Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au decis să claseze pentru a doua oară dosarul de omor și purtare abuzivă deschis pe numele unui agent de poliție de la Secția 5, care, în perioada în care România era sub stare de urgență, a executat cu pistolul un bolnav psihic. Totodată, procurorii au considerat firesc inclusiv faptul că, după ce l-a împușcat de șase ori, polițistul l-a legat cu cătușele pe bărbatul care agoniza și l-a bătut cu tonfa.
În noaptea de 21 spre 22 aprilie 2020, recepționerul unui hotel din cartierul Bucureștii Noi a sunat la numărul de urgență 112 și a spus că unul dintre locatari, cunoscut cu probleme psihice, are o criză. Bărbatul locuia într-un apartament cumpărat în incinta hotelului de către sora lui, stabilită în străinătate.
Tânărul era dezorientat și ar fi încercat, din greșeală, să intre în alt apartament, însă ușa era încuiată.
La fața locului a ajuns un echipaj din care făceau parte patru angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dintre care trei polițiști și un jandarm. Bărbatul recalcitrant era activistul Alexandru Găzdac, devenit cunoscut după ce a intrat cu mașina în gardul Palatului Victoria.
Prin acest gest, el dorea să atragă atenția că obiective importante din Capitală pot fi, cu ușurință, țintele unor atentate teroriste comandate de ISIS.
Acțiunea de imobilizare a bolnavului s-a transformat într-un film de comedie, care, din păcate, s-a sfârșit tragic. Înarmat cu o foarfecă de papetărie și un cui îndoit, Găzdac s-a refugiat în lift. Polițistul Vlăduț Lucian Tudorache a intrat după el.
Speriat și dezorientat, tânărul l-a zgâriat cu foarfeca și l-a obligat să iasă din ascensor. Polițiștii au dat cu spray lacrimogen, însă, în spațiu închis, demersul s-a întors și împotriva lor. În momentul în care ușile liftului s-au închis, Vlăduț Lucian Tudorache a băgat piciorul între uși, crezând că astfel Găzdac la rămâne la parter.
Fără un senzor special, ușile ascensorului s-au închis cu tot cu piciorul agentului de poliție, care s-a ales cu răni ușoare la genunchi.
Evenimentele aveau însă să devină tragice între etajele 12 și 13. Încolțit de cei patru bărbați înarmați cu mijloace de imobilizare, bărbatul bolnav a continuat să agite cuiul îndoit, în condițiile în care foarfeca îi căzuse în lift.
După mai multe somații, pe care bărbatul nu este sigur că le-ar fi putut înțelege la momentul respectiv, Vlăduț Lucian Tudorache a descărcat pistolul Makarov, de calibru 9 mm, în trupul victimei. Pentru că Găzdac nu a căzut după primele focuri, agentul de poliție l-a ciuruit cu grijă, după care, pentru că încă mai ținea cuiul îndoit, a început să-l bată cu tonfa peste mâna respectivă. Apoi l-a legat cu cătușele de balustradă.
Puțin mai târziu agresorul a murit, iar șefii Poliției au dat o declarație de presă în care, deși nu avusese încă loc nicio anchetă, s-au antepronunțat și au spus că Tudorache a folosit armamentul în condițiile legii.
Cercetat pentru omor și purtare abuzivă, agentul a fost scos basma curată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, care au clasat dosarul pe motiv că, dacă nu ar fi fost ucis, Găzdac ar fi putut să fugă pe holul blocului, unde ar fi putut întâlni un vecin pe care l-ar fi putut răni.
Familia celui decedat a contestat ordonanța de clasare la Tribunalul București, unde instanța a decis redeschiderea dosarului.
De această dată, procurorii au dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Vlăduț Lucian Tudorache, pentru omor, dar și pentru purtare abuzivă.
Totuși, cu toate că dosarul a fost instrumentat de un alt procuror, a fost clasat din nou, după ce s-a considerat că, atunci când l-a împușcat de șase ori, după care l-a bătut și l-a legat pe Găzdac, agentul Tudorache s-a folosit de un drept recunoscut de lege!
Ca urmare, procurorul a dispus ca acesta să primească înapoi pistolul, tonfa, cătușele, bocancii, pantalonii geaca și ceasul, obiecte care fuseseră depuse în camera corpurilor delicte deoarece erau stropite de sângele victimei.
Totodată, a fost dispusă confiscarea specială a foarfecei de papetărie și a cuiului îndoit pe care le folosise Alexandru Găzdac.
CITEȘTE ȘI: