VIDEO | De ce a dispărut culoarea turcoaz a plajei Azur, printre cele mai frumoase din România. Efectul neașteptat produs de lărgirea litoralului

Publicat: 13/05/2023, 10:00

Plaja Azur, una dintre cele mai frumoase din România, care îi fascina pe turiști, a pierdut nu doar multe zone cu nisip fin, ci și culoarea turcoaz-azurie a apei în unele momente ale zilei, în urma lucrărilor de extindere a litoralului.

Aflată între Eforie Nord și Eforie Sud, plaja Azur a fost mulți ani o emblemă a litoralului românesc, iar anul trecut a fost inclusă într-un top al celor mai frumoase și primitoare plaje din lume, primind distincția ”blue flag”. Doar șase astfel de plaje din țara noastră sunt considerate demne de a primi acest ”steag albastru”, datorită serviciilor oferite turiștilor, nisipului fin și apei curate.

Ceea ce i-a fascinat pe turiști a fost apa mării, care în anumite momente ale zilei, în funcție de cum strălucea soarele, avea o culoare albastru-turcoaz ireală, asemănătoare cu cea a Mediteranei de pe litoralul din Grecia. Datorită nisipului galben-auriu extrem de fin, Marea Neagră căpăta în această zonă o culoare azurie, acesta fiind și motivul pentru care plaja a fost denumită Azur.

Dar, marea problemă cu care se confruntau toți cei care vizitau această zonă era suprafața foarte mică a plajei, care avea în unele locuri cel mult 10-15 metri lățime. Din cauza valurilor puternice, plaja se eroda de la an la an și, totodată se adâncea tot mai rapid. Cei care intrau în mare descopereau că, din doi-trei pași, deja apa le ajungea la gât. Autoritățile au decis să includă și această plajă în programul de lărgire a litoralului, iar anul trecut au demarat lucrările.

Nisipul schimbat de pe plaja Azur a modificat culoarea specială a mării

Peste nisipul extra-fin au fost turnate noi straturi de nisip mult mai grunjos, menit să reziste mai bine în fața valurilor puternice și a furtunilor. De asemenea, au fost construite noi diguri care să protejeze plaja împotriva eroziunii și pe turiști de curenții marini. Astfel, acum plaja Azur a ajuns să aibă o lățime de aproape 100 de metri, iar adâncirea apei este mult mai lentă, asemănătoare cu unele plaje din Mamaia.

Dar, această lărgire a plajei a produs și o schimbare a culorii nisipului. Din cauza diferitelor tipuri de scoici și sedimente, aduse de pe fundul mării cu ajutorul unor pompe uriașe de mare putere folosite pentru a lărgi plaja, acum au apărut locuri unde nisipul e roșiatic, altele unde e gri-maroniu și altele unde a rămas galben-pai.

Odată cu noul tip de nisip adus pe plajă, a ”dispărut” culoarea azurie a mării din acea zonă. Cel puțin pentru moment, fiindcă valurile vor răscoli permanent nisipul și, în timp, nu ar fi exclus ca marea să readucă la lumină ”azurul de altădată”.

De ce sunt lărgite plajele de pe litoralul românesc

Proiectul de lărgire a plajelor a început încă din 2014, primele extinse fiind cele din Mamaia, Constanța și Eforie Nord. Acum, au fost reabilitate alte câteva plaje din Eforie Nord și Eforie Sud. Au fost folosite utilaje speciale, care au aspirat nisipul de pe fundul mării, de la o distanță de 12 km de țărm, apoi acesta a fost transportat spre mal, printr-un sistem de tuburi.

Conform planurilor autorităților, până în 2026, și restul plajelor din zona de sud a litoralului vor fi lărgite. Astfel, planul este ca litoralul românesc să aibă cu 300 de hectare de plajă mai mult și timp de 50 de ani să fie protejat de efectele eroziunii.

Valoarea totală a investiției se apropie de un miliard de euro, din care 85% sunt fonduri europene.

Ce îi nemulțumește pe turiști

După lărgirea plajelor din Mamaia, mulți turiști s-au plâns că șezlongurile, buticurile și spațiile de servicii sunt acum foarte departe de apă. Fiind zone nou create, autoritățile locale nu au putut închiria nimănui acele terenuri, pentru că încă nu fuseseră intabulate.

Turiștii aveau de ales, fie să stea în zona pietonală și să meargă mult până la malul mării, fie să stea pe cearceaf, aproape de mare, de unde să meargă mult pe jos până la magazine sau la toaletă.

Din aceeași cauză au apărut nemulțumiri și din partea comercianților și a administratorilor de plaje, care au plătit impozite și chirii pentru anumite zone, cândva foarte populate, dar s-au trezit la sute de metri distanță de locul unde se adunau turiștii.

Vestigii istorice descoperite întâmplător

Aceste extinderi de plajă au scos la suprafață, la propriu, și o nestemată istorică – o corabie scufundată în urmă cu aproximativ 200 de ani, despre care nimeni nu știa nimic. Ambarcațiunea a fost descoperită la finalul anului trecut, la o distanță de aproximativ 100 de metri de mal, la Eforie Sud, de constructorii care lucrau la extinderea plajei.

După câteva luni în care au analizat care este varianta optimă, s-a decis ca epava să fie acoperită cu nisip și ”scoasă” astfel la suprafață, urmând ca după finalizarea lucrărilor de reabilitare a plajei, să înceapă excavarea treptată a acesteia, urmând să fie făcute cercetările arheologice.

Plaja Azur rămâne cu ”blue flag”

Chiar dacă acum diferă culoarea mării și nisipul nu mai este la fel de fin ca în 2022, când plaja Azur a primit ”blue flag”, aceasta își păstrează distincția, deocamdată.

Conform site-ului oficial Blue Flag, România are 6 plaje incluse în această categorie: Citadel Beach și plaja Azur din Eforie; Vega Vintage Beach și Phoenicia Beach din Mamaia; Marina Regia Beach din Năvodari și “Phoenicia Blue View” din Olimp.

Calificativul, care este acordat de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu, le oferă turiștilor garanţia că în aceste locuri apa şi nisipul sunt curate şi că există suficienţi salvamari pregătiţi să intervină în situaţii de risc.

Ca să obţină steagul albastru, administratorii plajelor trebuie să îndeplinească 32 de criterii, printre care: locuri special amenajate pentru sporturile de apă şi căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, nisip fin și apă curată și de calitate, servicii, echipamente și personal de prim ajutor, acces pentru persoanele cu dizabilități, dar și practici ecologice

În momentul de față, peste 5.000 de plaje din întreaga lume, au primit distincția ”blue flag”, cele mai multe fiind în Spania – 621.

În top 5 se mai află Grecia – 581 de locații, Turcia – 529 de plaje, Italia – 424 de zone și Franța – 412 plaje.

România se poziționează în acest clasament virtual pe locul 36, din 45 de țări. An de an, organizația analizează plaje din toată lumea și decid acordarea sau retragerea acestei distincții, în funcție de criteriile îndeplinite de administratorii plajelor.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce trebuie să faci pentru a primi 20.000 de lei de la statul român. Pașii care trebuie urmați pentru programul Casa Verde

EXCLUSIV VIDEO | Cât costă să construiești o casă în 2023 față de 2020. Diferențe uriașe de preț la materiale și mâna de lucru

VIDEO | Cât costă școala de șoferi în 2023 și ce trebuie să știe cei care vor permis auto. Sfaturile unui fost polițist care acum este instructor

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum se simte Adi Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Astrofizicienii au măsurat „dansul” electronilor în strălucirea stelelor neutronice care explodează