Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

EXCLUSIV | Fost comisar european:
Sursa foto: Profimedia

România merită să fie în Schengen și este foarte important să prindă „trenul” aderării până la sfârșitul anului, cât încă este președinția cehă a Consiliului UE, o susținătoare a aderării României și a Bulgariei, a spus, pentru Gândul, fostul comisar european Corina Crețu, în prezent membru în Comisia de Politică Externă (AFET) a Parlamentului European. De la 1 ianuarie 2023, președinția Consiliului UE va fi preluată de Suedia, ceea ce poate oferi surprize pentru România, susține Corina Crețu.

Fostul comisar european crede că, dacă România ratează acum trenul pentru Schengen, s-ar putea să piardă pe termen lung șansa aderării la spațiul de liberă circulație în Uniunea Europeană.

„Cancelarul Austriei și ministrul de Interne au venit cu un subiect care niciodată nu a fost cuplat cu Schengen”

„Până pe 31 decembrie, UE este condusă de Cehia, știți că, din șase în șase luni, se schimbă președinția. Președinția cehă militează pentru aderarea celor trei țări. Ce este foarte trist și, în același timp, misterios este poziția Austriei care niciodată în ultimii 11 ani, de când noi milităm în Parlamentul European pentru aderarea la Schengen, nu a ridicat obiecții.

Acum, cancelarul Austriei și ministrul de Interne au venit cu un subiect care niciodată nu a fost cuplat cu Schengen. În primul rând, este un fals subiect, pentru că România nu se află pe ruta migratorie nici din Balcanii de Est, nici din Balcanii de Vest. Este un subiect fals, inventat nu știu din ce motive. 

Președintele Austriei nu are, din păcate, puteri și nu reprezintă Austria în Consiliu, pentru că el chiar este un prieten al României, pronunțându-se de mai multe ori în favoarea țării noastre”, a spus Corina Crețu.

„Dacă pierdem acest tren acum, s-ar putea să pierdem șansa pe termen lung”

Europarlamentarul a explicat că un vot dat acum pentru aderarea României la Schengen este important pentru că, în afara Austriei, există susținere din partea statelor membre ale UE și totul s-ar decide înainte de finalizarea președinției cehe a Consiliului UE.

”După părerea mea, este important să reușim până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă. Spun asta deoarece, de la 1 ianuarie, începe președinția suedeză, care ne poate oferi surprize din acest punct de vedere. La ora actuală, știm că avem un vot pozitiv din partea Suediei”, a spus fostul comisar european.

Corina Crețu crede că, dincolo de opoziția Austriei, apărută pe ultima sută de metri a aderării la Schengen, ultimele discuții și negocieri ar putea aduce un vot favorabil la Consiliul JAI.

„Noi am făcut eforturi uriașe și este important să se pună pe ordinea de zi, ca țările respective să explice în ce context, de pildă, pot vota pentru o țară și nu pentru asta. Trăim în aceeași lume și este nevoie de solidaritate.

Sunt convinsă că diplomația încă mai negociază. Părerea mea este că nu ne rămâne altă șansă decât să fim optimiști. Dar, dacă pierdem acest tren acum, când facem atâtea eforturi, s-ar putea să pierdem pe termen lung această șansă. Eu cred că România merită și sunt optimistă că rațiunea va învinge”, a spus Corina Crețu.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Analist de politică externă: ”O negociere «pe sub mână» cu Austria ar fi mai rea decât un vot negativ în Consiliul JAI. Cumpărarea aderării la Schengen este mult mai gravă și inacceptabilă”

EXCLUSIV | Pot fi România și Bulgaria separate la votul Schengen? Fost ministru de Interne: „Separarea ar însemna să instalăm pe Dunăre măsuri pe care acum nu le avem. A merge pe teza asta înseamnă a căuta un motiv de amânare”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și