EXCLUSIV | Discursul liderului Hezbollah, comparat cu al lui Putin, după invazia în Ucraina. Comandor (r): „Niciun semnal că se va sfârși conflictul”

Publicat: 03 11. 2023, 18:51
Actualizat: 03 11. 2023, 19:06

Hassan Nasrallah, liderul grupării teroriste Hezbollah, nu a anunțat, contrar previziunilor multor analiști – intrarea, alături de Hamas, în războiul împotriva Israelului. Mai mult, discursul lui Hassan Nasrallah pare să sugereze că mișcarea pro-iraniană Hezbollah nu este interesată să intervină cu toate forțele în conflictul israelo-palestinian. Comandorul (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, a comentat – într-un interviu pentru Gândul – ce a vrut, de fapt, să transmită liderul grupării teroriste Hezbollah – în prima sa ieșire publică, la aproape patru săptămâni de când Hamas a atacat Israelul –  producând un adevărat genocid în kibuțurile din Sud.

Interlocutorul Gândul a punctat că discursul lui Hassan Nasrallah seamănă, din punct de vedere al construcției și al etapizării subiectelor abordate – de la laude, mulțumiri și absolvirea de orice vină – cu cel al lui Vladimir Putin, la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, din 24 februarie 2022.

Comandorul (r) Stelian Teodorescu a mai precizat că situația economică din Liban, una aproape de colaps, face ca într-un astfel de context să fie puțin probabil să deschidă un al doilea front.

Hassan Nasrallah a punctat – surprinzător pentru unii, de așteptat pentru alții – că „atacurile din 7 octombrie au fost sută la sută palestiniene”, subliniind că Iranul nu este implicat în crimele comise de militanți islamiști palestinieni în sudul Israelului.

„Atacurile din 7 octombrie evidențiază vulnerabilitățile de securitate Israelului”, a mai afirmat vineri Hassan Nasrallah, liderul organizației șiite libaneze Hezbollah, amenințând cu atacuri asupra bazelor americane din Orientul Mijlociu.

Fost diplomat militar: „A venit cu o verigă la care mă așteptam, adică să se absolve de orice implicare în Gaza”

„Prea mare încredere (n.r – în discursul liderului Hezbollah ) nu putem avea. Este un discurs după stilul multor oameni din mediile politice și aici vă invit să faceți o comparație cu discursul lui Putin, la începerea conflictului în Ucraina, când, la fel, a început cu lauda și cu mulțumirile, aduse în cazul de față celor de religie musulmană.

Mi s-a părut foarte surprinzător că discursul a început cu domeniul religios, aducând apoi laude întregii lumi musulmane și bineînțeles solicitând tuturor să se alăture acțiunilor palestiniene. Apoi a venit cu o verigă la care mă așteptam, adică să se absolve de orice implicare în conflictul din Fâșia Gaza, specificând că operațiunile din 7 octombrie au fost exclusiv operațiuni ale palestinienilor, fără legătură cu un alt stat din regiune.”

„O idee importantă din discursul secretarului de stat al SUA, aceea că soluția a două state este singura cale”

Comandorul (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, a scos în evidență și o altă latură a discursului șefului Hezbollah și anume atacul dur al acestuia  împotriva Statelor Unite, pe care le-a acuzat că sunt responsabile pentru conflictul din Gaza.

Interlocutorul Gândul susține că discursul lui Antony Blinken – aflat vineri în Israel – ținut în același timp cu cel al liderului Hezbollah, a întărit sentimentul de sprijin al Israelului în fața agresiunii teroriste.

„Am văzut apoi că liderul Hezbollah a acuzat unilateral și individual Statele Unite, culminând cu faptul că  SUA este vinovată de conflictul din Gaza. O chestie de așteptat, pentru că, în același timp la Tel Aviv, a susținut o conferință de presă și secretarul de stat american, Antony Blinken, care a spus că Hamas nu va mai rămâne la putere în Fâșia Gaza, iar Israelul nu-și poate asuma controlul Fâșiei Gaza.

O idee foarte importantă din discursul secretarului de stat al SUA a fost aceea că soluția a două state este singura cale viabilă de urmat. Prin prezența lui, dar și prin conferința de presă pe care a susținut-o, cred că Antony Blinken că a întărit sentimentul Israelului că totuși este sprijinit și nu va fi lăsat singur în fața agresiunii unei lumi care se pare că este foarte, foarte decisă să lupte împotriva Israelului.”

„Cu siguranță, se vor prelungi acțiunile de luptă”

Interlocutorul Gândul, editor la revista „Pulsul Geostrategic”, a mai punctat că  în tot acest butoi de pulbere din zona Orientului Mijlociu, de mare efect va fi următoarea întâlnire a președintelui SUA cu președintele Chinei, despre care susține că ar putea tranșa întreaga situație.

„Hassan Nasrallah a mai precizat că s-a trecut într-o nouă fază istorică a luptei cu Israelului, vrând, probabil să dea de înțeles, că acest conflict nu se va mai încheia așa cum s-au încheiat celelalte, de dinainte de genocidul Hamas, din 7 octombrie. În plus, evoluțiile din ultimele zile nu dau niciun semnal că acest conflict se va sfârși foarte devreme.

Cu siguranță, se vor prelungi acțiunile de luptă și tensiunile, până când Israelul speră să elimine definitiv gruparea Hamas. Rămâne de văzut cât de rapide vor fi forțele israeliene pentru a-și duce mai departe operațiunile. Consider că va fi de mare efect următoarea întâlnire a președintelui SUA cu președintele Chinei.

Să știți că atunci cred eu că se va decide, de fapt, încheierea conflictului sau, ferească Dumnezeu, declanșarea unui conflict regional. Dar, din punctul meu de vedere, în ultima perioadă China și-a diminuat foarte mult intervențiile și prin mass-media, dar și în conexiunile lor cu Rusia și cu Iranul”, a conchis comandorul (r) Stelian Teodorescu.

Liderul Hezbollah nu a mai vorbit public din 2006, când a izbucnit un război de o lună între Liban şi Israel

Secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a făcut, vineri, în Liban, primele sale declaraţii publice de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, numind atacurile din 7 octombrie o „operaţiune măreaţă, binecuvântată”, dar despre care susţine că n-a ştiut nimic, relatează CNN.

În discursul său de vineri, Nasrallah a abordat speculaţiile cu privire la faptul că facţiuni susţinute de Iran au luat parte la atacuri, afirmând că planificarea şi executarea atacurilor au fost „100% palestiniene.”

  • Nasrallah a spus că înţelege nevoia Hamas de a avea elementul surpriză. Liderul Hezbolllah a declarat că ziua de 7 octombrie a provocat un „cutremur politic” în Israel şi a prezis că va avea „efecte de durată” asupra conflictului cu Israelul, adăugând că, în opinia sa, atacurile au expus slăbiciunile militare ale ţării.
  • El a mai spus că vieţile pierdute în Gaza, în Cisiordania şi pe alte fronturi sunt „sacrificii demne de luat în considerare”, deoarece au stabilit o „nouă etapă istorică” în conflict. Nasrallah consideră că trimiterea de către Statele Unite a unor „flote de nave de război” în estul Mediteranei expune slăbiciunile Israelului şi dependenţa sa de aliaţi.
  • Liderul Hezbollah a mai  avertizat că grupurile islamiste vor intensifica atacurile asupra bazelor militare americane din Orientul Mijlociu.

”Statele Unite trebuie să fie trase la răspundere și trebuie să plătească prețul pentru crimele comise de Israel în Fâșia Gaza, de aceea, grupurile de rezistență au atacat și vor continua să atace forțele militare americane din Irak și Siria”, a avertizat Hassan Nasrallah.

Grupuri islamiste pro-iraniene au comis, în ultimele săptămâni, atacuri cu drone și rachete asupra bazelor militare americane din Siria și Irak.

Nasrallah a vorbit prin legătură video dintr-o locaţie nedeclarată, iar discursul a fost transmis unei mari mulţimi de susţinători adunaţi în suburbiile sudice ale Beirutului.

SUA avertizează grupurile islamiste pro-iraniene / Netanyahu: Israelul face față de toate fronturile

Aflat vineri în Israel, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a avertizat că armata americană va riposta la atacurile grupurilor islamiste pro-iraniene. ”Statele Unite au ripostat și vor continua să riposteze la atacurile comise de grupuri intermediare ale Iranului”, a afirmat Antony Blinken.

La rândul său, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că nu va accepta armistiții umanitare în Fâșia Gaza până nu vor fi eliberați cei aproximativ 240 de ostatici răpiți din Israel.

”Forțele militare israeliene operează cu toată forța pe toate fronturile”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul Haaretz.

Armata israeliană continuă intens operațiunile aeriene și terestre în Fâșia Gaza, unde bilanțul a ajuns la 9.227 de morți, dintre care 3.826 de copii, și peste 23.000 de răniți.

 

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni