Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Expert în energie, despre OUG privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie. „Românii vor fi nevoiți să închidă lumina, să pună o plapumă pe ei și să-și aducă aminte de vremea lui Ceaușescu”

EXCLUSIV | Expert în energie, despre OUG privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie. „Românii vor fi nevoiți să închidă lumina, să pună o plapumă pe ei și să-și aducă aminte de vremea lui Ceaușescu”

EXCLUSIV | Expert în energie, despre OUG privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie.

Analistul economic Adrian Negrescu și Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), au explicat pentru Gândul ce impact va avea Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie, atât asupra cetățeanului, cât și asupra companiilor, ținând cont că specialiștii în energie anunță că vom avea parte de ”una dintre cele mai costisitoare ierni” din ultimii 60 de ani.

Adrian Negrescu spune că această decizie dă, practic, undă verde creșterii facturilor la energie electrică pentru majoritatea românilor.  Analistul susține că guvernanții mimează dialogul social, fără să ia cu adevărat în seamă părerea mediului de afaceri și a specialiștilor din energie.

„Prețurile vor fi cele din piață, iar facturile vor fi duble, dacă nu triple față de iarna trecută”

„Cred că, peste 80% din populație, consumă iarna mai mult de 255 kWh /lună. Mă refer aici la bucureșteni, cei care sunt racordați la termoficare și pentru care a folosi un calorifer electric, un boiler în timpul iernii înseamnă să depășească, cu siguranță acest nivel de consum.

Altfel spus, prețurile vor fi cele din piață, iar facturile vor fi duble, dacă nu triple față de iarna trecută. Principalul beneficiar al acestei ordonanțe este bugetul de stat, este Guvernul, care adună mai mulți bani din sectorul energetic prin supraimpozitare, prin taxa de solidaritate, prin amenzile de 5% din cifra de afaceri pentru traderi, încearcă să ia de două, de trei, de cinci ori mai mulți bani decât lua până acum din sectorul energetic”, spune Adrian Negrescu.

Analistul economic explică cine sunt marii perdanți ai acestei decizii luată de Guvern, dar și de ce situația pe care o trăim în România lui 2022 ne aduce aminte de vremea comunismului, atunci când consumul de energie electrică era plafonat și restricționat.

„Are de suferit populația, pentru că pragurile de consum se ridică și prețurile vor continua să crească”

Expertul susține că, raportându-ne la întreg contextul, suntem în pragul unei ierni extrem de dificile, în care populația – în special familiile cu copii, oamenii cu o situație financiară precară, dar și cei în vârstă – va suferi din cauza lipsei unor măsuri concrete care să-i protejeze, pe fondul deciziilor luate în domeniul energiei.

„De pierdut au companiile, pentru că IMM-urile au limitat consumul la 85%, deci prețurile și pentru ele vor crește. Are de suferit industria românească, pentru că nu există niciun fel de măsură de sprijin pentru cei care produc și depășesc practic zona de IMM-uri. Are de suferit populația, pentru că pragurile de consum se ridică și prețurile vor continua să crească.

Sunt milioane de oameni lăsați vulnerabili în fața noilor contracte care prevăd prețuri chiar și de 4-5 lei/kWh față de 0,8 lei cât este prețul plafonat de autorități. Domnul Popescu (n.r. -Virgil Popescu, ministrul Energiei) a scăpat ieri porumbelul în conferința de presă de la Palatul Victoria, spunându-ne că este un îndemn la austeritate, la reducerea facturilor.

Deci, în această iarnă, românii vor fi nevoiți să închidă lumina, să pună o plapumă mai groasă pe ei și să-și aducă aminte de vremea lui Ceaușescu, când consumul de energie electrică era plafonat și era restricționat. Spre deosebire de atunci, acum din păcate, nu ai nicio altă sursă alternativă ca să plătești mai puțin costurile încălzirii„, spune analistul economic.

„Venim cu supraimpozitări, cu tot felul de artificii, căutăm vinovați de serviciu”

Adrian Negrescu susține că guvernanții ar fi trebuit să se uite și la deciziile luate de alte țări, care au redus fiscalitatea în zona de energie.

