Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Deținutul Cristian Rizea, păzit și când merge la duș: ”Este amenințat în continuare și înjurat, toți sunt scoși afară, face baie singur”

EXCLUSIV | Deținutul Cristian Rizea, păzit și când merge la duș: ”Este amenințat în continuare și înjurat, toți sunt scoși afară, face baie singur”

EXCLUSIV | Deținutul Cristian Rizea, păzit și când merge la duș: ”Este amenințat în continuare și înjurat, toți sunt scoși afară, face baie singur”

Expulzat în România după ce autoritățile de la Chișinău l-au declarat indezirabil pe o perioadă de 15 ani, Cristian Rizea a fost încarcerat în 27 aprilie la Penitenciarul Vaslui, iar ulterior transferat, în secret, la Rahova. Din acel moment, fostul politician a intrat într-o nouă etapă a vieții sale, cea de deținut, încercând să se obișnuiască, treptat, cu lumea din spatele gratiilor.

Cristian Rizea a fost dat în urmărire internațională de autorităţile din România în 2019, după ce a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență şi spălare de bani.

Fostul deputat a fugit în Republica Moldova – toate detaliile AICI – și a reușit să obțină cetățenia moldovenească – mai multe informații AICI -, deși era condamnat în România. În decembrie 2021, cetățenia moldovenească i-a fost retrasă, prin-o decizie a judecătorilor de la Chișinău, iar de atunci s-au putut face demersurile pentru extrădarea lui Rizea, finalizate cu aducerea în România și încarcerarea din 27 aprilie.

”Amenințări discrete și înjurături”

În exclusivitate pentru Gândul, surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au dezvăluit că fostul politician încearcă să ”socializeze cu deținuții”, însă, în general, rămâne retras și este păzit permanent.

Etichetat de conducerea Penitenciarului drept un ”deținut vulnerabil”, care are nevoie de protecție, Cristian Rizea a fost pus sub pază permanentă, cu atât mai mult cu cât – potrivit informațiilor obținute de Gândulun faimos interlop aflat în libertate ar fi reușit să contacteze deținuți periculoși, cărora le-ar fi cerut ca Rizea să fie bătut sau supus unor abuzuri sexuale, drept pedeapsă pentru că a jignit un vlogger care îi era prieten.

”Nu prea se întâlnește nimeni cu el, fiindcă este plasat la protejați. Primește, în continuare, amenințări discrete sau este înjurat de alți deținuți atunci când este scos în curte, la aer, conform programului.

Este păzit permanent, chiar și la spălător, unde face duș. Atunci când merge să facă baie, alți deținuți sunt afară, tocmai pentru ca Rizea să facă baie singur”, au spus surse din cadrul ANP, pentru Gândul.

În restul timpului, Cristian Rizea merge la magazinul închisorii pentru diverse cumpărături și ”încearcă să își păstreze condiția fizică jucând tenis cu piciorul sau ping-pong”, au precizat sursele citate.

A fost scandal la Chișinău după dezvăluirile Gândul

Gândul a dezvăluit, în exclusivitate, că fugarul Cristian Rizea a reușit să obțină pașaportul moldovenesc în luna mai 2018. Ulterior, a fost demarată o anchetă de proporții pentru a descifra manevrele prin care ex-politicianul fugar a devenit cetățean moldovean.

Totul s-a întâmplat cu doar câteva luni înainte de lansarea programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, program criticat vehement, la vremea respective, de opoziția de la Chișinău.

”Președintele Republicii Moldova acordă cetățenie moldovenească prin decret prezidențial doar în condițiile naturalizării sau în interesele republicii. Astfel, instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”, s-a transmis prin intermediul unui comunicat de presă al administrației prezidențiale de la Chișinău.

În luna iunie a anului 2020, Parlamentul Republicii Moldova a abrogat controversata lege a cetățeniei prin investiție. Legea prevedea că poate fi acordată cetățenia moldovenească persoanelor străine sau apatrizilor care contribuie la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau care au făcut – timp de 60 de luni – investiții de circa 250.000 de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

Sursele Gândul au dezvăluitobținerea cetățeniei moldovenești de către Cristian Rizea nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcționarilor publici moldoveni afiliați PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul președintelui de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale (secretar al Consiliului Suprem de Securitate – detalii uluitoare AICI.

”Doar așa se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. Foarte interesant este și faptul că pe pașaportul lui Rizea apare ca autoritate emitentă ASP (Agenția Servicii Publice), aspect care aparent înseamnă că a fost emis la «comandă», fără ca el să fie prezent”, s-a mai arătat în ancheta realizată de Gândul.

Cristian Rizea era păzit de bodyguarzii lui Plahotniuc și implicat într-o afacere cu criptomonede

Fostul deputat Cristian Rizea a dus o viață luxoasă la Chișinău, unde a locuit într-un apartament impresionant, și-a înscris copilul la o școală privată și ar fi avut o amantă, potrivit surselor Gândul.

Mai mult, acesta ar fi fost păzit chiar de bodyguarzii controversatului Vladimir (Vlad) Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, unul dintre cei care l-au ajutat pe Cristian Rizea să ajungă liniștit la Chișinău și să ducă, după ce a obținut cetățenia moldovenească, o viață de nabab.

Cristian Rizea și-a permis, în perioada în care era fugar, chiar să amenințe un jurnalist român cu mitraliera. După ce și-a făcut cont pe TikTok, amenința cu „dezvăluiri incendiare” și dădea de înțeles că s-ar afla în posesia ”unor casete” cu conținut compromițător sau a unor note informative întocmite de echipele de filaj ale serviciilor secrete, acesta fiind unul dintre motivele pentru care și-a făcut foarte mulți dușmani.

Simțindu-se pe ”cai mari” și considerându-se intangibil, Cristian Rizea avea planuri de viitor în Republica Moldova, inclusiv să aibă o televiziune – ”Realitatea de Moldova” -, care nu a apucat însă să emită.

Potrivit surselor Gândul, Rizea ar fi obținut sume mari de bani speculând implicarea Rusiei în regiunea Transnistria și prețul derizoriu al energiei electrice din zona respectivă.

Cristian Rizea ar fi cumpărat echipament informatic ”high level”, necesar pentru minarea criptomonedelor, o operațiune care necesită un consum uriaș de curent electric. Ulterior, au mai dezvăluit aceleași surse, ar fi închiriat un spațiu la Tiraspol, angajând și o echipă care să lucreze pentru el.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Mircea Dumitru, ex-ministru al Educației, acuzat, din nou, că a făcut poliție politică. CNSAS: ”Mai sunt multe cazuri”/ ”Mă voi apăra!”

EXCLUSIV | Cine sparge monopolul EKO GROUP: ”Au fost demontate 1.270 de steaguri publicitare amplasate ilegal”/ CEO Eduard Petrescu, răspuns aiuritor

EXCLUSIV | Doi foști parteneri de afaceri se luptă pentru 30.000 €: ”Am crezut în el, nu m-am gândit că poate fi un țepar!”/ ”Am avut o înțelegere…”

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și