Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Fostul căpitan al echipei naționale de rugby în 7, condamnat pentru cămătărie și șantaj. Ciprian Căplescu este și subofițer în cadrul MAI

EXCLUSIV | Fostul căpitan al echipei naționale de rugby în 7, condamnat pentru cămătărie și șantaj. Ciprian Căplescu este și subofițer în cadrul MAI

EXCLUSIV | Fostul căpitan al echipei naționale de rugby în 7, condamnat pentru cămătărie și șantaj. Ciprian Căplescu este și subofițer în cadrul MAI

Fostul căpitan al echipei naționale de rugby în 7 și jucător de bază la Dinamo București a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Sectorului 1 într-un dosar de șantaj și cămătărie. Cu toate că avea inclusiv calitatea de polițist, Ciprian Căplescu obișnuia să-și amenințe victimele cu moartea sau că vor ajunge în scaunul cu rotile, atunci când întârziau ori nu mai puteau să plătească dobânzile exorbitante calculate de sportiv.

Rugbist al Clubului Sportiv Dinamo București, Ciprian Căplescu era și căpitan al echipei naționale de rugby în 7. Considerat un sportiv de bază la Dinamo, Căplescu a fost încadrat în structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ca polițist și a primit gradul de agent.

Cu toate că servea interesele MAI doar ca sportiv, Căplescu a îmbrăcat uniforma și a fost trimis pe stradă, ca polițist operativ, în timpul stării de urgență impuse în perioada pandemiei de COVID-19.

Ce nu se știa, însă, despre sportivul cu grad de polițist, era că, atunci când nu era la antrenament, oferea bani cu camătă în sălile de jocuri de noroc din Sectorul 1, zona Bucureștii Noi.

Ciprian Căplescu a fost arestat în primăvara acestui an, la sfârșitul lunii martie, după ce pe numele său a fost formulat un denunț din partea unui alt fost sportiv, pe care polițistul cămătar l-a terorizat timp de peste doi ani după ce nu a mai putut să achite dobânzile foarte mari, care ajungeau și la 50 la sută.

Reclamantul a povestit anchetatorilor că l-a cunoscut pe Căplescu chiar la Dinamo, pe terenul de rugby, unde era junior. Cu această ocazie, cei doi s-au împrietenit, iar Ciprian Căplescu, pe atunci o adevărată vedetă a secției de rugby, obișnuia să-l împrumute, fără dobândă, cu sume care nu depășeau 500 de lei, mai ales că știa faptul că este dependent de jocurile de noroc.

Căplescu percepea dobânzi de 50 la sută

Problemele ar fi început, însă, să apară în vara anului 2019. Victima se afla într-o sală de jocuri și tocmai își pierduse toți banii, când l-a văzut, în incintă, pe rugbistul de la Dinamo. Pentru că știa că acesta este cămătar, i-a cerut 5.000 de lei, sumă pentru care Căplescu i-a impus o dobândă lunară de 50 la sută, respectiv 2.500 de lei.

La scurt timp după aceea, bărbatul i-a mai solicitat polițistului de la Dinamo să îl împrumute cu încă 5.000 de lei, în aceleași condiții de dobândă. Mai mult, cu toate că nu apucase să-i plătească dobânda la cei 10.000 de lei împrumutați, după aproximativ o lună sau două, bărbatul i-a mai cerut 2.500 de lei, acumulând o datorie totală de 12.500 de lei, la care trebuia să achite o dobândă lunară de aproximativ 6.000 de lei.

Victima a ajuns să fure din casa părinților

Deoarece bărbatul nu reușea să respecte „graficul de rambursare” stabilit de Ciprian Căplescu, sportivul a devenit din ce în ce mai agresiv în exprimare și a început să-l amenințe cu bătaia și că îi sparge geamurile de la casă, pe motiv că ar fi fost nevoit să-și amaneteze cele două mașini de lux, un BMW X6 și un Mercedes S Class, deoarece banii dați cu dobândă nu ar fi fost ai lui, ci ai unchiului său.

Totuși, cu toate că se plângea în fața victimei că și-a amanetat mașinile, Căplescu nu se ferea să se afișeze cu ele în fața sălilor de jocuri în care își racola clienții, în mod obișnuit.

Victima a povestit anchetatorilor că, pe fondul acestor presiuni, ajunsese să împrumute bani de la cunoștințe, de la bănci și IFN-uri și chiar a furat din casa părinților săi, numai pentru a putea să acopere o parte din dobânzile calculate de Căplescu, în așa fel încât acesta să-l lase în pace măcar pentru perioade scurte de timp.

Bărbatul a afirmat că, deși ajunsese să plătească, lunar, sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, polițistul de la Dinamo „tot nu era mulțumit ajungând să-i pună un fel de dobândă la dobândă, iar la un moment dat îi solicita o dobândă lunară de 4.500 de euro”.

Calvarul a durat doi ani

Procurorii care l-au anchetat pe fostul căpitan al echipei naționale de rugby în 7 au stabilit că tot acest calvar s-a întins pe o perioadă de aproximativ doi ani. Undeva în aprilie 2021, întrucât victima nu a reușit să-i mai achite dobânzile, Ciprian Căplescu a decis să ridice nivelul de teroare și a mers la adresa la care bărbatul locuia împreună cu părinții.

Cu această ocazie, i-a transmis că, dacă nu-i achită suma de 170.000 de euro, ce reprezenta datoria totală pe care el considera că o avea de primit, îl va tăia în două. Totodată, i-a cerut în mod imperativ să caute actele de la casă pentru a merge cu el să facă un împrumut și să-i ofere datoria, lucru pe care, spun anchetatorii, victima nu l-a făcut, deoarece părinții săi și-au dat seama și i-au ascuns actele de casă.

Aflat într-o depresie profundă, tânărul a avut nevoie ajutor medical de specialitate, mai ales că, de frică, în cei doi ani, îi plătise lui Căplescu dobânzi în valoare de 30.000 de euro,  cu toate că, în realitate, împrumutase de la acesta aproximativ 2.500 de euro.

Aflat la capătul puterilor, bărbatul a cerut ajutorul Poliției, iar Căplescu și mai mulți complici au fost prinși.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 care au întocmit rechizitoriul prin care agentul de poliție a fost trimis în judecată, au atașat la dosar și mai multe stenograme din care reiese teroarea în care trăia victima.

„Ciprian Căplescu: Ba dormi, ba ești ocupat, ba mănânci, ba o freci, aaa, te vezi cu … astăzi sau nu?

B.C: Păi mă văd luni cu el, dracu, ce, mă văd azi?

Ciprian Căplescu: Ascultă-mă puțin, s-a jurat pe fetele lui, pe nepoată-sa, pe ce are mai drag, dacă nu îți dă numai cuțite în cap dacă luni nu i-ai dat banii și ai insistat, stai că-ți dau marți la prima oră, stai că nu știu ce s-a întâmplat, s-a jurat pe fata lui, pe nepoți, pe ce are mai scump, dacă nu te dă în boala copiilor, cică știe unde stai, vine după tine, nu mai stă să o frece, OK, ți-a mai acceptat încă o amânare, dacă până luni nu i-ai dat banii să te aștepți la ce-i mai rău.

B.C: … a zis aia că luni îi dă banii, îi dă banii, nu?!

Ciprian Căplescu: Acuma eu ți-am zis ce mi-a zis, îl doare în … că îi dă aia, că nu-i dă aia, că nu îi dă nu știu cine, luni, să te aștepți la ce-i mai rău.”

Trimis în judecată pentru cămătărie și șantaj, Ciprian Florin Căplescu a fost condamnat, cu acord de recunoaștere, de magistrații Judecătoriei Sectorului 1, la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.

Rugbistul polițist își nota datornicii într-un caiet

Deși numai două dintre victime au depus plângere, anchetatorii au găsit în locuința subofițerului de la Dinamo un caiet din care reieșea că acesta avea o listă lungă de persoane împrumutate. Datornicii erau trecuți numai cu prenumele, iar sumele date cu dobândă erau de ordinul miilor de euro și zecilor de mii de lei.

În ciuda sumelor mari pe care le dădea cu împrumut, din declarația de avere completată în 14 iunie 2022, în calitate de polițist, Ciprian Florin Căplescu a arătat că nu deține nimic altceva în afară de salariul lunar încasat de la club și care era în valoare de 4.160 de lei pe lună.

Potrivit documentului respectiv, Căplescu nu are casă, nu are mașină, nu are soție, nu are copii și n-are nici măcar datorii la bănci.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Gabriel Torje, audiat la DIICOT după ce a fost extorcat de temutul cămătar Sile Pietroi. Printre victime mai sunt maneliști celebri și lideri interlopi

EXCLUSIV | Cine controlează azilele de bătrâni din Voluntari. Temutul cămătar Udi are în grijă aproape 100 de bătrâni neajutorați

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și