EXCLUSIV| De ce uităm în concediu că încălcarea regulilor poate duce la tragedii. Psihoterapeut: ”Caută senzații tari sau e neîncredere în instituții”

EXCLUSIV| De ce uităm în concediu că încălcarea regulilor poate duce la tragedii. Psihoterapeut: ”Caută senzații tari sau e neîncredere în instituții”
Publicat: 18/08/2023, 08:00

Bilanț negru pe litoral, după ce șase turiști au murit înecați pe 14 august, ziua culminând cu o bătaie în toată regulă între salvamarii din Eforie Nord și câțiva turiști nemulțumiți că nu sunt lăsați să intre în mare, în condițiile în care era pericol de înec. Psihoterapeutul Alina Pop a explicat – ținând cont de incidentele de pe litoral – că, de multe ori, românii au o apetență de a încălca regulile, ceea ce duce la producerea unor tragedii.

Expertul în psihologie a subliniat că, dincolo de unele comportamente de risc și goana după adrenalină, neîncrederea în reguli și în instituțiile statului îi determină pe oameni să se ghideze după principiul: ”dacă cei care ne conduc pot să facă asta și nu li se întâmplă nimic, eu de ce să nu pot?”

În sine, ce facem noi este să credem că suntem mai capabili, mai buni sau mai importanți decât regulile, că noi știm mai bine. Mai este vorba și de factorul cultural. Avem foarte multe exemple de instituții, de oameni politici care au încălcat regulile și totul a fost bine pentru ei, și atunci nu mai avem încredere.

Cumva, nu mai știm că regula este regulă și că, în urma nerespectării ei, există o consecință. Și atunci, de ce să nu facem, dacă alții au putut? Uneori ne supraestimăm, pentru că avem o slabă conștiință de sine și a abilităților noastre”, a spus Alina Pop, pentru Gândul.

„Există oameni care caută senzații tari, fiind obișnuiți cu mai multă adrenalină”

În plus, atunci când creierul este intoxicat de substanțe și de alcool, tendința de a ne asuma tot mai multe riscuri este mai mare, a adăugat psihoterapeutul.

„Vorbim, de-o parte psihologică, dar și de o parte culturală pe care o avem noi, ca români, de a nu respecta regulile. Mai intervine aici și încrederea, care este foarte scăzută în instituții și în reguli. Sunt aceste componente separate. Acum, dacă vorbim din  punct de vedere psihologic, pot fi mai multe cauze și una ar fi că există oameni care caută senzații tari, fiind obișnuiți să trăiască și cu mai multă adrenalină.

Asta înseamnă că se implică în tot felul de comportamente cu risc. Aici putem vorbi și de o parte biologică, de oameni care au anxietate sau au alte tulburări care-i împiedică să trăiască, să simtă bucurie, entuziasm în viața de zi cu zi. Și atunci, se implică în tot felul de comportamente care le aduc niște adrenalină. O dată cu eliberarea de adrenalină în corp, se eliberează și dopamina și, astfel, oamenii caută tot felul de senzații.

După care ar fi varianta de aprobare socială, și asta ar fi când vorbim de grupuri, de bărbați, de oameni care vor să arate că ei sunt capabili, că ei pot, că ei se integrează. Și dacă toate lucrurile astea le combinăm cu un consum de substanțe sau de alcool, lucrurile devin și mai periculoase. Pentru că atunci când creierul este intoxicat de substanțe și de alcool, tendința de a ne asuma tot mai multe riscuri este mai mare.

După care putem să vorbim și despre partea de tulburări mintale, deoarece sunt persoane care suferă de tulburări de bipolaritate, având un risc crescut de a-și asuma riscuri, mai ales în faza maniacală. Apoi, în cazul persoanelor care-și asumă riscuri constante, putem să vorbim de o tulburare de control a impulsului. Sigur, pentru toate aceste lucruri se pot găsi remedii, soluții și tratamente”, explică psihoterapeutul.

„Este important pentru copil să păstreze mereu legătura cu noi”

Concediul este o perioadă de relaxare, în care oamenii vor să aleagă ce vor să facă, fără prea multe reguli și indicații. Psihoterapeutul susține însă că este important să fie stabilite totuși reguli clare, care să ne mențină în siguranță, mai ales dacă sunt și copii.

Când vorbim de a merge pe litoral și a avea un copil mic, care încă nu știe să înoate sau știe, dar sunt valuri mari, este important să-i spunem copilului că are libertatea necesară, însă să vină să ne anunțe. Poate că nu vom putea să stăm permanent cu ochii pe copil, dar este important să păstreze mereu legătura cu noi.

De asemenea, chiar dacă suntem în concediu, dacă este o zi în care vremea este mai puțin bună – caz în care sunt mai multe riscuri -, și noi trebuie să fim mai atenți. Să fim și noi mai conștienți că suntem părinți și avem o responsabilitate mai mare, și în astfel de momente este nevoie de prezența noastră mai mult decât în altele. De asemenea, putem să evităm niște situații, poate să nu mergem la mare când valurile sunt mari și marea învolburată. Facem altceva, găsim o altă activitate, să fim și flexibili”, a mai spus Alina Pop.

„Foarte mulți turiști își lasă copiii nesupravegheați, cu colac, saltea”

Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Constanța și Mamaia, a spus, pentru Gândul, că dacă anul trecut, în stațiunea Mamaia a fost un sezon estival liniștit, anul acesta, până pe 14 august, au fost aproape 970 de intervenții.

Salvamarul a explicat că se ajunge în astfel de situații atunci când nu se respectă reguli și comportamente pe plajă, și asta pentru că mulți turiști argumentează că sunt în concediu, deci vor să decidă ce fac, că știu să înoate și că nu mi li se poate întâmpla nimic.

„Atunci când se arborează steagul galben, este recomandat doar celor experimentați să se îmbăieze. Importante este să nu fie lăsați copiii nesupravegheați. Foarte mulți turiști își lasă copiii nesupravegheați, cu obiecte gonflabile, gen colac, saltea. Și în cazul tragediei, cam de aici au plecat lucrurile. Copiii au rămas nesupravegheați, au început să țipe după ajutor, pentru că au fost luați de curent, părintele a intrat în panică și nu a știut cum să se comporte.

Au fost alertați salvamarii, au intrat la intervenție. Între timp, mai erau și alți turiști în apă în momentul respectiv. A fost un curent foarte, foarte puternic. Și eu am participat la intervenție, nu reușeam să ies la mal. În zona în care s-a întâmplat totul, curentul a fost atât de puternic, încât una dintre victime s-a dus 300 de metri în larg.

Am reușit să ajungem la mal doar cu ambarcațiunea de intervenție. Acum, tot timpul sunt probleme, dar mai grav este când sunt încălcate regulile și nu sunt respectate. De exemplu, pe 15-16 august, am avut pe plajă steagul roșu arborat. Există și panouri de informare că este interzis la scăldat, este interzis la îmbăiere”, a adăugat Gabriel Culea.

„Sunt mulți care nu înțeleg și nu știu să abordeze condițiile de îmbăiere la mare”

Coordonatorul salvamarilor din Constanța și Mamaia a punctat, în contextul celor întâmplate în ultimele zile, că rolul lui și al colegilor săi este să-i avertizeze pe oamenii aflați pe plajă, să-i ferească să li se întâmple ceva rău și nu să stea la ceartă cu turiștii, pentru că nu își dorește nimeni ca lucrurile să degenereze.

„Sunt foarte mulți care ne-au replicat: «domnule, eu sunt în concediu, am dat mii de lei ca să vin la mare și nu mă lași să intru în apă?». Rolul meu este să-l avertizez, nu să stau la ceartă, pentru că deja intru eu în altă situație, mă dă în judecată și spune că nu l-am lăsat, lipsire de libertate, vă dați seama. Atunci, am apelat la Poliție, la jandarmi, au fost foarte multe contravenții date, au venit și ei în sprijinul nostru.

Plajele au fost foarte aglomerate – cred că a fost cel mai aglomerat weekend, vremea a fost nefavorabilă, a bătut vântul foarte tare. Sunt mulți care nu înțeleg și nu știu să abordeze condițiile de îmbăiere la mare, chiar dacă ei consideră că înoată bine, dar la mare este un alt tip de comportament. Și atunci, apar și astfel de momente.

Să știți că foarte mulți turiști au fost alături de noi, au venit și ne-au sprijinit, când au văzut că noi încercam să-l convingem pe un om să nu intre cu copiii în apă. Nu pot să stau de dimineață până seara cu o singură persoană să o conving că nu are voie să intre la apă când este steag roșu.

Când este steag roșu, este valabil și pentru noi. Trebuie să ai multă experiență și abilități să gestionezi o astfel de situație. Dar, în momentul în care ai și experiență și îți pui practic viața în primejdie, atunci când intervii și vine cineva și te ia și peste picior… Ne abținem însă cât putem de mult și nu răspundem la astfel de situații”, mărturisește Gabriel Culea.

Acesta le recomandă oamenilor care ajung pe litoral să intre în mare numai în zona de siguranță, special amenajată, unde este serviciul  salvamar, și niciodată să nu intre în apă singuri.

”De multe ori ni se spune: eu știu să înot. Da, dar nu poți să știi ce afecțiuni medicale ai, poate faci un infarct, poate ți se face rău, în apă nu este ca pe uscat”, a mai spus coordonatorul salvamarilor din Constanța și Mamaia.

Mai multe persoane au fost duse de curenți în larg și, deși, salvamarii și echipele de salvare au intervenit prompt, patru oameni au murit în această săptămână.

Specialiștii le recomandă turiștilor de pe litoral:

  • respectați recomandările salvamarilor și nu vă aventuraţi la scăldat dacă marea este agitată și valurile sunt mari;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului;
  • dacă nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie;
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului, seara târziu sau pe timp de noapte;
  • nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii – aceste acte de teribilism pot avea consecinţe foarte grave;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă.

CITEȘTE ȘI:

Lanț uman pe plaja Victoria, din Mamaia, pentru salvarea de la ÎNEC a unor turiști / Trei persoane au decedat, două sunt la URGENȚE!

VIDEO | Filmul tragediei din Mamaia. Cei trei tineri care s-au înecat au intrat în valuri pentru a salva o fată de 16 ani luată de curenţi

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații