Paul Nicolau, cunoscut ca „Pescobar” – care se declară victima unui „șantaj mediatic” și îl acuză pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, că este abuziv, după ce comisarii au verificat și închis Taverna Racilor – nu este acționar sau asociat în niciuna din firmele în administrarea cărora a fost și este restaurantul. Mai mult, în prezent el nu are înregistrată nicio firmă pe numele său – acestea fiind executate din cauza datoriilor, inactive fiscal sau radiate – iar cele controlate de familia sa sunt de asemenea pârâte în numeroase dosare pe rolul instanțelor. Pescobar a ajuns și în fața unui complet penal, care l-a condamnat la închisoare, acum aproape trei ani, dar cu suspendare, în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției.
Paul Nicolau nu mai are nicio firmă pe numele său, iar cele care administrează unitățile pe care le promovează sunt pe numele membrilor familiei.
Pescobar a spus că este victima unui „linșaj mediatic” și îl acuză pe Horia Constantinescu că este abuziv după măsurile luate de Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov care, în perioada 1 iunie – 15 septembrie, a efecturat mai multe acţiuni de control la Taverna Racilor Herăstrău, administrată inițial de SC Nedsea SRL, iar în prezent de SC Commercial Diplomatic Club SRL.
Datele agregate de platforma termene.ro arată că nici Nedsea, nici Commercial Diplomatic Club, în administrarea cărora a funcționat Taverna Racilor nu îl are printre acționari sau asociați pe Paul Nicolau – chiar dacă acesta, care se prezintă „omul cu racii”, își asumă paternitatea acestui proiect, așa cum el însuși o detaliază pe site-ul restaurantului, la „Povestea noastră”.
Firma Nedsea – care o are asociat unic și administrator pe mama lui Pescobar, Viorica Nicolau, este înregistrată în Onești, județul Bacău, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 16,34 de milioane de lei, și un profit de 5,17 milioane de lei, cu 24 de angajați.
Cifra de afaceri și profitul au avut o creștere abruptă față de anul precedent, respectiv o cifră de afaceri de 3,5 ori mai mare, de la 4,66 milioane de lei în 2021, și un profit de peste 12 ori mai ridicat, de la aproximativ 412.000 lei în 2021. Și numărul salariaților s-a mărit de peste două ori, de la 11 în 2021.
Profitul net a crescut de aproape 50 de ori față de anul lansării, 2017, când era de 104.505 lei.
Firma este beneficiară a două credite garantate de stat, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, avizate în iulie 2020, respectiv martie 2023, conform termene.ro.
Mama lui Paul Nicolau mai aste asociat cu 50% în firma Bertraft SRL din Bihor și asociat și administrator în alte patru societăți cu răspundere limitată, toate înregistrate în București, cu număr variabil de părți sociale: Seafood Bistro SRL, Kunefe SRL, Fish Grill SRL și Pesconic SRL.
Conform datelor de pe portalul instanțelor, Nedsea apare terț poprit, iar Paul Nicolau, debitor, într-un dosar în care Libra Internet Bank S.A. a cerut poprirea. Cauza a fost înregistrată pe 1 octombrie 2023, iar primul termen de judecată este pe 13 decembrie, la Judecătoria Onești.
Calitățile lor și obiectul sunt identice și alte două dosare deschise de o altă companie, în mai 2023, respectiv recuperatorul Eos Credit Funding Dac, tot la Judecătoria Onești, unde e înregistrată compani. Primul termen este de asemenea în viitor, pe 22 noiembrie și 10 ianuarie 2024.
Paul Nicolau – care declara într-un interviu că „Banii mulți se fac cu banii altora” – mai are calitatea de debitor în alte câteva dosare, în care apar drept terț poprit alte companii deținute pe numele rudelor sale, respectiv:
Oyster NP SRL este deținută de Patricia Nicolau, asociat unic, și este înregistrată în Voluntari, Ilfov.
Commercial Diplomatic Club S.R.L. este firma care administra Taverna Racilor atunci când activitatea acesteia a fost suspendată, potrivit ANPC.
