EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

Publicat: 06 07. 2023, 15:11
Actualizat: 06 07. 2023, 15:50

La doar câțiva kilometri de București, în județul Ilfov, peste 100 de persoane – în marea majoritate vârstnici, dar și tineri cu dizabilități – au îndurat umilințe greu de imaginat și au fost supuși unor tratamente inumane chiar de cei care ar fi trebuit să îi îngrijească. Trei centre ”de îngrijire și asistență” din Voluntari și Afumați s-au transformat, practic, în locuri de tortură și de degradare umană, iar cercetările efectuate au scos la iveală o imagine generală absolut terifiantă.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și polițiștii au declanșat în 4 iulie o operațiune de amploare, percheziționâd – mai multe detalii AICI – trei centre pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități din județul Ilfov, dintre care două ale Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” – Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Afumați și Centrul de Îngrijire și Asistență, cu sediul în Voluntari – și unul care aparține societății House Grandma Anastasia`s SRL, respectiv Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice, cu sediul tot în Voluntari.

 

Patru persoane arestate pentru terorizarea bătrânilor din ”azilele groazei”

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul fiind plasați în arest la domiciliu.

Cei patru inculpați arestați preventiv pentru 30 de zile sunt Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Voluntari și Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

Gândul prezintă, în exclusivitate, extrase din referatul de arestare întocmit de procurorii DIICOT, iar informațiile sunt pur și simplu traumatizante.

”Beneficiarii sunt supuși unor tratamente umilitoare, amenințați cu sedarea”

Procurorii DIICOT au reușit să descifrez un scenariu halucinant în care cei internați în ”azilele groazei” din județul Ilfov au fost supuși unor tratamente înjositoare, puși la muncă și, nu de puțin ori, pedepsiți fizic.

Una dintre pacientele Centrului de Îngrijire şi Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CIAPAD) ”Sfântul  Gabriel cel Viteaz, spre exemplu, a fost bătută cu o bară de inox de una dintre asistente, iar în ceea ce privește distribuirea medicamentelor, totul se făcea ”discreționar”.

Beneficiarii (n.red. – pacienții internați în ”azilele groazei” din județul Ilfov) au fost abuzați fizic și verbal de către personalul de îngrijire cât și de Godei Daniel, această conduită reprezentând o practică, fiind de natură a îi menține pe aceștia într-o stare de aservire prin intimidarea acestora. (…)

Beneficiarii sunt supuși unor tratamente umilitoare, jigniți constant de angajații centrelor și amenințați cu lipsirea de libertate sau cu sedarea de către personalul centrului și de către asistenta medicală C.C. (n.red. – asistenta medicală din CIAPAD «Armonia», deținut de Asociația «Sfântul Gabriel cel Viteaz»), aspect ce denotă instaurarea unui climat de teroare.

De tratamente inumane și degradante au parte și beneficiarii de la CIAPAD ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, un caz elocvent și de o gravitate deosebită îl reprezintă cel al asistentei medicale a acestui centru, T.G., zisă M., care, pentru a se impune și a pedepsi o beneficiară, a bătut-o pe aceasta folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese, episod la care a asistat o infirmieră care a realizat fotografii asupa leziunilor suferite de persoana vătămată. (…)

Un alt aspect relevant îl constituie acordarea de medicamente în mod discreționar de către Godei Daniel și angajații centrelor (fără ca acestea să fie administrate de asistenta medicală)”, se arată în referatul procurorilor DIICOT cu propunerea de arestare a 24 de suspecți din dosarul ”azilele groazei”, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

”Zi-mi și mie, ce faci, o lași să facă ca toți apucații sau îi dau o bucată și ai liniștit-o?”

Interceptările procurorilor DIICOT sunt elocvente în ceea ce privește ”regimul” la care erau supuși bătrânii și persoanele cu dizabilități din ”azilele groazei”, dincolo de lipsa de respect și de omenie, în ultimă instanță, cu care erau tratați.

Practic, aceștia erau considerați ”cantități neglijabile” care nu aveau, pur și simplu, niciun drept, doar pe hârtie, oficial, beneficiind de tratamentul cuvenit.

”- (…) Și când a venit C. (n.red. – asistentă medicală), a venit nervoasă, puțin spus, era efectiv un purcoi de nervi, îi ieșeau flăcări pe nas dacă putea și s-a pus cu palmele pe ea (n.red. – pe o pacientă).
– A…

Tu știi ce bucăți i-a dat, deci, eu, efectiv, am rămas șocată, nu știam ce să fac, mă gândeam, băi, dacă îi zic ceva acuma, poate mă trezesc că îmi trosnește și mie vreo două, la cât de nervoasă era. Era neagră, mă, de nervi, neagră, că era să facă și accident, că era aglomerat, că nu știu ce, are un X6.
– Așa…

Foarte nervoasă, foarte, foarte nervoasă, i-a dat niște bucăți la asta… problema acuma care e, eu sunt total contra bătăii de genul ăsta, adică de orice fel de bătăi asupra beneficiarilor, că ajungi să urli, să zbieri la ei, că te scot din sărite la un moment dat, se mai întâmplă, nici nu ai, nu ai cum să le vorbești numai frumos și să nici nu-i atingi, nu există varianta asta că nu reacționează (neinteligibil) cu bătaia. Problema e că, ok, nu o bați, dar după ce a dat prima bucată, s-a liniștit instant (…), nu a mai avut nevoie de niciun tratament. Și acum întreb eu, în situația asta, ce faci? Zi-mi și mie, ce faci, o lași să facă ca toți apucații sau îi dau o bucată și ai liniștit-o și știi că s-a potolit?
– Nu, nu e o soluție…

– Cum reacționezi în situația asta? Băi, deci, i-a dat o bucată și după aia, în timp ce, nu ai cum, tu știi cum distruge toate lucrurile pe acolo, deci, dacă doi bărbați nu au putut să o țină… (…) mi-a povestit că la un moment dat l-a avut pe unul care a făcut niște crize, tot așa, că s-a urcat pe el, doar l-ai văzut cât e…”, se menționează în referatul DIICOT.

” Te leg cu mâinile la spate, te sedez și te țin o săptămână la pat, ai înțeles?”

Persoanele vârstnice sau cu dizabilități internate în ”azilele groazei” din județul Ilfov ar fi trebuit să beneficieze de ”îngrijirea și asistența” celor care, oficial, aveau tocmai acest rol, numai că realitatea descoperită de procurorii DIICOT a fost cu totul alta.

Amenințările erau ”la ordinea zilei”, iar cine nu se supunea tuturor ”ordinelor” sau toanelor îngrijitorilor, risca să fie legat, sedat și ținut, chiar și o săptămână, în pat.

Una dintre ”beneficiare”, în vârstă de 27 de ani, s-a confruntat cu o astfel de situație degradantă. De ce? Pentru că nu își lua pastilele, iar asistenta medicală îi spune franc: ”Te bat de te căpiez!”

”- Câți ani ai? (n.red. – o întreabă asistenta medicală) Douăzeci și șapte? Mihaelo, hai să-ți spun ceva… aici în centru copiii nu vorbesc urât, aici copiii nu se bat între ei, copiii nu fac așa… dacă tu faci așa, te leg cu mâinile la spate, te sedez și te țin o săptămână la pat, ai înțeles? Da? Deci, dacă mai bagi mâna pe gât o dată, să scoți pastilele, te injectez și nu te mai ridici o săptămâna din pat! Mihaelo, uită-te la mine când vorbesc cu tine! Mihaelaaaa, la mine te uiți, ai înțeles? Mă, uită-te la mine, ridică capul, ai înțeles? Mă, ai înțeles? Zi, da….deci, dacă mai duci o singură dată mâna să bagi degetele pe gât, ți-am legat mâinile la spate, te-am sedat și o săptămână nu te ridici din pat, da? Da sau ba? Ne-am înțeles? Răspunde, mă, ne-am înțeles? Te duci acum în cameră, o chem pe fată, te duce în cameră și fii atentă că e cameră și te văd pe cameră, dacă ai băgat… stai jos, că nu am zis să te ridici! Dacă ai băgat degetele pe gât, te bat de te căpiez, ai înțeles? Mihaelo…

– Da, am înțeles…

Nu cu ton, că-ți dau un ton acum de te arunc de pe scaunul ăla cu cracii în sus… nu ridici tonul la mine! Te ridici frumos, acuma!, se mai arată în referatul DIICOT cu propunerile de arestare, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

”Mânca-ți-aș gura ta, că e neagră toată, ne bagă la belele!”

Procurorii au la dosar și discuția dintre două infirmiere dintr-un centru al Asociației ”Sfîntul Gabriel cel Viteaz”, despre o persoană aflată în îngrijire care a fost bătută de o asistentă medicală cu o bară de inox. În discuție, cele două angajate își manifestă îngrijoarea că ”evenimentul” le-ar putea produce neplăceri.

”- Alo!
– Da!

– Mă auzi?
– Da, te aud, zi!

– Auzi, (…), am o întrebare la tine, după ce te întreb și îmi dai răspunsul, să te uiți pe whatsapp că ți-am trimis ceva urgent! Ia spune și mie, în seara aia, (…) a bătut-o pe (n.red. – una dintre paciente) rău de tot?
Măi, i-a dat, i-a dat la cur, i-a dat cu aia de inox!

– Fii atentă… Îți spun un lucru, asta ne bagă la belele, știi de ce? Am ridicat-o pe (…) să-i fac baie, am chemat-o pe (…) să-i arăt altceva la (…), că era cu spatele la (…) și când se uită (…) zice, vai, dar ce e pe ea și eu m- am speriat și când am întors-o, tu știi ce e pe ea, uită-te poza că o să vezi!
– Bine, o să mă uit… știu că i-a dat, știu că i-a dat numai la cur cu țeava aia, cotorul ăla de mătură…

Băi, ești nebună, mă (…), mânca-ți-aș gura ta, că e neagră toată…fîi atentă, (…), că a fost pe tura ta și-ți bagă în cârcă, ascultă-mă ce-ți spun!
– Ce vorbești?

Să nu zică că ai bătut-o tu…
– N-are cum…

– Păi tu nu știi ce tam tam a făcut?
– N-are cum. (…)

– Tu știi ce tam tam a fost ieri aici, amenințări, știi că m-am luat de ea?
– De ce?

– Vai, a dat cu pumnul în masă, sărea astea de pe masă!
– De ce?

A zis că ne face rapoarte, du-te, zic, du-te acum, fă-mi raport acum, hai, du-te, așa i-am făcut, du-te… era să mă dea pe spate…, se mai menționează în referatul de arestare din dosarul DIICOT, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Astfel de episoade cu conotații sinistre par extrase, la o primă vedere, dintr-o peliculă horror. Din nefericire, s-au întâmplat la cele trei ”azile ale groazei”, aflate la mică distanță de București, în Voluntari și Afumați.

Iar actele repetate de violență și de umilință s-au petrecut în centre ale căror nume te duc cu gândul către bunătate, grijă și smerenie – ”Casa Cora”, ”Armonia” şi Centrul ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”. (informații detaliate AICI)


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

VIDEO | Ștefan Godei, administratorul unuia dintre azilele groazei, generos cu lăutarii. Cum a fost filmat la o nuntă

Decizie de ultimă oră împotriva „azilelor groazei”. Ce au hotărât autoritățile

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”