De Ziua Copilului GÂNDUL a scormonit prin copilăria politicienilor și a aflat cât de cuminți sau nu erau aceștia, care era desertul căruia nu-i puteau rezista, dar și ce își doreau să devină când vor fi mari.
Dacă ministrul Sebastian Burduja a declarat fără ezitare că a fost un copil ”năzbâtios”, deputata Ana Cătăuță urmărea știrile alături de tatăl ei, încă de la vârsta de 5 ani.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, deși avea note bune era ”toată ziua în fața blocului și la joacă”, iar parlamentarul PSD Gabriel Zetea când nu citea despre ”domnițele din epoca medievală”, mergea la ”furatul” de cireșe.
Află de la GÂNDUL cum și-au deschis sufletul politicienii, amintindu-și de anii copilăriei.
” Nu există copil cuminte și babă frumoasă”
Natalia Intotero și-a dorit de mică să lucreze în învățământ:
”Încă din școala generală am descoperit drag pentru ceea ce înseamnă pregătirea tinerei generații și încă de la vremea respectivă mi-am dorit să devin dascăl și am învățat, m-am pregătit pentru a ajunge să fiu dascăl” a declarat fostul ministru pentru GÂNDUL.
Mirosul copilăriei de care își amintește cu cel mai mare drag este cel al vacanțelor de la bunici, pe vremea când nu exista nici digitalizare și nici Pandemie:
”Cele mai frumoase amintiri sunt vacanțele pe care, așa erau vremurile atunci, în general le petreceam la bunici, mirosul de țară, jocurile alături de prieteni. Nu era ca acum, nu era digitalizare și la vremea respectivă majoritatea copiilor desfășurau multe activități în aer liber, competiții sportive, diferite jocuri, care cred eu că și acum ar fi atractive pentru generația de astăzi.
La vremea respectivă nu a existat această pandemie care a separat foarte mult copiii, familiile, prietenii unii de alții, dar cred că se poate recupera” își amintește Natalia Intotero.
Întrebată cât de cuminte era în copilărie, fostul ministru al românilor de pretutindeni a amintit o vorbă veche a bunicilor:
”Nu există copil cuminte și babă frumoasă”. Cu toate acestea Natalia Intotero a declarat că a fost un copil liniștit, ”care alături de cei 4 frați a beneficiat de o copilărie frumoasă.”
”Cozonacul făcut de bunica mea, cel mai bun din istoria omenirii”
Ministrul Sebastian Burduja a dat din casă faptul că de 15 ani de zile încearcă să reproducă rețeta de cozonac a bunicii, gustul și mirosul copilăriei sale:
”Cozonacul făcut de bunica mea, cel mai bun din istoria omenirii. E o rețetă veche de peste 100 de ani și până în zilele noastre nu am găsit niciun alt cozonac care să rivalizeze cu cel al bunicii. Are 90 de ani și încă ne mai face asemenea bucurii. Ne chinuim de vreo 15 ani de zile să replicăm rețeta, dar nu ne iese” a declarat acesta.
Ministrul Cercetării și-a dorit să devină jucător de tenis de câmp în copilăria petrecută la Piatra Neamț:
”Jucam tenis de performanță de la o vârstă fragedă, dar nu știu dacă poate fi numit de performanță, dar mergeam la concursuri și a fost una dintre opțiuni, jucător de tenis de câmp.
Am copilărit la Piatra Neamț și acolo am avut plăcerea să lucrez cu un antrenor foarte bun, Romeo Stoica și el m-a format și în anii respectivi am jucat cam de la 5 ani până spre 14 ani și mi-a oferit dragostea pentru tenis” își amintește politicianul.
Fără a sta pe gânduri, Sebastian Burduja a recunoscut că a fost un copil ”năzbâtios”, dar în același timp a povestit că i-a ”plăcut și cartea”:
”Am fost o combinație destul de neobișnuită pentru că pe de-o parte am învățat bine și mi-a plăcut să fiu studios, să fiu printre primii sau primul, pe de altă parte tot timpul am avut anumite episoade care sigur că le-au dat emoții părinților” a povestit ministrul Cercetării despre anii de copilărie.
”Când eram copil visam să devin un apărător al celor neajutorați”
Petrecându-și mare parte din copilărie în afara granițelor, europarlamentarul Victor Negrescu își dorea când era mic să devină ”un fel de avocat” al românilor din diaspora:
”Când eram copil visam să devin un apărător al celor neajutorați sau care aveau nevoie de protecție. Trăind o parte a copilăriei în afara țării, am vrut să devin un fel de avocat al lor. De aceea, astăzi invit la Parlamentul European copii și tineri din diaspora pentru a vorbi despre experiențele lor” a declarant acesta.
Amintindu-și gusturile copilăriei, parlamentarul a poftit la plăcinta cu mere și la fructele de sezon.
”Mama mea a fost inginer agronom și am avut șansa să stau mult la țară și să simt gusturile produselor naturale” a povestit Victor Negrescu.
Acesta s-a descris ca fiind ”un copil cuminte, muncitor, politicos, prietenos și care își apăra mereu colegii”
”Am fost mereu premiant, dar ceea ce mă motiva în mod special era dorința de a acumula cunoștințe” a menționat Victor Negrescu parcursul școlar care l-a motivat să urmeze cariera universitară înaintea celei politice.