Aceasta îl are asociat unic și administrator pe Florian Nicolau, care ar fi, conform surselor deschise, tatăl lui Pescobar, și este înregistrată în Onești, județul Bacău.
Și Commercial Diplomatic Club a avut o ascensiune bruscă de la an la an. Dacă în 2021 avea o cifră de afaceri de 6,63 de milioane de lei, aceasta a crescut de aproape două ori anul trecut, la 12,25 de milioane de lei.
Și profitul net a avansat semnificativ, de la 1,56 milioane de lei în 2021 la 2,32 de milioane de lei în 2022.
Compania are cinci ani vechime, dar transferul din 2020 a fost cel de la care a început să crească vertiginos. În primul an pandemic, compania a avut o cifră de afaceri netă de aproape 325.000 de lei și un profit net de numai aproape 74.500 de lei. Atunci avea doar doi angajați, iar în 2022, numărul lor a ajuns la 20.
În aprilie 2023 avut datorii la bugetul statul și la asigurări sociale, șomaj și sănătate de peste 270.000 de lei.
Pe numele lui Paul Nicolau apare firma Premium Raco SRL, care e însă radiată încă din 2019.
Compania apare într-un dosar de insolvență, cerută și obținută de reclamanții Recuperare Consulting Grup IPURL și Evoinsol SPRL, la Tribunalul București, care a dispus obligarea pârâtului Paul Nicolau la plata sumei de 1.006.451,40 lei reprezentând pasivul societății debitoare SC Premium Raci SRL. Executarea silită a fost pronunțată pe 6 noiembrie 2019, cu drept de apel în 7 zile de la comunicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență.
Mai sunt două companii teoretic funcționale – pentru că nu sunt radiate – dar inactive fiscal unde apare numele lui Pescobar: Gestalau SRL, cu sediul în Constanța, în care deține 50% din părțile sociale, alături de Horia-Alexandru Dinulescu și mai e doar administrator la Paco Sales & Consulting SRL, din București, de asemenea inactivă fiscal, unde asociat unic este Anca Constantin.
În dimineața zilei de 25 septembrie 2019, Paul Nicolau, aflat la volanul unui Porsche, a fost oprit în trafic pe DN2 / E85 pe raza unei localități din județului Bacău, de polițiștii rutieri pentru că încălcase limita de viteză pe acel segment.
„În urma verificărilor inițiale efectuate, dar și a cercetărilor ulterioare, a rezultat că la momentul depistării în trafic inculpatul avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat ca urmare a comiterii anterioare a unei contravenții la regimul rutier. În concret, la data de 12.06.2019 inculpatul fusese sancționat contravențional de organele poliției rutiere din cadrul Brigăzii Autostrăzi-Biroul de Poliție Autostrada A1 Râmnicu-V_____ – D___, aplicându-i-se totodată sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice pe o perioadă de 90 de zile începând cu data de 28.06.2019 (deci până la data de 25.09.2019 inclusiv)”, se arată în hotărârea completului penal de la Judecătoria Bacău, publicată pe platforma Rolii.
Pe parcursul cercetărilor, inculpatul s-a prezentat la chemările organului de urmărire penală și a recunoscut comiterea faptei care face obiectul inculpării și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.
Astfel, el a fost condamnat la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, și, în baza prevederilor Codului penal, aplicarea pedepsei închisorii astfel stabilită a fost amânată pe durata unui termen de supraveghere de doi ani , stabilit în condițiile art. 84, ce urmează a se calcula de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței.
Magistrații din Bacău au decis că lui Pescobar nu i se mai aplică pedeapsa și nu este supus niciunei decăderi, interdicții sau incapacități ce ar putea decurge din infracțiunea săvârșită, dacă nu a săvârșit din nou o infracțiune până la expirarea termenului de supraveghere nu s-a dispus revocarea amânării și nu s-a descoperit o cauză de anulare, conform hotărârii citate.
Paul Nicolau are 37 de ani – născut pe 31 august 1986, în Focșani, județul Vrancea – și era domiciliat la data hotărârii în orașul Voluntari, județul Ilfov.
CITIȚI ȘI: