Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Doi șefi din MApN, declarații-cheie la DNA în dosarul ROMARM. Ambii fac trimitere la înregistrarea videoconferinţelor din pandemie

EXCLUSIV | Doi șefi din MApN, declarații-cheie la DNA în dosarul ROMARM. Ambii fac trimitere la înregistrarea videoconferinţelor din pandemie

EXCLUSIV | Doi șefi din MApN, declarații-cheie la DNA în dosarul ROMARM. Ambii fac trimitere la înregistrarea videoconferinţelor din pandemie

Declarațiile de martor date de doi înalți ofițeri din Armată în dosarul ROMARM scot la iveală noi detalii din culisele achizițiilor investigate de DNA.

  • La audierea sa din 16 februarie, șeful Direcției Medicale din Ministerul Apărării Naționale, general-maior Dragoș Marian Popescu, le-a spus anchetatorilor că, la nivelul MApN, ”aveau loc videoconferinţe zilnice” pe durata stării de urgență din 2020, la care participau doar reprezentanţii Armatei.
  • Audiat pe 15 februarie, colonelul Constantin Cristian Popescu, șeful UM 02464, a făcut declarații mult mai tranșante. Cristian Popescu le-a spus procurorilor că a resimțit presiuni pentru „încheierea cu rapiditate a acestui contract sau altor contracte” și a făcut trimitere, pentru susținerea afirmațiilor sale, la înregistrarea acelorași videoconferințe. 

Numele premierului Nicolae Ciucă, la acel moment ministru al Apărării, este menționat, explicit sau implicit, de cel puțin două ori în declarațiile celor doi martori, obținute de GÂNDUL.

Anchetatorii le-au cerut celor doi înalți oficiali din Ministerul Apărării Naționale să ofere detalii legate de achizițiile vizate în dosarul în care procurorii îl acuză pe fostul director Romarm, Gabriel Țuțu, de abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual.

Procurorii au urmărit să reconstituie modul în care a funcționat lanțul decizional în cazul celor două contracte de achiziție publică a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție. Compania Națională Romarm SA a fost prejudiciată cu 8.647.584 de lei prin achiziția acestor utilaje, a materiei prime și, ulterior, a unor piese și servicii conexe, potrivit probelor Direcției Naționale Anticorupție.

Anchetatorii i-au mai audiat în dosarul Romarm, în ordine cronologică, în 6 februarie – pe fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui, în 7 martie – pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministru al Economiei la momentul achizițiilor (detalii despre acest subiect puteți citi aici), și în 29 martie – pe fostul premier Ludovic Orban. Procurorii ar fi vrut să afle de la Orban, printre altele, și dacă starea de urgență a fost dată pentru a se face achizițiile respective și contractele să urmeze proceduri simplificate, altele decât licitația, potrivit surselor GÂNDUL.

Colonelul Constantin Popescu: ”Am avut discuţii inclusiv cu ministrul Apărării de la acea vreme, Nicolae Ciucă”

Colonelul Constantin Cristian Popescu le-a spus procurorilor, la audierea sa ca martor, că în 2020, anul în care s-au derulat contractele de achiziții publice vizate de ancheta DNA, îndeplinea funcţia de comandant al unităţii militare (UM) 02464 Bucureşti – Centrul farmaceutic zonal din cadrul MApN. Relaţia cu Direcţia Medicală a MApN, condusă, atât la acel moment, cât și în prezent, de general-maior Dragoș Marian Popescu, era de subordonare instituţională, a menționat el.

„La începutul anului 2020, după declararea cu întârziere a crizei sanitare, au existat mai multe discuţii la nivelul MApN, la care am participat şi eu, având ca obiect inexistenţa rezervelor de materiale de protecţie necesare personalului medical care trata pacienţii infectaţi cu COVID-19.

Am avut discuţii inclusiv cu ministrul Apărării de la acea vreme, Nicolae Ciucă, căruia i-am explicat că lipsa stocului de materiale se datora măsurilor luate începând cu anul 2000, când s-a luat hotărârea să fie desfiinţate toate stocurile medicale, inclusiv medicamente şi materiale de protecţie. La nivelul ministerului s-a decis ca unitatea militară al cărei comandant eram să ia măsuri pentru achiziţionarea materialelor necesare, punându-se la dispoziţie fonduri pentru aceste achiziţii”, a spus colonelul Constantin Cristian Popescu, la audierile sa la DNA, din 15 februarie.

Constantin Popescu a explicat că necesarul de măşti chirurgicale de protecţie şi alte materiale de protecţie a fost făcut de către spitalele militare zonale şi comunicate Centrului farmaceutic, care a centralizat necesarul de astfel de materiale. De asemenea, a adăugat colonelul, pe piaţa internă s-a identificat cam jumătate din cantitatea de materiale necesare. Astfel, s-au derulat mai multe proceduri de achiziţie de astfel de produse necesare, o parte fiind achiziţionate de la CN UNIFARM SA, companie cu capital integral de stat, a detaliat colonelul în fața anchetatorilor.

„Din câte îmi amintesc, în ceea ce priveşte contractul încheiat cu Helios Dent SRL, acesta a fost încheiat în urma unei proceduri de negociere fără publicare prealabilă.

În cadrul UM 02464 Bucureşti, exista un compartiment specializat în efectuarea achiziţiilor publice, coordonat de maiorul farmacist Constantin Cristian, structura coordonată de acesta ocupându-se de organizarea şi derularea procedurii de achiziţie publică. Din câte îmi amintesc, la acea dată s-au achiziţionat mai multe tipuri de măşti, ochelari de protecţie şi combinezoane de protecţie.

Pentru transmiterea solicitării de oferte se folosea mail-ul instituţional al unităţii militare”, a mai precizat șeful Centrului farmaceutic zonal din cadrul MApN.

„La nivelul Direcţiei Medicale, era o frică privind aceste achiziții”

Întrebările procurorilor au vizat, practic, modul în care, în perioada 27 martie – 3 aprilie 2020, UM 02464 București a demarat procedura de fundamentare a necesității achiziției unor material de protecție împotriva COVID-19, prin negociere fără publicare prealabilă.

Din actele de urmărire efectuate de DNA reiese că produsele solicitate de unitatea militară nu se aflau încă în posesia Interarms Impex SRL (reprezentată de Andrea Barsanti și Riccardo Barsanti ), acestea fiind importate ulterior din China, de către asocierea SC PAV Green Energy SRL (reprezentată de Alexandru Victorio Pițurcă), finanțatorul afacerii.

În 10 aprilie 2020, la sediul ROMARM a avut loc prima întâlnire între “organizatorii afacerii”, Țuțu Gabriel, însoțit de Andrei Alexandru Hudea și finanțatorii acesteia, Victor Pițurcă și Alexandru Victorio Pițurcă. Procurorii subliniază că atunci au fost stabilite coordonatele financiare generale ale derulării operațiunilor.

În 14 și 15 aprilie 2020, tot la sediul ROMARM, au fost stabilite detaliile colaborării dintre Interarms și SC Pav Green Energy.

“În perioada 15 – 21.04.2020, directorul societății Helios Dentserv SRL, Ionel Neacșu, a fost de acord cu propunerea ce îi fusese lansată de Țuțu Gabriel ca, pentru un comision de 6% din profit, să personalizeze cu datele firmei sale oferta comercială a SC Interarms Impex SRL și să colaboreze cu reprezentanții UM 02464 Bucrești pentru formalitățile de procedură de achiziție, întrucât societatea deținea avizele ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale – n.r.) pentru comercializarea de dispozitive medicale”, potrivit procurorilor DNA.

Acesta este contextul în care anchetatorii l-au întrebat pe șeful Centrului farmaceutic zonal din cadrul MApN de ce a durat atât de mult de la închiderea procedurii de selecție și până la semnarea contractului de furnizare.

Nu cunosc de ce a durat mai multe zile de la data încheierii procedurii de selecţia a ofertei şi semnarea contractului de fumizare, contract pe care l-am semnat atât eu, cât şi şeful Secţiei Achiziţii Publice, Constantin Cristian, şi reprezentantul furnizorului. 

O posibilă explicaţie a încheierii contractului după mai multe zile după procedura de selecţie ar fi şi o posibilă lipsă a fondurilor, deşi nu cred că este posibil acest lucru, întrucât nu ar fi demarat procedura de selecţie. Resursele necesare încheierii acestui contract au fost asigurate de Direcţia Financiară din cadrul MApN”, a mai spus colonelul Constantin Popescu, la audierea sa la DNA.

Colonelul a menționat că relaţia cu Direcţia Medicală din cadrul MApN, care era una de subordonare instituţională, ”a devenit tensionată ca urmare a unor dispoziţii pe care le apreciam în afara cadrului legal, eu făcând demersuri scrise, ierarhice, fără rezultat”.

Percepţia mea era că la nivelul Direcţiei Medicale era o frică cu privire la această achiziţie sau alte achiziţii făcute în perioada de pandemie, întrucât în situaţia în care nu se găseau materiale, ministrul Apărării ameninţa cu demisii şi destituiri.

Am avut discuţii cu generalul Dragoş Popescu (n.r. șeful Direcţiei Medicale  din cadrul MApN) şi în legătură cu această achiziţie, ca de altfel cu privire la toate achiziţiile din acea perioadă, întrucât se încerca să se paseze răspunderea spre unitatea militară condusă de mine”, le-a mai spus procurorilor DNA colonelul Constantin Cristian Popescu.

Șeful UM 02464: „Această achiziţie s-a făcut sub presiunea factorilor de decizie, de la ministru în jos”

În opinia colonelului Constantin Cristian Popescu, şeful Departamentului Achiziţii Publice, Constantin Cristian, „era suveran şi nu mi-a creat vreo suspiciune cu privire la eventuale nereguli în această procedură de achiziţie sau alte proceduri de achiziţie”.

„Toată echipa din cadrul Serviciului de Achiziţii Publice, care era undeva la 50% din încadrare, nu mi-a creat suspiciuni cu privire la derularea acestor proceduri. Cheia de control era faptul că preţurile de achiziţii erau mult mai mici faţă de achiziţiile făcute de alţi producători pentru produse similare sau identice.

Această achiziţie s-a făcut sub presiunea factorilor de decizie, de la ministru în jos, inclusiv şeful Direcţiei Medicale, care doreau urgentarea efectuării acestor achiziţii pentru că nu existau stocuri şi aceştia se temeau pentru scaunele lor, în lipsa acestor materiale de protecţie.

Eu am semnat contractul în forma prezentată de maiorul farmacist Constantin Cristian.

Relevant pentru afirmaţia mea cu privire la presiunile la care eram supuşi pentru încheierea cu rapiditate a acestui contract sau altor contracte ar fi înregistrarea videoconferinţelor la care participam eu, toţi şefii categoriilor de forţă şi ministrul Apărării (Nicolae Ciucă, la acel moment – n.r.)”, a mai dezvăluit colonelul Constantin Cristian Popescu în fața anchetatorilor DNA.

Colonelul a precizat că „au existat presiuni în permanenţă, şi cu acest contract şi cu alte contracte”, iar în opinia sa, aceste presiuni „aveau legătură cu incompetenţa, mai mult decât cu situaţia pandemică existentă la nivelul ţării, care impunea măsuri eficiente de achiziţie şi producţie a acestor materiale”.

O altă mențiune interesantă din declarația sa este faptul că, „în situaţia respectivă, americanii şi evreii cumpărau direct de la producători din China mărfuri, cumpărând inclusiv mijlocele de transport, avioanele”, apreciind că ”şi autorităţile române trebuiau să se implice în acea perioadă, respectiv reprezentanţii misiunilor diplomatice şi consulare din statele respective”.

Întrebat de către unul dintre avocați dacă a aflat anterior despre societatea Interarms şi de reprezentaţii acesteia, Andrea Barsanti și Riccardo Barsanti, colonelul Constantin Cristian Popescu a spus: „Este prima dată când aud aceste nume”.

De asemenea, colonelul susține că nu-l cunoaște nici pe Gabriel Ţuţu, fostul șef al ROMARM, inculpat în dosarul achizițiilor.

Nu m-am întâlnit cu acesta, posibil să fi discutat, aş fi discutat cu orice persoană care ne-ar fi putut ajuta la achiziţia de măşti. La nivelul ministerului, existau întâlniri zilnice prin videoconferinţă. În cadrul acestui grup de lucru s-a discutat şi în legătură cu transportul acestor produse, dar navele române nu aveau autonomie pe distanțe lungi, erau limitate ca volum şi greutate de transport şi s-a discutat de închirierea unor aeronave din alte state”, a mai spus șeful UM 02464, la audierile de la DNA.

Insistenţele de la nivelul MApN „se refereau la achiziţia de materiale de protecţie de oriunde, nu de la un anumit agent economic”, a mai menționat el.

Șeful Direcției Medicale din MApN: „Pe Ţuţu Gabriel l-am cunoscut la un eveniment”

General-maiorul Dragoș Marian Popescu, șeful Direcției Medicale din MApN, le-a spus procurorilor, în declarația sa de martor, din 16 februarie, că, „având în vedere situaţia de urgenţă, nivelul de alertă, starea de necesitate, la nivelul ministerului aveau loc videoconferinţe zilnice, în care se discutau problemele care trebuiau rezolvate.

„Deţin funcţia de şef al Direcţiei Medicale din cadrul MApN, aceeaşi funcţie deţinând-o şi în cursul anului 2020. Direcţia pe care o conduc coordonează activitatea medicală de învăţământ medical, organizarea de spitale, asistenţă medicală, expertiza personalului medical. De problemele achiziţiilor publice de resort medical se ocupă Centrul farmaceutic zonal, respectiv UM 02464, care între timp şi-a schimbat denumirea în Centru de logistică medicală şi depozit sanitar sud, condusă la acel moment de comandantul, Popescu Constantin Cristian.

Având în vedere situaţia de urgenţă, nivelul de alertă, starea de necesitate, la nivelul ministerului aveau loc videoconferinţe zilnice în care se discutau problemele care trebuiau rezolvate. Erau necesare achiziţionarea unor biocide, antiseptice, precum şi materiale de protecţie, inclusiv dispozitive medicale etc.

Reprezentanţii UM 02464 participau la aceste videoconferinţe la sediul direcţiei coordonate de mine, întrucât nu aveau sistem de videoconferinţă. La aceste videoconferinţe participau numai reprezentaţii armatei, la acestea neparticipând şi Ţuţu Gabriel, directorul CN ROMARM”, le-a spus procurorilor șeful Direcției Medicale din MApN.

Dragoș Marian Popescu a precizat că pe Gabriel Țuțu l-a cunoscut la lansarea unei izolete de producţie românească, ”la acel eveniment probabil am schimbat şi cărţi de vizită”. El a detaliat contextul în care a discutat direct cu Gabriel Țuțu pe tema achizițiilor de produse medicale pe durata stării de urgență.

„Întrucât colegii de la UM 02464 găsiseră un furnizor chinez pentru măşti de protecţie, dar nu aveau mijloc de transport, având informaţia dintr-o video-teleconferinţă că CN ROMARM ar putea facilita un transport din China a unor astfel de produse, am apelat la ministrul Economiei de la acea vreme (n.r. – Virgil Popescu), pentru a mă pune în legătură cu Ţuţu Gabriel, directorul general al ROMARM. Din câte îmi amintesc, eu l-am sunat pe Ţuţu Gabriel pentru a încerca să rezolv această situaţie, având în vedere starea de necesitate existentă. L-am sunat, i-am explicat situaţia şi l-am pus în legătură cu subordonatul meu, Constantin Cristian.

În perioada respectivă zborurile civile şi comerciale erau închise, iar zborurile militare efectuau misiuni numai pentru instituţiile statului, situaţie în care se regăsea şi ROMARM-ul”, a explicat general-maiorul Dragoș Popescu în fața procurorilor.

„Nu mai deţin telefonul de la acea dată, în acea perioadă discutam cu sute de persoane într-o zi”

General-maiorul Dragoș Popescu a menționat că era, la acel moment, reprezentantul MApN şi la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, şi în grupul tehnic.

„Eu reprezentam ministrul Apărării de la acea vreme (n.r. – Nicolae Ciucă) în acele grupuri, fiind însoţit de colegul meu, şeful Centrului de Medicină Preventivă, Eremia Adrian.

Nu îmi amintesc să fi discutat cu Ţuţu Gabriel în legătură cu efectuarea plăţii acelui contract, informaţia eu o am din presă, dar nu am avut cum să o verific, întrucât nu mai deţin telefonul de la acea dată, în acea perioadă discutam cu sute de persoane într-o zi.

Nu cunosc SC Helios Dentserv SRL sau reprezentaţii acestei societăţi, nu am comunicat niciodată cu aceştia.

Nu îmi amintesc să fi transmis documente sau oferte de la SC Dent Serv SRL către subordonaţii mei de la UM 02464, dar este posibil întrucât primeam multe oferte pe zi pe mail, pe care le redirecţionam către această unitate militară care se ocupa cu achiziţiile publice. Niciodată nu am sugerat vreo anumită conduită subordonaţilor mei de la acea unitate militară şi nu m-am întâlnit cu niciun operator privat”, a mai spus general-maiorul.

Dragoș Popescu a precizat că, în funcţia pe care o deţine, are calitatea de ordonator secundar de credite, iar la solicitarea ordonatorului terţiar – Centrul farmaceutic zonal (CFZ) Bucureşti -, are „atribuţia de serviciu privind deschiderea bugetară la ordonatorul principal de credite, care este MApN, prin Direcţia Financiară, care a deschis creditarea bugetară direct CFZ-ului Bucureşti”.

Achiziţia respectivă „nu s-a făcut prin încredinţare directă, ci prin procedura negocierii fără publicare prealabilă, fiind întocmit atât contract şi existând certificate de conformitate pentru produsele achiziţionate la recepţia mărfii”, a mai spus șeful Direcției Medicale din MApN, la audierea sa la DNA.

Măştile chirurgicale achiziţionate au fost distribuite ulterior, pe baza unor cereri, către structurile centrale ale ministerului, secretariatului general, cabinetului ministrului, fiind distribuite peste tot, la funcţionarii ministerului, le-a explicat Dragoș Popescu procurorilor.

„Întrucât, la un moment dat, colegii noştri de la ROL2, spitalul militar de campanie de la Institutul Ana Aslan, ne-au sesizat că la măştile chirurgicale FFP2 există o problemă întrucât se rupeau elasticele şi aveau un miros deosebit, acestea fiind folosite de medicii din zonele sensibile, ATI, tot personalul care intra în focarul de COVID, am sesizat CFZ-ul, care a luat legătura cu firma respectivă şi a solicitat schimbarea măştilor dacă sunt neconforme.

Agenţia de cercetări CBRN, care, verificând lotul acela de măşti FFP3, 58.000 sau 60.000, le-a declarat neconforme, moment în care CFZ-ul a început un proces de negociere cu firma fumizare, respectiv preschimbare a măştilor, întrucât exista o astfel de clauză în contract. Măştile distribuite au fost retrase imediat.

Întrucât se tergiversa cu această preschimbare, i-am sfătuit pe cei de la CFZ să acţioneze în judecată firma respectivă, lucru pe care l-au și făcut, a început un proces civil, CFZ fiind reprezentat de Direcţia Generală Juridică din cadrul MApN, procesul încetând ca urmare a faptului că firma respectivă a înlocuit lotul cu probleme.

Direcţia Generală Juridică a informat ministrul MAPN, o procedură curentă, despre faptul că fuseseră schimbate măştile, iar acesta a scris DA pe raportul prin care se propunea încetarea procesului civil. Lotul preschimbat l-am trimis ANMDMR pentru expertizare, care a constatat faptul că lotul nou înlocuit este conform.

Măştile din lotul declarat neconform l-am retras din toate spitalele şi structurile ministerului unde fuseseră distribuite, din momentul în care am primit sesizări de la medici, asistenţi şi ceilalţi funcţionari”, a mai arătat șeful Direcției Medicale din MApN, în declarația sa de martor din dosarul ROMARM.

General-maiorul Dragoș Popescu a susținut, în fața procurorilor, că apreciază că „nu a existat niciun fel de presiune” asupra sa din partea lui Gabriel Țuțu pentru încheierea contractelor.

La întrebarea formulată de către unul dintre avocați, general-maiorul Dragoș Popescu a mai spus că, la efectuarea achizițiilor, au contat „preţul sau urgenţa şi cantitatea”, însă a ținut să sublinieze că ”urgenţa era maximă”.

De asemenea, general-maiorul Dragoș Popescu susține că nu i-a cunoscut în vreo împrejurare pe Andrea Barsanti, Riccardo Barsanti sau pe alţi reprezentaţi ai companiei Interarms:

Nu i-am cunoscut niciodată, este prima dată când aud de această societate”.

Întâlnirile de la ROMARM

În ordonanța procurorilor DNA se arată că, pentru a da o aparență de legalitate a actelor din procedurile de achiziție, reprezentanții UM 02464 au atestat, în mod nereal, prin documente, că oferta SC Helios Dentserv SRL ar fi fost selectată încă din data de 5 aprilie 2020.

În 15 aprilie 2020, între Interarms (reprezentată de Andrea Barsanti și Riccardo Barsanti) și SC PAV Green Energy SRL, reprezentată de Alexandru Victorio Pițurcă, a fost încheiat contractul de asociere în participațiune pentru a importa măștile de protecție din China în scopul revânzării.

SC Interarms se obliga să asigure legătura cu furnizorul chinez Sichuan Lingtong Intelligence Enviromental Protection Industry CO LTD, iar SC PAV Green Energy, să finanțeze produsele și costul transportului, profitul urmând a fi împărțit de asociați astfel: 40% SC Interarms și 60% SC PAV Green Energy SRL.

Împrumutul lui Victor Pițurcă

Contactul de vânzare-cumpărare cu furnizorul chinez a fost încheiat în 16 aprilie 2020. Era vorba de vânzarea a un milion de măști cu trei pliuri, 300.000 de măști FFP2, 100.000 de măști FFP3, 50.000 de ochelari și 10.000 de scuturi de protecție facială, în valoare de 1.310.249 euro, facturile fiind emise cu această valoare în 23 aprilie 2020.

Contractul de transport aerian între Allodium SA și SC PAV Green Energy a fost încheiat la aceeași dată, valoarea fiind de 290.856 de euro.

În aceeași zi, Victor Pițurcă a încheiat contractul de împrumut cu SC PAV Green Energy, în baza căruia a dat cu titlu de împrumut gratuit societății sumele pentru executarea contractului de asociere în participațiune, din 15 aprilie 2020, încheiat cu Interarms Impex SRL. Împrumutul urma să fie acordat prin plata de către împrumutător direct către furnizorii de produse și servicii.

Parafarea contractului dintre MApN și Helios Dentserv SRL. Cine sunt semnatarii contractului

La data de 21 aprilie 2020, între Miisterul Apărării și SC Helios Dentserv SRL, în calitate de furnizor, a fost încheiat contractul care avea ca obiect furnizarea de măști, vizier și ochelari de protecție, la un preț de 11.310.200 de lei fără TVA, la care se adaugă TVA de 2.148.938 de lei.

“Din partea unității militare 02464 București, contractul a fost semnat după cum urmează: șeful UM 02464 – colonel farmacist Popescu Cristian Constantin, șef Secție Achiziții Publice, iar din partea furnizorului a semnat Neașcu Ionel. În data de 22.04.2020, Beijing Rainmaker (Shanghai) Law Firm a emis factura comercială (…) către SC PAV Green Energy, având ca obiect prestarea de servicii de asistență juridică, în valoare de 4.000 euro“, potrivit documentelor anchetatorilor.

Mărfurile achiziționate din China au ajuns pe Aeroportul din Otopeni la data de 25 aprilie 2020, fiind preluate în aceeași zi de antrepozitarul SC Master Mind SRL și înregistrate la Biroul vamal de interior București Otopeni.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Virgil Popescu, la audierea în cazul Romarm: ”Gabriel Țuțu mi-a zis că instalase o linie video. Materialele, șterse după o «pană de curent»”

Cum a „căzut” șeful CN Romarm SA, Gabriel Țuțu, pe telefonul italianului Barsanti. Dovezile descoperite de procurori la percheziția informatică

SURSE: Audierea lui Ludovic Orban la DNA ar fi fost cerută de avocații lui Gabriel Țuțu

Citește și