i-au acceptat, fără să comenteze, toate deciziile, iar atunci când a întâmpinat ”rezistență” a recurs la decizii de concediere abuzive.

Așa s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul Claudiei Crăiță, șefa Resurse Umane TAROM, numai că procesul care a urmat s-a transformat într-o lovitură de proporții pentru directorul general Mihăiță Ursu și, implicit, pentru companie.

Mihăiță Ursu  a tăiat în ”carne vie”, dar totul s-a întors împotriva sa

Pe data de 30.09.2020, prin decizia de concediere DG/169, Claudia Crăiță a fost eliminată din schemă de către conducerea TAROM, motivul fiind acela că s-a opus unor concedieri decise de Mihăiță Ursu.

”Directorul general TAROM era încă de atunci decis să dea abuziv afară oameni din companie, numai că șefa Resurse Umane s-a opus. Claudia Crăiță a insistat, în repetate rânduri, transmițându-i lui Mihăiță Ursu că legea trebuie respectată și că trebuie respectat contractul colectiv de muncă, numai că acesta, în ultimă instanță, a concediat-o abuziv și pe ea”, au transmis surse din interiorul companiei TAROM pentru GÂNDUL.

Claudia Crăiță, însă, a deschis un proces companiei TAROM, considerând că a fost concediată abuziv de directorul general Mihăiță Ursu.

Pe data de 20 aprilie 2021, judecătorii Tribunalului București au decis că fosta șefă Resurse Umane TAROM are dreptate, iar compania TAROM a fost obligată să o repună în funcție și să îi plătească nu numai daune morale în valoare de 30.000 de lei, ci și ”despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta de la data încetării raporturilor de muncă, 30.09.2020, până la data reintegrării efective”.

”Soluția pe scurt: Admite cererea. Anulează decizia de concediere nr. DG/169/30.09.2020 emisă de pârâtă. Repune părţile în situaţia anterioară emiterii deciziei de concediere. Dispune reintegrarea reclamantei (n.red. – Claudia Crăiță) în postul și funcția ocupate anterior concedierii. Obligă pârâta (n.red. – TAROM) către reclamantă la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta de la data încetării raporturilor de muncă, 30.09.2020, până la data reintegrării efective. Obligă pârâta către reclamantă la plata sumei de 30.000 lei reprezentând despăgubiri pentru daunele morale suferite de reclamantă. Ia act că reclamanta și-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”, au hotărât judecătorii Tribunalului București.

Curtea de Apel București: ”Respinge apelul ca tardiv”

Compania TAROM a încercat să demonstreze că șefa Resurselor Umane nu ar fi fost concediată abuziv de Mihăiță Ursu, astfel încât a atacat prin apel prima sentință.

Numai că, pe data de 15 martie 2022, judecătorii Curții de Apel București au respins apelul ca ”tardiv”, sentința fiind definitivă.

”Tip solutie: Tardiv. Soluția pe scurt: Respinge apelul ca tardiv. Definitivă. Pronunţată azi, 15.03.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţii prin intermediul grefei instanţei. Document: Hotarâre  1664/2022  15.03.2022”, au decis judecătorii Curții de Apel București.

Compania TAROM, bună de plată: ”Răspunzător trebuie să fie directorul general”

La momentul concedierii abuzive, Claudia Crăiță ava un salariu de aproximativ 12.000 de lei, spun sursele GÂNDUL, iar conform sentinței Curții de Apel București ea trebuie să primească de la TAROM ”despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta de la data încetării raporturilor de muncă, 30.09.2020, până la data reintegrării efective”.

Totodată, TAROM este obligată să-i plătească Claudiei Crăiță și daune în valoare de 30.000 de lei, iar la un calcul sumar rezultă că – în urma concedierii abuzive decise de Mihăiță Ursu – compania are de plătit, cu tot cu dobânzi, aproximativ 246.000 de lei (circa 70.000 de euro,) pentru cele 18 luni care au trecut de la data de 30 septembrie 2020.

”Dar Curtea de Conturi va întreba din ce cauză s-a plătit acest prejudiciu de către companie și răspunzător trebuie să fie directorul general TAROM, și asta pentru nu a avut acordul Consiliului de Administrație pentru concedierea Claudiei Crăiță. El este răspunzător pentru toate aceste sume. Și atenție, mai sunt astfel de procese pe rol, ceea ce înseamnă că TAROM va trebui să plătească și alte sume atunci când reclamanții vor ava câștig de cauză”, mai spun surse TAROM pentru GÂNDUL.

Mihăiță Ursu ”forțează nota abuziv și desființează posturi pe bandă rulantă”

 Acum, mai precizează sursele TAROM, compania ar trebui să recupereze acești bani chiar de la directorul general Mihăiță Ursu.

”Dacă o instanță constată că un director general a dat o decizie abuzivă, firma respectivă trebuie să își recupereze banii de la el. Fiindcă a fost decizia sa, nu a Consiliului de Administrație. Dar Mihăiță Ursu greșește dacă pornește de la premisa că TAROM trebuie să plătească pentru deciziile sale abuzive. TAROM, fiind o companie de stat, trebuie să se îndrepte împotriva managerului care a dat acea decizie abuzivă care a fost anulată, definitiv, de judecătorii Curții de Apel”, mai precizează surse din compania TAROM.

Numai că Mihăiță Ursu, văzând că deciziile sale sunt anulate de instanțele de judecată, dorește acum să mute responsabilitatea pe umerii Consiliului de Administrație.

”Mai nou, Mihăiță Ursu apelează la votul Consiliului de Administrație pentru desființarea posturilor, scăpând, astfel, de răspundere. Nu mai dorește să facă greșeli, pentru că știe că va trebui să plătească”, dezvăluie sursele GÂNDUL.

În consecință, dacă directorul general Mihăiță Ursu dorește să dea afară unii angajați care nu-i mai sunt pe plac fiindcă au opinii contrare în legătură cu managementul defectuos de la TAROM, pune aceste decizii în cârca Consiliului de Administrație.

Ulterior,  chiar membrii Consiliului de Administrație TAROM vor fi răspunzători pentru eventualele prejudicii constatate de instanțele de judecată.

”Fără fundamentare, Mihăiță Ursu propune consiliului de Administrație să desființeze unele posturi, iar el nu mai este responsabil. Ceea ce este foarte grav rezidă din faptul că aceste posturi nu au fost prinse în planul de restructurare al companiei. Totul se rezumă la o dorință personală a directorului general de a le desființa. Forțează nota abuziv și desființează posturi pe bandă rulantă, lăsând Consiliul de Administrație răspunzător pentru eventualele prejudicii”, mai precizează sursele TAROM, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele