EXCLUSIV | Drama româncei cu șapte copii, scăpată din iadul Gaza. ”Casa a rămas în picioare, am închis-o și am plecat”. Cum au supraviețuit foametei

EXCLUSIV | Drama româncei cu șapte copii, scăpată din iadul Gaza. ”Casa a rămas în picioare, am închis-o și am plecat”. Cum au supraviețuit foametei
Alina Kronz, soțul ei și cei șapte copii au făcut economie maximă la mâncare și apă ca să poată supraviețui în ultima lună, de când a început războiul sursă foto: arhivă personală
Publicat: 10/11/2023, 07:00
Actualizat: 10/11/2023, 09:38

Aproape o sută de români au scăpat din iadul din Fâșia Gaza. Unii au lăsat în urmă agoniseala de-o viață, luând cu ei doar câteva lucruri și speranța unei noi vieți. Este și cazul Alinei Kronz, o româncă din Suceava, care locuia în Gaza din 2005, împreună cu soțul ei palestinian și cei șapte copii. De când a început războiul, întreaga familie a trăit cu spaima morții, în condiții greu de imaginat. De o săptămână, magazinele alimentare se goliseră. Nici măcar macaroane sau orez, hrana de bază în ultima lună, nu se mai găseau, iar pentru o pâine stătea la coadă și trei ore, cu teama că, oricând, poate să cadă o bombă care să-i curme viața.

Familia Kronz se numără printre cei 93 de români care au avut șansa de a fi evacuați din Fâșia Gaza. Alina Kronz locuia în Gaza din 2005, unde s-a mutat împreună cu soțul ei, un medic chirurg pediatru de origine palestiniană și primul lor copil. Între timp, familia s-a mărit, cei doi soți având acum șapte copii, dintre care cel mai mic are doar 3 ani și jumătate.

Soții Kronz au reușit să-și facă un rost în Rafah, situat la granița cu Egipt, care acum a ajuns aproape o ruină, fiind lovit constant de armata israeliană.

De trei ani, familia Kronz se mutase într-o casă cu etaj, suficient de spațioasă pentru toți membrii familiei. În timp ce soțul ei lucra la spital, ea s-a dedicat creșterii și educării copiilor.

În ultima lună, de când a început războiul, Alina și familia ei numeroasă au trăit în fiecare zi cu teama că ar putea fi ultima. Pe lângă bombardamente, s-au confruntat cu neajunsuri care i-au constrâns să ducă o adevărată luptă pentru supraviețuire.

”Nu mai era mâncare, toate magazinele s-au golit”

Pentru o bucată de pâine, stătea la cozi interminabile, sub amenințarea bombelor, care puteau să cadă în orice moment.

”A fost foarte rău. Au fost foarte multe bombardamente, nu aveam curent, apă și gaze, iar prețul alimentelor a crescut mult, s-a dublat. Am trecut prin momente foarte grele eu și familia mea. Am șapte copii, cu vârste de la 3 ani și jumătate până la 21 de ani, și toți au fost speriați.

Plecam din casă pe proprie răspundere să le aduc ceva de mâncare copiilor. Mâncam conserve, macaroane și orez, dar în ultima săptămână nici pe astea nu le mai găseam, nu mai era mâncare, toate magazinele s-au golit. Stăteam la coadă 3-4 ore pentru o pungă cu pâine”, a povestit, pentru Gândul, Alina Kronz.

Ca să reziste în aceste condiții vitrege de viață, au fost nevoiți să facă economie maximă și la apă.

”În perioada asta de o lună, am redus consumul și la mâncare, și la apă. Am folosit puțină apă, am băut mai puțină decât în mod obișnuit”, ne-a mai spus femeia.

”Am fost foarte speriată că nu vom reuși să ajungem la graniță”

Deși vila în care locuiau era una spațioasă, iar copiii aveau camerele lor, când a început războiul întreaga familie s-a mutat în livingul casei, ca să fie toți împreună dacă s-ar fi întâmplat vreo nenorocire.

”Aveam casă cu etaj, dar în timpul războiului am dormit toți, la un loc, jos, în salon, ca nu cumva să se întâmple ceva. Înainte, copiii dormeau câte doi în cameră. Aveam casa de trei ani, iar soțul meu a muncit la spital 20 și ceva de ani pentru ea. Casa a rămas în picioare, am închis-o și am plecat. Sper să o apere Dumnezeu”, ne-a mai spus femeia.

Un număr de 93 de persoane, cele mai multe cu dublă cetățenie româno-palestiniană, au ieşit, marți seara, din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah sursă foto: MAE

Vestea că vor fi, în sfârșit, evacuați din Gaza a fost printre cele mai bune primite vreodată. Nu au îndrăznit să se bucure însă atât de mult cât ar fi vrut, deoarece știau că greul nu a trecut, iar temerile lor s-au dovedit întemeiate.

”În noaptea în care am fost anunțați că plecăm, am fost foarte speriată că nu vom reuși să ajungem la graniță, au fost mai multe bombardamente decât de obicei. Ne-a dus la graniță, cu mașina, fratele soțului meu, care este și el tot medic”, ne-a spus românca.

Nu și-a mai văzut părinții de 10 ani

Odată ajunsă în țară, Alina Kronz și familia ei vor locui la părinții acesteia, în Suceava. Din cauza condițiilor restrictive de călătorie din Gaza, soțul ei având doar cetățenie palestiniană, românca nu a mai fost în România de zece ani. Chiar dacă au lăsat în urmă războiul, femeia își face griji pentru viitorul incert al copiilor ei.

”Fata cea mare e studentă în anul IV. Am și copii în clasa a X a, a XII a, nu știu ce vor face mai departe. Toți au și cetățenie română, dar știu foarte puțin limba română”, ne-a mai spus Alina Kronz, care nu știe dacă se va mai întoarce vreodată în Gaza, chiar dacă războiul va înceta.

Deocamdată, tot ce își dorește este să scape de traumele pe care le-au trăit în ultima lună, iar apoi să-și reorganizeze viața, care va fi o provocare deloc ușoară pentru o familie cu copii atât de numeroasă.

CITEȘTE ȘI:

Primele imagini cu românii evacuați din Fâșia Gaza – GALERIE FOTO

SURSE | Cetățenii români refugiați din Gaza vor fi interogați și MONITORIZAȚI de serviciile secrete. Miza, securitatea UE și NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows