EXCLUSIV | Dezvăluiri cutremurătoare despre sclavul ținut în lanțuri la Berevoești. Unde a ajuns după ce și-a lovit tatăl cu o cârjă până l-a lăsat fără suflare
Imaginea cu bărbatul găsit de polițiști în lanțuri la Berevoești, unde zeci de oameni erau sechestrați și obligați să muncească sau să cerșească, a făcut înconjurul lumii în vara anului 2016. Atunci s-au dezvăluit povești cutremurătoare ale unor copii și adulți în sclavie, amenințați, bătuți, ținuți fără mâncare și puși la munci silnice sau obligați să cerșească.
Printre ei era și Ionuț Ștefan Iordache, care la momentul descinderii mascaților era legat cu un lanț de o mână, desculț, murdar, pe treptele uneia dintre cocioabele unde stăpânii de sclavi îți țineau victimele, în comuna din județul Argeș care părea izolată de lume.
La un an după ce a scăpat din iadul de la Berevoești, Ionuț Ștefan Iordache și-a ucis cu bestialitate tatăl, în casa părintească, unde bărbatul era imobilizat la pat. Eliberat din sclavie, soarta nu i-a adus o viață mai bună, ci l-a dus într-un alt infern, fără șanse să își mai refacă vreodată viața.
Gândul a descoperit și dezvăluie, în exclusivitate, ce s-a întâmplat cu Ionuț Ștefan Iordache în cei șase ani de când a fost scos din casele stăpânilor de sclavi.
Cazul de sclavie de la Berevoești
Din 2008 și până în vara anului 2016, mai multe grupuri infracționale au dus în localitatea argeșeană Berevoești aproximativ 40 de persoane, unele răpite, altele amenințate sau înșelate că vor primi loc de muncă, cazare și bani. Erau recrutați dintre cei mai vulnerabili oameni: săraci, cu dizabilități, copii din familii cu probleme sau fugiți din orfelinate și foști deținuți.
Odată ajunși în iadul de la Berevoești, erau puși la munci silnice sau obligați să cerșească. Potrivit relatărilor, victimele erau bătute, amenințate, nu primeau mâncare sau li se ofereau resturi. Mai mult, sclavii erau legați cu lanțuri sau chingi și stăteau încuiați pe timpul nopții, ca să nu poată fugi.
În 2014, Ionel Ștefan Iordache a plecat din satul său natal, Tufeni, din județul Olt, lăsându-l singur pe tatăl său bolnav. Bărbatul, în vârstă de 33 de ani, ieșise din închisoare când a decis să plece din Tufeni, dar a ajuns sclav în comuna Berevoești.
Doi ani mai târziu, sclavii au fost salvați și unii eliberați din lanțuri de sutele de jandarmi și mascați care au descins la Berevoești.
Rând pe rând, aproape 40 de ”stăpâni de sclavi” au fost trimiți în judecată şi condamnaţi, la pedepse între 2 ani şi 6 luni şi 18 ani şi 10 luni de închisoare.
Crima unuia dintre sclavii de la Berevoești
În timp ce traficanții de persoane își primeau primele pedepse, Ionuț Ștefan Iordache, întors în satul natal Tufeni, din județul Olt, avea să comită în octombrie 2017, la doar un an de la eliberarea din infernul de la Berevoești, un act de cruzime. Bărbatul și-a lovit tatăl, imobilizat la pat, cu o cârjă, în mod repetat, până l-a lăsat fără suflare.
Anchetatorii l-au reținut la câteva ore după crimă. Ajuns din nou în spatele gratiilor, procurorii au cerut o expertiză psihiatrică, pentru că își ucisese tatăl cu bestialitate, lovindu-l de mai multe ori în zona capului chiar cu cârja acestuia și apoi a stat cu el în casă până dimineață, când cineva din familie l-a găsit și a anunțat polițiștii.
Anchetatorii voiau să știe dacă Ionuț Ștefan Iordache a avut discernământ când a comis crima, iar concluzia psihiatrilor avea să schimbe cursul anchetei.
Raportul primit de la psihiatri și toate probele adunate în dosar i-au făcut pe procurorii de la Parchetul Tribunalului Olt să claseze dosarul de omor, la doar două luni de la comiterea faptei.
”Nu are capacitatea de apreciere critică a consecințelor faptelor sale”
În raportul de expertiză scria că Ionel Ștefan Iordache nu a avut discernământ când și-a ucis tatăl, fiind declarat iresponsabil.
„Prin ordonanța nr.467/P/2017, din data de 7 decembrie 2017, emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, s-a dispus clasarea cauzei, având ca obiect infracțiunea de omor, săvârșită de inculpatul Iordache Ionel Ștefan, reținându-se că există o cauză de neimputabilitate, respectiv iresponsabilitate.
Din această perspectivă, s-a avut în vedere faptul că Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit de către Institutul Național de Medicină Legală «Mina Minovici» București a concluzionat că inculpatul Iordache Ionel Ștefan prezintă diagnosticul retard mintal moderat cu decompensări psihotice, dezorientat temporo-spațial, auto și allopsihic, nu păstrează capacitatea psihică de apreciere critică a conținutului și consecințelor faptelor sale, nu are discernământ în raport cu fapta pentru care este cercetat și necesită măsuri de siguranță cu caracter medical”, a spus, în exclusivitate pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, prim-procurorul Anca Anuța
Ionel Ștefan Iordache este, de atunci, internat la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel, din județul Timiș, în urma unei decizii luate de instanță, la cererea procurorilor care au anchetat crima.
”Pentru acest considerent, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a solicitat instanței de judecată luarea măsurii internării medicale într-o unitate sanitară de specialitate, solicitare ce a fost admisă, astfel că inculpatul Iordache Ionel Ștefan a fost internat la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel, din județul Timiș”, a mai spus prim-procurorul Anca Anuța.