EXCLUSIV | Dumitru Costin, BNS: ”Parcul auto al Serviciului de Ambulanță, județ cu județ, este în piuneze. Cineva trebuie să răspundă de ce a ajuns pe butuci”

Publicat: 21 11. 2022, 18:13
Actualizat: 21 11. 2022, 18:31

Sindicaliștii de la Ambulanță anunță un mare protest, marți, în centrul Bucureștiului, la care sunt așteptați peste 1.000 de oameni, nemulțumiți că trebuie să lucreze pe ambulanțe vechi. Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat pentru Gândul că toate serviciile de ambulanță lucrează în condiții de insecuritate, pe ambulanțe care ar putea pune în pericol pacienții și echipajele medicale și a explicat de ce, din punctul de vedere al protestatarilor, s-a ajuns în această situație.

“Parcul de ambulanțe este într-o stare deplorabilă, asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanțe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-și duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege și asta dintr-un singur motiv: puterile discreționare ale domnului Raed Arafat, care în ultimii ani  a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD-ul, care este arondat Ministerului de Interne”, a spus Dumitru Costin.

Liderul BNS a explicat că, prin intermediul unui acord-cadru realizat în urmă cu câțiva ani, a fost dezvoltată o procedură care permitea achiziționarea unor ambulanțe pentru cele două servicii – Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și Serviciul de Ambulanță. Cu toate acestea, susține Dumitru Costin, mașinile au fost achiziționate doar pentru unul dintre cele două servicii, respectiv pentru SMURD.

“S-a creat cumva o concurență neloială între două servicii publice, unul la Ministerul de Interne și altul la Ministerul Sănătății. Domnul Arafat a făcut astfel încât acordul cadru să expire, a expirat recent, fără să mai achiziționeze ambulanțele pentru Serviciul de Ambulanță. Acum, deschiderea procedurilor, până când se adjudecă, în baza unui nou contract, nou câștigător, până livrează – pentru că nu le are nimeni pe stoc – , asta înseamnă cel puțin un an și jumătate, doi ani de acum încolo, până când ambulanțele din România vor avea acces la un parc nou”, a adăugat Dumitru Costin.

Și asta în condițiile în care, spune președintele BNS, serviciile de ambulanță au un personal calificat, de specialitate, în timp ce la Ministerul de Interne, principalii angajați sunt pompieri și paramedici, care au doar cursuri de prim-ajutor.

Parcul auto al Serviciului de Ambulanță din România, județ cu județ, este în piuneze. Și asta cu consecințe majore asupra serviciilor pe care le fac. În momentul în care pui pe butuci Serviciul public de Ambulanță, trebuie să răspundă cineva public. Cineva trebuie să dea socoteală”, a subliniat președintele BNS.

Dumitru Costin a amintit de disputa dintre ministrul Sănătății și șeful DSU și a afirmat că situația în care au ajuns parcurile auto ale serviciilor de Ambulanță este urmarea faptului că Raed Arafat ar vrea ”să rupă din zona instituțională a Ministerului Sănătății toate aceste servicii de urgență, în care intră și ambulanța și să le ducă la Ministerul de Interne”.

”Pe de altă parte, pe parcursul executării acestui acord-cadru, colegilor mei de la ambulanță li s-a sugerat, în repetate rânduri, să critice calitatea tehnică a ambulanțelor livrate de câștigător”, a precizat Dumitru Costin.

Președintele BNS a adăugat că săptămâna trecută a solicitat o întâlnire la care să participe și părțile implicate, pentru a lămuri de ce nu s-a executat întocmai acordul înainte de expirare, dacă a existat buget.

”De ce nu s-au achiziționat ambulanțele necesare cu care să fie înnoit parcul de ambulanțe al Serviciului național de Ambulanță, județ cu județ. Se nasc niște semne de întrebare, cineva trebuie să răspundă. Trebuie să existe o justificare.

Nu putem să lăsăm politicul să doarmă la o astfel de speță. Nu cred că este posibil să nu îți pese de milioanele de cetățeni ai acestei țări care, la un moment dat, pot avea nevoie de un astfel de serviciu”, a mai spus Dumitru Costin.

Arafat: ”Este denigrator și fals să spui că serviciile de ambulanță au fost sabotate”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a răspuns atacurilor venite din partea sindicaliștilor. Acesta susține că, după ce Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a preluat achizițiile, începând din 2018, numărul ambulanțelor achiziționate este de 2,4 ori mai mare față de cele livrate de Ministerul Sănătății, în perioada similară.

„În patru ani, serviciile de ambulanțe au beneficiat de 821 de ambulanțe, din care 375 de ambulanțe de urgență 4×2, 225 de ambulanțe de urgență de tip B 4×4, 81 de ambulanțe de tip C și 20 de ambulanțe de tip A, care au fost livrate Serviciului de Ambulanță București. Pe lângă cele 821 de ambulanțe, Primăria Municipiului București a mai achiziționat 106 ambulanțe. Asta ar însemna că vorbim de peste 900 de ambulanțe livrate serviciilor de ambulanță numai în ultimii patru ani.

Să spunem că serviciile de ambulanță au fost sabotate este un lucru denigrator și fals la adresa DSU”, a spus Raed Arafat, într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Protestul sindicaliștilor de la serviciile de Ambulanță încep marți, la ora 10:00, cu un pichet la sediul Departamentului pentru Situații de Urgență. De la ora 12.00, manifestanții vor pleca în marș din Piața Revoluției spre Piața Victoriei, unde vor continua protestul până la ora 14:00.

De asemenea, începând de marți, pe termen nelimitat, toate ambulanțele operative din serviciile publice de Ambulanță vor afișa vizibil mesajul „Protest național”.