Își amintește cu drag de ”mâncatul fructelor direct din copac” și ”bălăceala în râul Bârlad”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc a declarat pentru GÂNDUL că și-a îndeplinit dorința din copilărie:
”Am visat să devin avocat și am reușit”.
Aceasta povestește că a fost ”un copil vesel, un copil care și-a trăit copilăria la țară, cu tot ce aducea asta, de la mâncatul fructelor direct din copac, la bălăceala în râul Bârlad și joaca în aer liber, în curte, alături de surori”
Ceea ce-i amintește președintei femeilor liberale de copilărie este ”gustul tocăniței cu legume făcută de mama și mirosul gutuilor coapte în cuptor”.
”Mirosul copilăriei de portocale și banane mă face să îmi amintesc de Crăciun”
Deputatul Iulius Firczak visa în școala generală să devină medic, iar în facultate și-a dorit să facă cercetare.
”Am fost un copil cuminte, cu fotbalul ca hobby și mai apoi jocurile pe calculator. Bineînțeles totul după școală, teme și «munca independentă»” își amintește parlamentarul de pasiunile copilăriei.
Un loc deosebit în sufletul său îl are Crăciunul sărbătorit în familie:
”Mirosul copilăriei de portocale și banane mă face să îmi amintesc de Crăciun și cum îl sărbătoream în familie. Și azi aceste mirosuri îmi amintesc de cadourile și zilele frumoase de Crăciun” a povestit reprezentantul rutenilor din România.
” Voiam să fiu fotbalist, cântăreț – am făcut muzică, mă visam pe scene internaționale”
Fostul ministru al Tineretului și Sportului încă de mic dorea să fie sportiv. Un aspect rămas însă în copilărie este visul său de a deveni cântăreț:
”Am trecut prin toate etapele: voiam să fiu fotbalist, cântăreț – am făcut muzică, mă visam pe scene internaționale, apoi mi-au plăcut mult calculatoarele” a povestit Ionuț Stroe pentru GÂNDUL.
Întrebat despre mirosul copilăriei deputatul și-a amintit în mod special de parcurile Craiovei și de livezile de cireș:
”Parcurile Craiovei unde alergam cu ceilalți copii, pentru că eram toată ziua în fața blocului și la joacă, la fotbal, mai ales vara, sau livezile de cireși și lacul de la Hanul Doctorului unde mergeam să facem baie și să pescuim” și-a descris deputatul copilăria.
Deși s-a considerat un copil ”suficient de cuminte, cu note bune, foarte activ” acesta a menționat faptul că era ”destul de încăpățânat” și că știa de mic ce vrea.
”plăcerea noastră nevinovată de copii era «furatul» cireșelor”
Gabriel Zetea a dovedit de mic un spirit boem, de artist. Acesta a fost pasionat în copilărie de desen, dar și de cărțile cu cavaleri și domnițe:
”Aveam de mic o pasiune pentru desen, corăbii, veliere și mă visam navigator, deși locuiam la 1000 de km de mare, în Munții Maramureșului” a povestit social-democratul.
Deși susține că a fost ”un copil cuminte care stătea mai mult în casă, citind despre principiile cavalerești și domnițele din epoca medievală franțuzească a lui Dumas”, Gabriel Zetea a recunoscut pentru GÂNDUL una din ghidușiile pe care le făcea în copilărie:
”Am locuit de mic în Viile Apei, un sat lângă orașul Seini în Maramureș, iar plăcerea noastră nevinovată de copii era „furatul” cireșelor” a menționat deputatul despre gustul copilăriei sale.
” Toată vara nu prea aveam piele pe genunchi pentru că eram prin toți copacii”
Ana Cătăuță a declarat pentru GÂNDUL că încă din copilărie știa că vrea să devină ”învățătoare ca mama sau ceva în politică”
Deputata PSD a mărturisit că pasiunea sa pentru politică și-a descoperit-o ”cam pe la 5 ani” când a început să se uite alături de tatăl său la știri:
”Dacă el nu reușea într-o zi să vadă jurnalul de seară îi spuneam eu ce s-a întâmplat. Eram fascinată de această lume, deși nu înțelegeam prea bine ce implică” a povestit aceasta.
Gustul care-i amintește cel mai mult de copilăriei Anei Cătăuță este cel de ”mămăliga cu lapte”
”Bunica îmi dădea în fiecare dimineață când eram la ea. Când erau și verișorii mei era și mai distractiv pentru că trebuia să împărțim, iar cantitatea era limitată. Trebuia să fii foarte agil ca să prinzi. Și mi-l aduc aminte pe bunicul meu cum tăia mămăliga cu sfoara„ a povestit deputata.
Întrebată dacă în copilărie a fost un cuminte, Ana Cătăuță și-a amintit părerea diferită a celor doi părinți ai săi, referitor la acest aspect:
”Toată vara nu prea aveam piele pe genunchi pentru că eram prin toți copacii și alergam pe drumul pietruit. Jucam și fotbal cu băieții destul de mult, dar îmi plăcea și să citesc foarte mult. Mama spune că eram cuminte, tata are o părere diferită.
Cred că aveam momente și momente” a povestit acesta despre anii copilăriei.
În urma mărturisirilor de Ziua Copilului făcute de politicieni, fotografiile obținute de GÂNDUL vă stau dovadă.