Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Fost ministru al Apărării: ”Putin a transformat Ucraina în membru de fapt al NATO. Primește mai mult ajutor militar decât țările membre”

EXCLUSIV | Fost ministru al Apărării: ”Putin a transformat Ucraina în membru de fapt al NATO. Primește mai mult ajutor militar decât țările membre”

Ucraina este ”membru de fapt” al NATO, deoarece primește la acest moment mai mult ajutor militar decât țările membre ale Alianței Nord-Atlantice. De cealaltă parte, Rusia vrea să atragă China de partea sa în războiul pornit împotriva Ucrainei, dar SUA a avertizat Beijingul: ”Veți avea mai mult de pierdut în raport cu noi, decât de câștigat dacă veți merge pe mâna Rusiei”, spune fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Analizând contextul aderării Finlandei la NATO, motivată tocmai de pericolul extinderii războiul din Ucraina, Ioan Mircea Pașcu a subliniat faptul că Rusia a obținut exact opusul intențiilor sale la momentul invaziei, și anume să împiedice extinderea Alianței Nord-Atlantice.

Un alt aspect reliefat de fostul ministru al Apărării este faptul că, odată ce Finlanda a fost acceptată în NATO, cresc și șansele de aderare ale Suediei, obiectivul apărării frontierei cu Rusia fiind deja atins.

”Suedia are probleme în momentul de față, vedeți că este blocată la mantinelă de prietenii Rusiei, adică Turcia și Ungaria, să nu cumva să intre în NATO.

Dintre Suedia și Finlanda, Finlanda este mult mai importantă pentru NATO decât e Suedia, pentru că are granița cu Rusia. Și atunci, Finlanda odată intrată în NATO, nu mai are sens să faci opoziție la Suedia, care nu mai reprezintă o valoare așa de mare. Sigur că da, reprezintă că stă în spatele Finlandei și o sprijină, plus forțele și statul suedez care are greutatea lui și așa mai departe, dar geostrategic vorbind, Finlanda era mai importantă.

Finlanda a intrat, Suedia a rămas pe lângă. Deci nu ar fi un capăt de lume dacă acum ar intra și Suedia, dacă s-ar hotărî să intre”, a explicat Ioan Mircea Pașcu, fost vicepreședinte al Parlamentului European.

”Deși Ucraina nu este membru NATO de jure, primește cel mai mare ajutor militar din partea NATO”

Războiul pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a venit ca reacție la demersurile acestei țări de a se apropia de Uniunea Europeană, dar și de NATO, care i-a oferit statut de țară aspirantă încă din 2018.

Ioan Mircea Pașcu a amintit faptul că ”Putin a început tot acest război ca NATO să nu se mai extindă și NATO se extinde cu țări neutre, care abandonează neutralitatea ca să se pună la adăpost în Alianță.”

Odată cu acest război, posibilitatea ca Ucraina să rămână un partener neutru a dispărut, aceasta fiind deja membru NATO de fapt, nu de jure (de drept), prin sprijinul militar pe care-l primește din partea Alianței, susține fostul ministru al Apărării.

”În ce măsură soluția unei Ucraine neutre mai e valabilă în condițiile acestea? Nu mai este valabilă, a dispărut de pe tabla de șah.

Acum, dacă judecăm lucrurile așa cum sunt, Ucraina este membru de fapt al Alianței Nord-Atlantice. Nefiind membru de jure, cu acte în regulă, primește cel mai mare ajutor militar din partea Alianței, mai mult practic decât oricare din membrii Alianței.

Ceilalți membri ai Alianței nu sunt în situația Ucrainei. De acord, dar ei (ucrainenii – n.r.) primesc mai mult ajutor militar decât țările membre. Deci, Putin a reușit să transforme Ucraina – din dorința de a împiedica să intre în NATO – într-un membru de facto al Alianței. Toate lucrurile pe care le-a intenționat, tot ce a vrut să evite, s-a întâmplat”,  a explicat Ioan Mircea Pașcu.

Mai mult decât atât, fostul ministru al Apărării a prefigurat chiar o nouă linie de graniță NATO care va include și Ucraina, zona de buffer între Rusia și puterile occidentale fiind astfel eliminată.

Va fi o nouă linie de demarcație care va coincide cu flancul de Est, adică Rusia va fi de partea cealaltă a liniei, restul vom fi toți de partea asta, de partea cealaltă.

Vom fi acoperiți de NATO și suntem acoperiți și de Uniunea Europeană și, după părerea mea, Ucraina va fi de partea aceasta a liniei, nu de partea cealaltă”, a mai spus Ioan Mircea Pașcu.

Potențialii parteneri externi ai Rusiei

Dacă flancul occidental se extinde și se consolidează, și Rusia își caută parteneri externi, posibilitatea de a implica și China în acest război fiind un obiectiv strategic pentru Vladimir Putin.

Cu toate că președintele Chinei, Xi Jinping, l-a numit pe Vladimir Putin ”prietenul meu drag”, în timpul unei întâlniri informale din luna martie, de la Kremlin, liderul de la Beijing ”n-a acceptat să-i livreze armele pe care sperau probabil să le obțină” rușii, susține Ioan Mircea Pașcu.

Deși întâlnirile dintre liderul chinez și cel de la Kremlin suscită interesul întregii lumi internaționale, deoarece pot schimba soarta războiului, relațiile externe ale Chinei cu SUA și UE sunt foarte importante pentru Beijing.

”Rușii încearcă să devină atractivi pentru Sudul Global, Africa, zona Asiei de Sud, India, Pakistan, toată această zonă, numai că, vedeți dumneavoastră, China nu este total cu Rusia, n-a acceptat să-i livreze armele pe care sperau probabil să le obțină, pentru că această chestiune aruncă în aer relațiile și cu SUA, și cu UE, care sunt relații extrem de importante pentru China. Or, ei știu lucrul acesta și atunci au păstrat o anumită rezervă. E de așteptat, cum spuneam, să colaboreze mai mult, dacă Rusia va pune tot mai mult accent pe Indo-Pacific și-și va muta atenția acolo”, a explicat fostul ministru al Apărării.

Un alt posibil partener strategic al Rusiei este Iranul, iar în calcul ar fi și țări din Africa.

”Iranul poate să fie o astfel de țară, pentru că și el este tot un fel de paria al societății internaționale, al comunității internaționale și cine se aseamănă, se adună. S-ar putea să mai fie niște țări prin Africa”, a adăugat Ioan Mircea Pașcu.

”Occidentul este încă în control asupra sistemului internațional și nu îți poți permite să te pui rău”

Occidentul încă deține controlul în context internațional, influențând totodată dinamica evoluției sprijinului pe care China i-l va acorda liderului de la Kremlin în cadrul războiului pornit împotriva Ucrainei.

”Nu cred că țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – n.r.) vor merge până la urmă pe mâna Rusiei complet, pentru că și ei au legături strânse cu lumea occidentală. Lumea occidentală este încă în control. Occidentul este încă în control asupra sistemului internațional și nu îți poți permite să te pui rău”, este de părere fostul ministru al Apărării.

Ioan Mircea Pașcu a vorbit chiar despre o atenționare transmisă de președintele SUA către Beijing:

”Președintele Biden a spus, la un moment dat, că el i-a transmis președintelui Xi: «Veți avea mai mult de pierdut în raport cu noi, decât de câștigat dacă veți merge pe mâna Rusiei». Și ăsta e adevărul gol-goluț”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face tot posibilul să împiedice o alianță între Beijing și Kremlin. ”Dacă se aliază China cu Rusia, atunci va fi un război mondial”, a declarat Zelenski.

Ca răspuns al relației de prietenie declarată dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, Zelenski l-a invitat pe omologul său chinez să viziteze Ucraina.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Ioan Mircea Pașcu despre ”problema noului regim de securitate în Marea Neagră la încheierea războiului”

EXCLUSIV VIDEO | Jocul “murdar” al Austriei în “Dosarul Schengen”, dezvăluit de un fost vicepreședinte al Parlamentului European

Jurnalist Politic vezi toate articolele

Citește și