EXCLUSIV | Evaluarea necruțătoare a unui analist israelian. Cum a fost posibil masacrul și ce urmează. „Coincidențe nefaste, plus o imensă neglijență”
Un analist israelian a făcut, pentru Gândul, o radiografie a evenimentelor sângeroase din ultimele zile, din Israel. Acesta a comparat ceea s-a întâmplat pe teritoriul israelian cu atacul de la Pearl Harbor și atentatul de la 11 Septembrie 2001. Analistul a explicat cum de s-a ajuns aici și, în același timp, a estimat că vor urma câteva săptămâni de război.
Mișcarea islamistă Hamas a lansat, sâmbătă, cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt-surpriză. Mai mulți terorişti s-au infiltrat pe teritoriul israelian, după un atac cu rachete fără precedent.
Un analist israelian a comentat, pentru Gândul, aceste evenimente fără precedent, explicând, printre altele, de ce Hamas a ales acest moment pentru a ataca Israelul.
”Pacea iminentă cu Arabia Saudită transforma existența Hamas în ceva irelevant și, consecvent, populația din Gaza cerea alegeri democrate, scăpând de Hamas. Plus împlinirea a fix 50 de ani de la războiul de Yom Kipur, în care statele arabe au atacat Israelul prin surprindere totală.
Mossadul este ocupat 100% cu Iranul, în ultimii doi ani, și Gaza, oricum, nu e în fișa postului la ei. Shabakul (SRI-ul local) s-a concentrat, în ultimul an, pe Cisiordania, de unde au fost numeroase atentate, plus arabii din interiorul Israelului, care se omoară între ei – 198 de crime în 2023”, a explicat analistul israelian timing-ul atacului.
„Sâmbătă, la ora 7:00, era precum 1 ianuarie în România”
Acesta mai susține că o lungă serie de coincidențe nefaste și o imensă neglijență a israelienilor au condus la măcelul de sâmbătă.
”Informațiile militare au fost strict pe Hezbollah (Liban), unde au fost multiple escaladări/fricțiuni pe graniță. În paralel, liniște totală și zero incidente cu Gaza, deci, pe cale naturală, Hamas au fost ignorați/neglijați total.
Ugdat (batalionul) Gaza a fost lăsat la vatră de sărbători – Simchat Tora (sărbătoare care marchează încheierea ciclului anual de citire a celor cinci cărți ale lui Moise, n.r.). 80% din staff și, cu o zi în urmă, au dislocat puținii rămași la Huwara (la 80 km de Gaza), unde erau tensiuni.
Practic, pe o graniță cu gard de peste 100 km, au rămas cam 50 de soldați, care, păzind în ture, erau treji/activi cam 20. Sâmbătă, la ora 7:00, era precum 1 ianuarie în România. O lungă serie de coincidențe nefaste, plus o imensă neglijență/aroganță israeliană.
În paralel, blat și în mare secret, cu talent, Mohamed Deif/Hamas a organizat 100 de luptători (fără știrea marei mase a Hamas), care sâmbătă dimineață au demolat gardul cu un buldozer și au intrat în micile comunități aflate adiacent graniței, unde au tras la grămadă cu arme automate, plus grenade aruncate prin geam în case”, a spus analistul israelian, care a făcut și previziuni în ceea ce privește durata conflictului.
Două dileme existențiale
”Unii localnici au ripostat cu pistoale, dar în mare a fost măcel, bașca peste o sută de ostatici civili, dar și soldați. Clar urmează câteva săptămâni de război cu intrare în Gaza, iar două dileme sunt existențiale: cum pot evita să nu-i bombardeze pe israelienii luați ostatici în Gaza și, dacă nu apar multiple alte focare de conflict (Cisiordania și Hezbolah).
La modul real, văd o paralelă între Pearl Harbor, 11 Septembrie și acest octombrie însângerat”, a mai apreciat analistul israelian, care s-a referit și la impactul politic al conflictului.
”Politic, pe termen scurt, premierul Benjamin Netanyahu a câștigat, pentru că s-au stopat toate manifestațiile și toate partidele sunt total cu el și la ordinul lui. La final, peste vreo două luni, există două variante, în funcție de cum gestionează și ce urmează (noi victime, câți ostatici salvează etc.), adică ori iese erou din poveste, ori decontează personal acest lung șir de eșecuri”, a conchis analistul.
CITEȘTE ȘI: