EXCLUSIV| Dezvoltatorii dau Bucureștiul pe zona metropolitană. „Un oraș blocat imobiliar! Lumea speră să se rezolve ceva prin Codul Urbanistic”
Antoanela Comșa, expert imobiliar, a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că Bucureștiul rămâne în continuare un oraș blocat în ceea ce reprezintă zona imobiliară, motiv pentru care mulți dezvoltatori își mută business-urile pe zona metropolitană.
Interlocutoarea Gândul recunoaște însă că acest lucru vine și cu reversul medaliei, deoarece, nefiind o zonă suficient dezvoltată – școli, grădinițe, mijloace de transport – Bucureștiul rămâne zonă de tranzit, iar presiunea asupra traficului din capitală fiind una imensă.
Antoanela Comșa, președintele Gran Via recunoaște că, în acest context imobiliar, „vom vedea probabil mici plombe construite pe terenuri sub 3000 de metri pătrați, pentru că acolo nu-ți trebuie un PUZ sau dezmembrări ale terenurilor mari în parcele de sub 3000 de metri pătrați, pentru a putea merge la autorizare directă.”
„Zona metropolitană a Bucureștiului nu beneficiază de o infrastructură de transport”
„Bucureștiul este în continuare blocat, foarte mulți dezvoltatori se mută pe zona metropolitană. Partea dificilă pentru noi, discutam și cu colegi de-ai mei din Asociația Investitorilor, este că totuși zona metropolitană a Bucureștiului nu beneficiază de o infrastructură de transport. Și aici nu mă refer doar la mobilitate, ci și la faptul că nu avem suficiente școli și grădinițe în București, respectiv în zona metropolitană.
Și atunci dezvoltarea astăzi și în următorii 2-3 ani către zona metropolitană va pune o presiune și mai mare pe traficul din București, pentru că părinții vor veni cu copiii la școlile și la grădinițele din București, la teatru sau la diverse cursuri. Lumea speră să se rezolve poate ceva prin Codul Urbanistic, cu acest blocaj care există la nivel de capitală.
Pe de altă parte, atâta timp cât, din păcate, legislația în vigoare – fie că vorbim de Legea Administrației sau de alte legi din domeniul construcțiilor – nu poate face nimic, în sensul de a-l obliga pe domnul primar să pună în executare nu neapărat proiecte, cât dispoziții judecătorești, orașul va rămâne blocat”, a explicat interlocutoarea Gândul.
„Astăzi, de exemplu dacă vorbim, foarte multe bănci nu mai dispun de euro”
Antoanela Comșa, expert imobiliar, susține că sunt și dezvoltatori care au pus pe hold proiectele, motivul fiind prețurile destul de mari, dar și costurile de finanțare. Cât despre bănci, interlocutoarea Gândul mărturisește că, cele mai multe, nu mai dispun de euro.
„Gândiți-vă că, totuși, la momentul la care tu iei o decizie să te apuci să construiești, până la momentul la care acel proiect este, într-adevăr gata, așa să fiu foarte optimistă, aș putea să spun doi ani și jumătate, dar în general un termen realist ar fi la trei ani și jumătate.
Sunt și dezvoltatori care au pus pe hold proiecte, tocmai pentru că sunt prețurile destul de mari, costurile de finanțare, nu doar pentru clientul final, ci și pentru dezvoltator. Astăzi, de exemplu dacă vorbim, suntem spre sfârșitul anului, foarte multe bănci nu mai dispun de euro. De altfel, dacă ne uităm, vedem și că cele mai multe împrumuturi s-au realizat în euro”, conchide expertul imobiliar.
CITIȚI ȘI:
Expert imobiliar: „Numărul apartamentelor noi va scădea până în 2024, în București și unele orașe. Creșterea ratelor la bănci va duce și la o majorare a chiriilor”