EXCLUSIV | „Fiara din Balcani” Kostas Passaris, neîmblânzit nici după 22 de ani de temniță grea. Autoritățile trebuie să-i supravegheze deținutului grec fiecare mișcare
Instanța i-a respins criminalului Konstantinos Passaris cererea prin care solicita un regim de detenție mai blând. Judecătorii au considerat că grecul este încă un deținut periculos, care trebuie ținut sub strictă supraveghere.
Supranumit și „Fiara din Balcani”, Kostas Passaris a fost condamnat la închisoare pe viață după ce, la sfârșitul lunii noiembrie 2001, a împușcat mortal doi oameni în timpul unui jaf armat comis la o casă de schimb valutar din centrul Capitalei. În noaptea în care a comis dublul asasinat, grecul era drogat și a vrut să-i demonstreze unei prostituate cât de ușor poate face rost de bani.
Condamnat la detenție pe viață, Passaris a executat până acum 22 de ani de închisoare, pe care i-a petrecut în lumea dură a viețașilor. Deținutul a fost rezident la Rahova, Craiova, Gherla și Arad, unde a fost considerat, mereu, un condamnat extrem de periculos.
De altfel, pe numele acestuia au fost întocmite nouă rapoarte de incident, cele mai multe după ce ar fi intrat în conflict cu gardienii. Cel mai grav eveniment s-a produs, însă, în data de 4 mai 2020, când asupra lui s-a găsit un cuțit artizanal, pe care și-l făcuse singur și despre care a menționat că îl folosea ca să-și deschidă conservele și să taie mâncarea.
Deși a strâns 44 de recompense și a câștigat 66 de zile după ce a muncit în celulă, magistrații Judecătoriei Arad au decis că ar fi, totuși, periculos să-i schimbe regimul de detenție din închis în semideschis.
Passaris nu poate fi „redat societății”
Concret, la data de 11 octombrie, pe rolul Judecătoriei Arad a fost înregistrată o plângere depusă de Passaris, prin care acesta contesta regimul actual de detenție și cerea trecerea la regim semideschis.
Două săptămâni mai târziu, pe 25 octombrie, instanța i-a respins cererea și a motivat hotărârea prin aceea că, deși Passaris a executat 22 de ani, constituie încă un pericol pentru siguranța personalului și a celorlalți deținuți.
S-a avut în vedere că perioada executată până în prezent la regim închis este insuficientă pentru a concluziona în mod temeinic asupra progreselor în ceea ce privește reintegrarea sa socială. S-a mai arătat că, pe de altă parte, se impune a se avea în vedere natura și modul de comitere a infracțiunii.
În acest moment nu se poate concluziona că există suficiente dovezi de reintegrare socială pentru a justifica schimbarea regimului de executare într-unul în care măsurile de supraveghere și securitate sunt reduse, așa cum este regimul semideschis”, a stabilit judecătorul care i-a analizat cererea.
Instanța a hotărât că o nouă cerere de schimbare a regimului de detenție pentru Passaris mai poate fi pusă în discuție abia în 23 septembrie 2023.
În paralel cu cerere ce schimbare a regimului de detenție, criminalul grec a cerut și liberarea condiționată. Cererea acestuia a fost, însă, respinsă la rândul ei după ce judecătorii au considerat că grecul ”nu este pregătit pentru a fi redat societății”, în condițiile în care a avut o atitudine oscilantă în penitenciar, deși este încarcerat din noiembrie 2001, la acel moment fiind considerat unul dintre cei mai cruzi criminali din Europa.