Hoții care au spart vila din Voluntari a fostului ofițer din cadrul Brigăzii Antiteroriste a SRI și au furat, pe lângă bijuterii, un pistol letal și 48 de cartușe, au oferit anchetatorilor detalii uluitoare din spatele loviturii care a pus pe jar toată Poliția Română. Aceștia au spus cum intenționau să folosească pistolul furat, dar și ce s-a întâmplat cu banii câștigați de pe urma spargerii.
Polițiștii ilfoveni au intrat în alertă maximă după ce, în seara zilei de 6 ianuarie, un fost ofițer SRI, care a activat în cadrul Brigăzii Antiteroriste, a anunțat că persoane necunoscute i-au spart vila din Voluntari și au furat, pe lângă mai multe bijuterii din aur, un pistol Glock și câteva zeci de cartușe.
Faptul că o armă letală și o cantitate importantă de muniție au ajuns în mâinile unor răufăcători i-a determinat pe judiciariști să trateze ancheta cu prioritate. Mai mult, din cauza riscurilor pe care le implica dispariția pistolului, pe perioada cercetărilor polițiștii primiseră ordin să poarte veste antiglonț.
După ce au stabilit că la spargere au luat parte patru bărbați, anchetatorii au reușit să prindă trei dintre ei, în condițiile în care cel de-al patrulea ar fi fost localizat pe teritoriul Belgiei.
Duși la audieri și mai apoi arestați preventiv, aceștia au tăcut timp de o săptămână. Potrivit unor surse apropiate anchetei, suspecții ar fi fost informați de procurori că, dacă nu spun ce s-a întâmplat cu arma, vor suporta consecințe grave din punct de vedere penal.
Așa s-ar fi denunțat unii pe alții, iar autoritățile au aflat că pistolul Glock și muniția au ajuns pe fundul lacului Pantelimon.
Sursele citate au precizat că liderul bandei, cunoscut în lumea interlopă sub numele de Motoi, ar fi luat pistolul cu el, cu gândul că l-ar putea folosi la nevoie, cel puțin pentru a-și intimida eventualii rivali.
Ajuns acasă, tatăl său, un fost spărgător cu mare experiență, i-ar fi spus însă că nu trebuia sub nicio formă să ia arma, pentru că acest lucru nu făcea decât să mobilizeze autoritățile.
În același timp, însă, hoții ar fi dus bijuteriile din aur la două case de amanet din vecinătatea Spitalului Pantelimon, unde le-ar fi lăsat chiar pe numele lor, iar cu banii obținuți și-ar fi cumpărat cocaină. De altfel, spun surse judiciare, hoții spărgeau case tocmai pentru a-și susține viciile, în sensul că aproape toți banii erau cheltuiți pe stupefiante și în sălile de jocuri de noroc.
Motoi și oamenii lui ar fi spart în jur de 20 de locuințe, din Berceni, Tunari, Pantelimon și Voluntari, iar, de fiecare dată, ca și în cazul vilei fostului luptător antitero, alegeau ultima casă de la marginea câmpului.
Hoții au fost identificați după ce ar fi uitat la fața locului trei șurubelnițe, iar pe una dintre ele s-ar fi găsit urme biologice din care s-a putut preleva ADN. Așa s-a stabilit cu precizie numele unuia dintre suspecți.
După o anchetă contracronometru, în 18 ianuarie au avut loc șase percheziții, în urma cărora au fost ridicați și aduși la audieri patru bărbați. Este vorba despre frații Mario și Marian Motoi, Marian Iordan și Nicușor Nițu. Un al patrulea bărbat a fost identificat, însă a reușit să fugă și se află pe teritoriul Belgiei.
CITIȚI ȘI: