EXCLUSIV. Dezastrul războiului, prin ochii unui jurnalist din Ucraina: „Escaladarea masivă va avea loc în viitorul apropiat. Milioane de ucraineni sunt deportați forțat, mii de copii sunt răpiți și adoptați ilegal. Ce face Rusia are semne de genocid”
Marianna Prysiazhniuk, jurnalistă ucraineană, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru gandul.ro, despre valențele discursului lui Vladimir Putin din data de 9 mai, dar și despre scenariile care ar putea urma perioadei următoare. Un Putin ușor resemnat? Un Putin obosit? Un Putin încolțit? Sau, dimpotrivă? Ce spune jurnalista din Ucraina despre „jocul cu nervii și manipularea simbolurilor făcut de Rusia?”
Jurnalista nu are însă un scenariu optimist pentru ceea ce va urma, considerând că o escaladare masivă a Rusiei ar putea avea loc în viitorul apropiat. Marianna Prysiazhniuk susține că tot ceea ce face Rusia în Ucraina are semne de genocid și că cei implicați nu ar trebui să scape nepedepsiți.
Marianna Prysiazhniuk: Putin își justifică atrocitățile și crimele asupra ucrainenilor
„Reporter: Cum ar putea fi interpretat discursul lui Vladimir Putin de acum două zile, mai exact pe 9 Mai?
Marianna Prysiazhniuk: De fapt, discursul lui Putin a cuprins lucruri groaznice. El a spus că Rusia luptă pe pământurile sale. Adică, a declarat încă o dată că nu recunoaște Ucraina și poporul ucrainean. De fapt, Rusia amenință nu numai Ucraina, ci cel puțin toate fostele republici sovietice – Țările Baltice, Republica Moldova în primul rând. Ambițiile lui Putin sunt cunoscute de mult timp inainte și trebuie luate în serios de către țările menționate.
Cu astfel de interpretări, Putin își justifică atrocitățile și crimele asupra ucrainenilor. Dar interesant este că în timpul paradei au fost prezente și așa-numitele simboluri ale „DPR” și „LPR” ocupate. Aceasta este lumea artificială în care trăiește Rusia, despre care vorbește Putin și pe care o impune lumii. Până în ziua victoriei, canalele rusești pregătiseră, de asemenea, zeci de videoclipuri și reportaje.
Esența lor singură este că Rusia interpretează victoria din al Doilea Război Mondial ca fiind doar a ei și neagă contribuția altor națiuni. Prin urmare, Rusia consideră această interpretare drept ca o motivul pentru distrugerea alte popoare.
Rusia, între jocul cu nervii și manipularea simbolurilor
Cei mai mulți prognozau un anunț radical sau de o decizie controversată a președintelui rus. Nu a fost așa. Ce se va întâmpla în aceste condiții?
Dacă nu s-au anunțat soluții radicale, nu înseamnă că nu există acțiuni și amenințări radicale. Amintiți-vă când invazia pe scară largă a fost anunțată pe 16 februarie. Dar s-a întâmplat pe 24 februarie. La fel și cu 9 Mai. Astfel, jocul cu nervii și manipularea simbolurilor este un instrument tradițional al propagandei ruse.
În general, toată lumea aștepta ca Putin să anunțe o mobilizare generală. De fapt, mobilizarea în Rusia este deja în curs. Rusia și-a retras chiar trupele din Siria, probabil pentru a lua parte la războiul cu Ucraina. Prin urmare, lucrurile groaznice nu s-au oprit nici măcar o zi. Eu cred că escaladarea masivă va avea loc în viitorul apropiat.
Care este imaginea țarului rus după 77 de zile de război?
Rusia spera să ia Ucraina în trei zile și să organizeze o paradă a așa-zisei victorii la Kiev. Asta nu s-a întâmplat, și desigur, Putin nu are de ce să se bucure. Putin chiar părea încolțit, dar pericolul ar putea crește pentru că că politica lui se bazează pe emoții și interpretări false. Asta înseamnă că nu putem prognozăm rațional acțiunile lui și celor din Kremlin.
Mai crezi într-un armistițiu, într-o întâlnire față în față Putin-Zelenski?
Politicienii ruși declară deschis că Ucraina și ucrainenii nu ar putea să existe. Cea mai recenta declarația era despre intenția de a ucide 2 milioane de ucraineni, că atât de oameni trebui să fie uciși pe parcursul așa-nu,mitei „denazificării”.
Milioane de ucraineni sunt deportați forțat în Rusia, mii de copii sunt răpiți și adoptați ilegal. Rusia distruge monumente culturale, distruge simboluri și infrastructura civilă. Peste 20.000 de civili au fost uciși numai în Mariupol. Încercați să vă imaginați acest număr. În secolul XXI, mii de oameni au murit de foamete, fiind blocați de ruși în orașele ocupate, violați și uciși.
Un armistițiu este încă un mecanism legal pentru soluționarea unui conflict. Tot ceea ce face Rusia în Ucraina are semne de genocid. Genocidul este cea mai gravă crimă, nu un conflict și pentru tot ceea au făcut ruși, adică criminalii de război trebuie să răspundă.”
Sursă foto: facebook Marianna Prysiazhniuk