Dezvăluirile și faptele din „azilele groazei” au șocat, nu doar o țară întreagă, dar au ajuns și în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că sunt deschise anchete în nouă dosare, în care se fac cercetări „in rem” vizând posibile fapte de abuz în serviciu în cazul unor funcționari publici. La DNA este deschis și un dosar în care se fac cercetări în urma unei plângeri formulate pe numele fostului ministru al Familiei, Gabriela Firea, tot pentru abuz în serviciu.
Situația din cele trei centre din Ilfov pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități, denumite, după perchezițiile DIICOT, „azilele groazei și ale terorii”, a deschis Cutia Pandorei în ce privește felul în care sunt tratați cei care au nevoie de îngrijire specială și ajung în centre private care funcționează cu bani publici.
Umilințe, bătăi crunte, muncă forțată și înfometare, sunt situațiile reale din ”azilele groazei” descrise în referatul procurorilor DIICOT, prin care au trecut peste 100 de persoane aflate în cele trei centre din Voluntari și Afumați.
Deși cu mult timp înainte ca Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) să înceapă ancheta și să descindă în ”azilele groazei” au existat o serie de reclamații către instituțiilor responsabile, paradoxal, după fiecare control, lucrurile, bifate ca fiind aparent în regulă, continuau să funcționeze.
Europarlamentarul Vlad Gheorghe a depus o plângere penală la DNA în cazul Gabrielei Firea, fostul ministrul al Familiei, pentru abuz în serviciu, legat de presupusele legături cu Ștefan Godei, care în prezent este arestat în dosarul ”azilelor groazei” de la DIICOT.
Gabriela Firea și-a dat demisia de la conducerea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, după ce au apărut dezvăluiri cu privire la faptul că îl cunoștea pe Ştefan Godei, pe care l-a și angajat atât la Primăria Capitalei, cât și la Ministerul Familiei, în perioada în care a fost la conducerea celor două instituții.
Marius Budăi, fostul ministru au Muncii, a fost primul oficial care și-a dat demisia după scandalul din dosarul căminelor groazei.
„Sunt nevoită, din păcate, să repet ce am afirmat zilele trecute, în urma unor informaţii apărute în presă. Inculpatul din dosarul azilelor din judeţul Ilfov nu a fost vreodată şoferul meu. Eu am acelaşi şofer de 16 -17 ani, pe care îl cunosc toate instituţiile, toţi jurnaliştii, toată primăria, tot Parlamentul etc”, spunea Gabriela Firea.
Fostul ministru al Muncii preciza că, nici cât a fost primar al Capitalei, Ștefan Godei nu a fost șoferul ei, ci a lucrat ca şofer la Administrativ şi pentru alte persoane.
„Nici la Senat nu a fost şoferul meu, ci a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, aşa cum a făcut-o în toate instituţiile unde a activat”, mai spunea fostul ministru al Familiei.
Procurorii DNA au anunțat, vineri, că un deschis un dosar penal în legătură cu azilul groazei din județul Mureș, în care se cercetează săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licențierea/supravegherea activității. În acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect, urmărirea penală desfășurându-se cu privire la faptă („in rem”).
„Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, a precizat DNA (Mai multe informații AICI).
Ancheta în cazul azilului din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş, unde beneficiarii erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, a fost preluată vineri de DIICOT Târgu Mureş. În total, erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital (mai multe informații AICI).
În acest caz, procurorii DIICOT Târgu Mureş au fost sesizași, joi, de Prefectura Mureş, cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdeşti.
”Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept”, a precizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Din interceptările anchetatorilor prezente în referatul cu propunere de arestare a 24 de suspecți în dosarul ”azilele groazei”, consultat de Gândul, Ștefan Cristian Godei – administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” – era „expert” în a masca mizeria și ororile din centre, în zilele controalelor făcute de autorități.
Pe 22 iunie 2023 – cu doar două săptămâni înainte de descinderile procurorilor DIICOT -, Godei a „orchestrat” primirea într-o vizită de ”monitorizare” a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 3, la care participau directoarea de la Sectorul 3 și cea de la Evidența Populației.
Administratorul Ștefan Godei a trasat directive clare pentru angajații centrului, în ziua controlului: „să fie impecabil în cămin, să miroasă frumos și toți beneficiarii să fie îmbrăcați frumos, să nu fie găsiți în zdrențe.”
Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul primind arest la domiciliu sau fiind plasați sub control judiciar:
CITEȘTE ȘI:
Imagini revoltătoare din noul azil al groazei, descoperit în județul Mureș – GALERIE FOTO