Doi sirieni – care ar fi avut legături cu grupările teroriste din Orientul Mijlociu sunt căutați, de 20 de ani – de către autoritățile române. Deși au adus prejudicii grave statului, nu s-a reușit extrădarea lor, cu toate că Poliția i-a localizat pe amândoi. Peste 60 de milioane de euro din banii furați de la statul român ar fi ajuns direct în Orientul Mijlociu, dar și în conturile agenției din Paris a unei bănci controlate de familila lui Osama bin Laden.
La începutul anilor 2000, o grupare formată 40 afaceriști arabi a fost destructurată după ce s-a dovedit că, în perioada 1999 – 2003, evazioniștii au scos din țară peste 60 de milioane de dolari si câteva milioane de euro.
Gruparea era condusă de sirianul Omar Chama, iar anchetatorii au probat că, pe ștatele de plată ale acestuia erau funcționari bancari, vameși, inspectori de Fisc și angajați ai Registrului Comerțului, care ar fi protejat afacerile grupării.
După ce erau spălați banii erau scoși peste graniță și depuși în bănci din Siria, Liban, Emiratele Arabe Unite și Iordania.
Totodată, Omar Chama era și cămătar, în sensul că împrumuta cu bani arabii sau musulmanii din orice parte a lumii, cu o dobândă lunară de numai doi la sută.
Omar Chama și oamenii săi au fost prinși și reținuți de autoritățile române, însă sirianul a fost, în cele din urmă eliberat, pentru a fi cercetat, în continuare, în libertate. Bărbatul a profitat de situație și a dispărut fără urmă.
Abia în anul 2015, Tribunalul București l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Cinci ani mai târziu, în 2020, autoritățile române l-au localizat pe teritoriul Siriei, însă, în mod cel puțin ciudat, instanța de executare nu a propus Ministerului Justiției, nici până azi, formularea unei cereri de extrădare.
Un alt sirian asupra căruia a planat suspiciunea că ajută grupările teroriste a fost Ammar Nanaa. Acesta a fost acuzat că a devalizat Terom Iași.
Conform anchetatorilor, Nanaa Ammar, fostul administrator SC Terom SA, fratele său, Nanaa Hasan, fost acţionar majoritar al societăţii şi Nanah Ali au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ori pe care l-au sprijinit Viorica Zlate, fost director comercial, Ioan Viorel Vaidner , fost director general, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru, fost director economic, şi Mohamad Shawi.
Prin infracţiunile economice săvârşite aceştia au produs, potrivit DIICOT, un prejudiciu total patrimoniului SC. Terom SA şi implicit statului, prin AVAS, în valoare de 14.097.383 de lei.
Potrivit anchetatorilor, o parte din acești bani au fost schimbați în euro și trasferați, la Paris, în conturile unei bănci controlate de familia lui Osama bin Laden.
Ammar şi Hassan Nanaa au fost daţi în urmărire internaţională în 2005, după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă în lipsă.
Între timp, Ammar Nanaa a fost condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare pentru constituirea unui grup organizat, delapidare și spălare de bani.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că Nanaa a fost arestat pe teritoriul Siriei în 2005, însă autoritățile din această țară au ignorat solicitările venite din partea Ministerului Justiției din România.
De altfel, potrivit MJ, cu toate că s-a solicitat „extrădarea numitului Nanaa Ammar la data de 25 iulie 2005 și s-au transmis reveniri privind stadiul soluționării cererii, până în prezent nu s-a primit niciun răspuns.”
CITIȚI ȘI: