Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au reușit să destructureze mai multe rețele de trafic de migranți care acționau pe teritoriul României.
Marți – 28 februarie 2023 – au avut loc peste 80 de percheziții, atât în București, cât și în șapte județe, fiind vizate persoane – 90 de suspecți – despre care procurorii aveau informații potrivit cărora puseseră la un punct un ”mecanism” prin care obțineau sume importante de bani din traficul de migranți.
Potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul, la DIICOT sunt patru cauze penale distincte cu acești migranți.
Mai mult, surse judiciare au declarat că au mai fost descoperiți încă 170 de migranți. Aceștia se aflau la o pensiune, dar și în parcări, așteptând să fie transportați și scoși din România.
”Marți, în timpul perchezițiilor efectuate în vestul țării, în zona Timișoarei au mai fost identificați 170 migranți care se aflau la o pensiune și în niște parcări, așteptând să die transportați.
Și ei, ca și restul, au fost preluați pentru a fi duși în centrele de cazare din vestul țării. Printre cei audiați – persoane care se ocupau de transportul ilegal de migranți – se află și cetățeni străini stabiliți pe teritoriul României. Migranții provin din Siria, Sri Lanka, Pakistan, India, dar și țări din Africa”, au declarat surse judiciare pentru Gândul.
Reprezentanții DIICOT au transmis că patru grupuri infracționale au fost constituite în anul 2022, scopul acestora fiind adăpostirea migranților în locații din România, iar ulterior transportarea acestora în afara granițelor.
Nu mai puțin de 40 de adtfel de transporturi ar fi fost interceptate, în timpul acestei perioade fiind identificați peste 800 de migranți.
”În cauză s-a reţinut că, din anul 2022, mai multe persoane, cetăţeni români şi cetăţeni străini, s-au constituit în patru grupuri infracţionale, având ca scop principal adăpostirea în locaţii aflate pe teritoriul României şi ulterior transportarea grupurilor de migranţi spre ţări din Europa Centrală sau de Vest, prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României, în vederea obţinerii de importante foloase materiale.
Au fost interceptate şi oprite un număr de aproximativ 40 de transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupurilor infracţionale, transporturi în care au fost identificaţi un număr de peste 800 de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană”, au transmis reprezentanții DIICOT printr-un comunicat de presă.
Citește și: