Despăgubirile în dosarul ”Colectiv”, de peste 60 de milioane de euro, au fost plătite de statul român integral, a declarat, pentru Gândul, Mihai Grecea, supraviețuitor al tragediei din 2015. Acesta spune că decizia de eliberare a lui Cristian Popescu Piedone este o „palmă dată justiției”.
Despăgubirile din dosarul ”Colectiv” au fost achitate integral din Fondul de rezervă al Guvernului, fiind vorba de peste 60 de milioane de euro.
„Banii au fost livrați integral, mai sunt doar cheltuielile de judecată, care nu s-au plătit. Plata s-a făcut de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov către executori, iar de acolo, banii au ajuns la oameni”, a mai spus Mihai Grecea, pentru Gândul.
Curtea de Apel București, prin decizia de condamnare din 12 mai 2022, a obligat ISU București-Ilfov ca, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și cu șapte inculpați din dosarul ”Colectiv”, să plătească părților civile din acestă cauză daune morale, daune materiale și rente lunare, plus cheltuieli de judecată, în sumă totală cumulată de 299,46 milioane de lei.
Lista completă cu persoanele despăgubite poate fi consultată AICI
Pentru ca cele două instituții condamnate să nu intre în colaps financiar, statul a suplimentat, în august 2022, bugetul Ministerului de Interne cu aproape 300 de milioane de lei, bani care au ajuns la ISU București-Ilfov, pentru plata despăgubirilor.
În ceea ce privește achitarea lui Cristian Popescu Piedone, Mihai Grecea susține că decizia este o palmă dată justiției.
„În momentul de față, nimeni nu mai poate avea încredere în justiția din România, câtă vreme trei instanțe dau soluții atât de diferite. Avem o dată o condamnare de 8 ani de la Tribunalul București, după aceea pedeapsă la jumătate, iar acum casare. Este ceva profund în neregulă cu justiția din România”, a mai spus Mihai Grecea, pentru Gândul.
Cristian Popescu Piedone, condamnat în mai 2022, în dosarul „Colectiv”, a fost pus în libertate miercuri, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a casat condamnarea din urmă cu un an și o lună și a dispus achitarea fostului primar al Sectorului 4.
Piedone a avut câștig de cauză în recursul în casație depus la ICCJ în cazul sentinței din dosarul „Colectiv”. Aceasta este o cale extraordinară de atac, iar judecătorii instanței supreme au decis să anuleze pedeapsa de 4 ani pe care o primise fostul edil al Sectorului 4. El a fost eliberat după ce a executat un sfert din pedeapsă, respectiv 1 an din cei 4 dispuși prin decizia magistraților de la Curtea de Apel București.