”Vedem ce se întâmplă în alte țări. Mai exact, 15 state din UE au redus fiscalitatea pe zona de energie. Cel mai recent exemplu este Spania care a redus TVA -ul la facturile la facturile la gaze, de la 21 la 5%. Măsuri care vin să reducă facturile, costul final, ceea ce plătim noi în fiecare lună pentru aceste servicii.

Noi, venim cu supraimpozitări, cu tot felul de artificii, căutăm vinovați de serviciu, când marea problemă este aceea că oamenii sunt nevoiți să plătească facturi uriașe la energie și gaze.

Soluțiile erau simple: reducerea fiscalității pe zona de energie și, într-adevăr, o limitare a tranzacțiilor speculative în piață. Dar nu prin măsuri nediscutate cu mediul de afaceri – gândiți-vă că această ordonanță nu a fost discutată cu nimeni, a apărut peste noapte, fără niciun fel de studiu de impact, fără discuții cu operatorii din piață, din sectorul energetic”, a explicat Adrian Negrescu.

„Ne îndreptăm înspre recesiune, iar statul nu mișcă un deget pentru a reduce cheltuielile”

Analistul economic a precizat că, în urma acestor decizii neinspirate ale autorităților și a ordonanțelor date peste noapte, se așteaptă la falimente, la ieșiri din piață a unor jucători din energie, dar și la o accentuare a problemelor, în condițiile în care nu a existat nici măcar un singur dialog cu specialiștii din piața energiei.

„Este un dialog al surzilor, un dialog care mimeză dialogul cu mediul de afaceri, pentru că singurul țel al autorităților în momentul de față este să crească inflația și să adune mai mulți bani la buget, în condițiile în care nu fac nimic pe zona de restructurare a aparatului public.

Gândiți-vă că aproape 90% din banii pe care îi încasează din taxe și impozite se duc pe salariile bugetarilor, pe cheltuielile cu pensiile și pe întreținerea unui stat care nu se reformează. Avem în continuare 13.000 de instituții în România, avem în continuare tot soiul de cheltuieli care nu au legătură cu situația economică în care ne aflăm.

Ne îndreptăm înspre recesiune, iar statul nu mișcă un deget pentru a reduce cheltuielile.

În schimb, vrea ca populația să reducă din consum, mizează în continuare pe sancționarea celor care fac afaceri, din taxe și impozite mai mari și mimează un dialog al surzilor, pentru că toate semnalele primite de la mediul de afaceri, de la specialiști nu sunt luate în calcul. Scopul este să adune bani la buget și să se laude cu o creștere economică iluzorie care este doar pe hârtie, nu și în realitate”, a mai spus Adrian Negrescu.

Vom avea ”cea mai scumpă iarnă” din ultimii 60 de ani?

Ion Lungu, directorului executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), pare să fie mai optimist în ceea ce privește schimbările din energie și trecerea printr-o iarnă care nu anunță vremuri tocmai bune, ținând cont de întreg contextul pe care îl trăim.

„Așa cum arată fotografia momentului, într-adevăr, pare a fi destul de îngrijorător. Eu am totuși două elemente care mă fac să sper că se vor produce și ceva îmbunătățiri. Primul este legat de nivelul european. Eu am avut senzația că, la nivelul UE , nu există o dorință de limitare a creșterii prețurilor.

Dacă ne gândim la comunicarea alarmistă care există mai tot timpul – și știți că piața reacționează destul de prompt la aceste comunicări -, și atunci prețurile erau într-o creștere, justificată sau nu, destul de mare. M-aș aștepta ca la întâlnirea miniștrilor din Energie, din 9 septembrie, să fie foarte clar adoptate niște măsuri, iar una dintre ele ar putea fi decuplarea prețului energiei de prețul gazului.

Din punctul de vedere al României, experiența rea sau vremurile grele te fac mai rezistent la ceea ce se întâmplă. Noi am trăit multe perioade foarte grele, este drept că în urmă cu 30 de ani, dar atunci ne-am mobilizat și am supraviețuit. Având în vedere și faptul că țara noastră are ceva rezerve și posibilități pentru gaze, poate luând niște măsuri mai hotărâte și în domeniul energiei electrice, o să facem față, nu fericit, dar să nu fie dezastru”, spune Ion Lungu.

„Ordonanța are un caracter retroactiv, se aplică și tranzacțiilor efectuate în trecut”

În ceea ce privește Ordonanța de Urgență a Guvernului privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie, directorului executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică scoate în evidență câteva probleme care deranjează și care ar trebui să fie mult mai bine gândite și cântărite de guvernanți.

Sunt și unele lucruri deranjante. Prima idee este aceea că Ordonanța are un un caracter retroactiv, adică se aplică și pentru tranzacțiile efectuate în trecut. Nu este numai ceea ce se întâmplă de acum înainte. O altă problemă este aceea că introducerea acestor taxări pe tot lanțul, inclusiv în operațiunile de import și export, este cumva în defavoarea României, pentru că noi ne bazăm foarte mult pe import.

Fiind obligată toată lumea să plătească acum această taxă de solidaritate, va scădea foarte mult apetitul pentru importuri. Din punctul nostru de vedere, va scădea atractivitatea acestor operațiuni și România are nevoie de import, așa încât este greu de înțeles foarte bine această prevedere. Din punct de vedere al furnizării propriu-zise, cred că lucrurile ar trebui, cumva, analizate atât din punctul de vedere al furnizorilor, cât și din punct de vedere al consumatorilor.

Dacă vorbim de consumatori, se constată că a scăzut numărul de beneficiari ai sistemelor suport, în primul rând consumatorii casnici, și aici vedem că s-a redus plafonul de la 300 la 255. Și la consumatorii necasnici, categoriile beneficiare sunt mai puține decât erau în ordonanța trecută”, explică Ion Lungu.

Ministrul Energiei nu consideră că OUG încalcă vreo directivă europeană

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, vineri, că tot ce a propus Autoritatea Națională de Reglementare în Energie se regăsește în noua ordonanță de compensare a prețurilor din energie, iar textul acesteia a fost, de asemenea, avizat de ANRE.

El nu consideră că actul normativ aprobat joi de Guvern încalcă vreo directivă europeană, așa cum ar apărea în avizul transmis de Autoritate către Executiv înainte de aprobare, potrivit Digi 24.

„La toate discuțiile la care am participat eu și Autoritatea, n-am participat la unele, dar Autoritatea a participat. Tot ce a propus Autoritatea de Reglementare se găsește în ordonanță iar textul a fost avizat de ANRE. Restul sunt speculații. Nu cred că ordonanța încalcă vreo directivă europeană.

De altfel, pe 9 septembrie la Bruxelles o să prezint ceea ce am aprobat ieri în această ordonanță și care a intrat începând de ieri în vigoare. Modelul de impozitare al producătorilor nu e inventat de noi, ne-am inspirat din proiectul colegilor din Grecia, proiect care a fost notificat la Comisia Europeană. Chiar cifra de 450 de lei este una în jurul valorii de 90 de euro care se regăsește inclusiv în majoritatea tehnologiilor de producere a energiei electrice în Grecia.

Nu vreau să intru în alte speculații. Eu cred că piața a fost perturbată, am spus că au fost tranzacții succesive pentru a crește prețurile artificial la energie iar această ordonanță pe care am aprobat-o inclusiv taxează foarte dur. ANRE are acum chiar pârghia să vadă acest lucru, cu 5% din cifra de afaceri pentru cei care face tranzacții succesive în scopul creșterii artificiale”, a afirmat Virgil Popescu.

Noile măsuri din energie se aplică până în august 2023

Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care Guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună la 255 kWh.

Astfel, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;
  • maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează la preț întreg;
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii;
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale;
  • pentru celelalte instituţii publice, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Varianta finală a Ordonanței de Urgență poate fi consultată AICI.

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și