Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Fiul defunctului magnat Dan Adamescu continuă înstrăinarea fabuloasei moșteniri, deși există sechestru pe acțiuni. Cine ar putea cumpăra, la preț minim, Unirea Shopping Center Brașov și de ce ”tace” DNA?

EXCLUSIV | Fiul defunctului magnat Dan Adamescu continuă înstrăinarea fabuloasei moșteniri, deși există sechestru pe acțiuni. Cine ar putea cumpăra, la preț minim, Unirea Shopping Center Brașov și de ce ”tace” DNA?

EXCLUSIV | Fiul defunctului magnat Dan Adamescu continuă înstrăinarea fabuloasei moșteniri, deși există sechestru pe acțiuni. Cine ar putea cumpăra, la preț minim, Unirea Shopping Center Brașov și de ce ”tace” DNA?

Moartea multimilionarului Dan Adamescu, un potent om de afaceri cu un portofoliu impresionat, a declanșat un adevărat ”război financiar” între fosta soție și fiul acestuia, Alexander Adamescu. Pas cu pas, fiul magnatului a început să vândă ”bucăți” din impresionanta moștenire, cu toate că există un sechestru pus pe acțiunile firmelor, iar tranzacțiile au ca rezultat, în ultimă instanță, diminuarea valorii acestora.

Alexander Adamescu a vândut – cu 4 milioane de euro – superba reședință a lui Dan Adamescu de pe Bulevardul Aviatorilor (vilă cu 18 camere, construită la dorința regelui Carol al II-lea și în care a locuit fostul lider comunist Ion Gheorghe Maurer) – toate detaliile AICI -, dar și două terenuri, acestea făcând la rândul lor parte din moștenirea lăsată de Dan Adamescu.

În pofida faptului că societățile care au vândut terenurile și palatul din Bulevardul Aviatorilor aveau acțiunile puse sub sechestru, Alexander Adamescu a continuat tranzacțiile, următoarea ”țintă” fiind Unirea Shopping Center Brașov.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, o etapă intermediară a noii lovituri financiare – informații detaliate AICI – pe care o preconizează fiul lui Dan Adamescu, iar astăzi sunt analizate și alte semne de întrebare legate de această viitoare tranzacție.

AGEA Unirea Shopping Center SA, sub controlul total al lui Alexander Adamescu: ”Pe repede înainte”

Informații de ultimă oră arată că în scenariu se pregătește să ”pătrundă” chiar Primăria Brașov, iar astăzi – 19 decembrie 2022, ora 10.00 – a avut loc adunarea Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) Unirea Shopping Center SA.

Centrul comercial Unirea Shopping Center Brașov – construit pe şase niveluri (subsol 2, subsol 1, parter şi trei etaje) – are o suprafaţă de 10.305 metri pătraţi (cea construită este de peste 35.000 de metri pătraţi), iar terenul aferent parcării este de 2.763 de metri pătraţi.

Mall-ul Unirea Shopping Center a fost inaugurat în luna martie a anului 2008, iar, la momentul respectiv, a fost anunțată o investiție de 35 de milioane de euro.

  • Compania Unirea Shopping Center este controlată – în proporţie de 80,32% – de The Nova Group (TNG) Investments România.
  • Alexander Ada­mescu a devenit preşedinte al companiei în luna februarie a anului 2017.
  • The Nova Group Investments România este controlată de un offshore cu acelaşi nume din Olanda.
  • SIF Muntenia (SIF4) deţine 10,83% din capitalul social.
  • 8,85% – free float. (n.red. – free float reprezintă numărul de acțiuni al unei companii, care se tranzacționează liber la bursă. Cu alte cuvinte, reprezintă o parte din numărul total de acțiuni care nu sunt blocate în contul acționarilor majoritari).

Acționarul majoritar a reușit «performanța» de a alunga toți chiriașii”

Surse Gândul au dezvăluit, în exclusivitate, că această ședință AGEA Unirea Shopping Center SA s-a desfășurat pe principiul ”pe repede înainte”, iar Alexander Adamescu a avut, firește, câștig de cauză, fiind acționar majoritar prin TNG Investments România.

Foarte interesant este că a existat precizarea conform căreia vânzarea Unirea Shopping Center Brașov se va face ”la valoarea contabilă minus amortizarea”, ceea ce reprezintă un preț minim.

”Astăzi fusese convocată AGEA, în vederea vânzării mall-ului de la Brașov. La această AGEA, paradoxal, acționarii nu au primit nici evaluări, nici vreun material referitor la sume. S-a precizat doar că vânzarea se dorește să se facă la valoarea contabilă minus amortizarea. Or asta înseamnă un preț foarte, foarte mic.

Vorbim, totuși, de mii de metri de metri pătrați închiriabili, chiar dacă spațiile sunt, acum, aproape goale. Acționarul majoritar – care a preluat managementul după luna august a anului 2017 – a reușit «performanța» de a alunga toți chiriașii, și nu numai din Unirea Shopping Center Brașov, ci și în București, unde clădirea este tot aproape goală.

La vremea respectivă, 98% din spațiile din Unirea Shopping Center București erau închiriate și 85% din spațiile din Unirea Shopping Center Brașov. Acestea erau gradele de ocupare. Din 2017 și până anul trecut s-a ajuns, pe o pantă descendentă permanentă, la 20% închiriere, la București, și aproximativ 5-8% la Brașov”, au declarat sursele Gândul.

Primăria Brașov, ședință-fulger cu tema ”Unirea Shopping Center”

Informația potrivit căreia va fi scoasă la vânzare clădirea (plus parcarea) Unirea Shopping Center a trezit și interesul Primăriei Brașov, mai spun sursele Gândul.

Astfel, s-ar fi aprobat ”în unanimitate” achiziționarea Unirea Shopping Center, iar primăria ar putea avea drept de preempțiune, cu toate că imobilul respectiv nu este monument istoric. Totuși, spus sursele Gândul, Primăria Brașov ar trebui să verifice cu toată atenția ce înseamnă o astfel de tranzacție, fiindcă este scos la vânzare un bun de din patrimoniul unei societăți care ar pus sechestru pe acțiuni.

La Brașov, Primăria a făcut deja o ședință de Consiliu Local în vederea achiziției acestui imobil (n.red. – Unirea Shopping Center) și s-a aprobat în unanimitatea această propunere. Dar această clădire, înainte de toate, nu este un monument istoric, nu este nici închiriată, este pur și simplu o clădire goală. Dacă ar fi monument istoric, demersul Primăriei Brașov ar avea un sens, iar primăria ar avea un drept de preempțiune.

Primăria, pe de altă parte, este un aparat al statului, ar trebui să verifice ce înseamnă o astfel de tranzacție în care o societate care are sechestru pe acțiuni scoate un bun din patrimoniu. Și ei sunt pasibili de o plângere la DNA, până la urmă”, avertizează sursele Gândul.

Alexander Adamescu profită de o ”portiță” în lege, dar se creează un ”precedent periculos”

Acțiunile Unirea Shopping Center SA sunt puse sub sechestru, numai că acționarul majoritar, TNG Investments România, controlată de Alexander Adamescu, poate vinde bunurile.

Ceea ce înseamnă că valoarea acțiunilor va scădea corespunzător, iar sursele Gândul au explicat întregul ”mecanism” care ar trebui să atragă atenția DNA.

Există sechestru pus pe acțiunile Unirea Shopping Center și pe cele pe care le deține, la această societate, acționarul majoritar, TNG Group Investments România.

Se pare că legea permite o portiță, din acest punct de vedere, iar Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, profită de ea. Concret, dacă ai sechestru pus pe acțiuni, poți să vinzi bunurile. Numai că, astfel, se creează un precedent foarte periculos. Vânzând o clădire din patrimoniul societății X, fără să informezi societatea sau DNA-ul – ce vinzi, la ce valoare etc. -, tu diminuezi valoarea respectivei societăți și, în ultimă instanță, faci o fraudă. Și nu numai societatea este afectată, ci și DNA-ul. Fiindcă diminuezi, prin vânzarea unor bunuri ale societății, valoarea acțiunilor care sunt pus sub sechestru. Ele aveau o anumită valoare atunci când au fost puse sub sechestru.

Și vânzările anterioare au respectat același scenariu. Numai că apare o întrebare esențială. Banii care sunt obținuți în urma vânzării bunurilor ajung integral în societate (n.red. – în acest caz Unirea Shopping Center)? DNA-ul are cunoștință despre aceste manevre? Știe cumva și nu întreprinde nicio măsură? În continuare, din acest punct de vedere, nu se întâmplă nimic”, constată sursele Gândul.

DNA-ul trebuie să urmărească aceste vânzări, pentru că dacă banii ajung în societate se poate muta sechestrul de pe acțiuni pe acea valoare a banilor care intră în contrapartidă cu bunul respectiv. Și se pune sechestru pe bani, e mai simplu și pentru DNA, tocmai pentru că DNA nu este agent imobiliar, să stea să vândă clădiri

Surse Gândul

”Într-un final, Alexander Adamescu a fost împuternicit să facă el toate negocierile și toate actele”

Ședința AGEA de astăzi, spun sursele Gândul, nu a fost altceva decât o ”bătaie de joc”, atâta vreme cât s-a plecat, de la bun început, cu intenția de a fi aprobată vânzarea imobilului pentru o sumă minimă, iar cel care va răspunde de acte și de tranzacție este chiar Alexander Adamescu.

Firește, întrebarea este dacă banii rezultați în urma viitoarei tranzacții vor intra sau nu în societate, fiindcă acționarii ”nu văd și nu aud nimic”, iar dividendele pe care le așteaptă ar putea să nu vină niciodată.

Alexander Adamescu a creat, de altfel, precedente, cu terenurile pe care le-a vândut deja. A văzut că merge, că DNA nu a luat administratorii la întrebări, că nu au fost nici controale ANAF… ANAF-ul trebuia să urmărească aceste tranzacții. Terenul s-a vândut cu 1,7 milioane euro la Inter. Au intrat acei bani în societate? Au fost folosiți pentru societate sau au plecat la Londra (n.red. – Alexander Adamescu se află, încă, în Marea Britanie)? La Modern la fel…

În astfel de condiții, toți acționarii Unirea Shopping Center sunt sau ar putea fi prejudiciați dacă nu văd niciun ban din aceste tranzacții, pentru că acestea ar trebui să ducă la niște dividende. Acționarii nu văd și nu știu nimic.

A fost o bătaie de joc, astăzi, la AGEA. 16 puncte pe ordinea de zi, nu s-a adus o evaluare făcută de un evaluator ANEVAR (n.red. – Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România). La orice întrebare pusă de acționari, nu se răspundea sau se transmitea – de președintele care a ținut AGEA – «eu nu știu». Într-un final, Alexander Adamescu a fost împuternicit să facă el toate negocierile și toate actele. El va fi cel care face această controversată tranzacție. Acționarii care s-au opus nu au avut nicio șansă, fiindcă TNG are majoritatea, iar împuternicirea sa a devenit realitate. Și, așa cum se precizează, vânzarea se face la un preț minim. Reiese, clar, o rea intenție în această convocare”, acuză sursele Gândul.

Un scenariu-bombă se poate transforma în realitate

Potrivit acelorași surse, ”scenariul” tranzacției Unirea Shopping Center Brașov ar conține și o filă încă nescrisă, numai că Alexander Adamescu, fiul defunctului magnat Dan Adamescu, ar fi pregătit să cheme la masa negocierilor Primăria Brașov.

Vrea să vândă la un preț cât mai mic clădirea (n.red. – Unirea Shopping Center) către, eventual, o altă firmă de-a sa (poate să o cumpere chiar el, de altfel), iar ulterior o va revinde către Primăria Brașov la suprapreț”, dezvăluie sursele Gândul.


Citește și:

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele