Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR. Producătorii români își strigă disperarea: Avem cel mai mic preț din UE la ouă. Ne paște falimentul

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR. Producătorii români își strigă disperarea: Avem cel mai mic preț din UE la ouă. Ne paște falimentul

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR. Producătorii români își strigă disperarea: Avem cel mai mic preț din UE la ouă. Ne paște falimentul
Foto caracter ilustrativ

Paștele ar trebui să fie un prilej de bucurie pentru producătorii români de ouă, dat fiind cererea mai mare din piață. Din păcate, nu este deloc așa, pentru că prețul actual consemnat la poarta fermei, de 0,30 lei/ou, îi îndreaptă direct spre faliment.

Situația este atât de grea că producătorii nici măcăr nu știu la ce să se aștepte de sărbători, din cauza pandemiei COVID-19. Probabil vânzările vor fi mai mici comparativ cu alți ani, dar la fel de bine vor intra și ouă aduse din import.

În ultimii ani, am românii au consumat mai ales ouă din Polonia. De parcă nu era de ajuns că s-au scumpit cerealele, că au crescut costurile cu forța de muncă și că se produce la un preț sub costurile de producție (în jur de 40 bani/bucată, potrivit informațiilor din piață).

Avem cel mai mic preț din Europa, care ne conduce direct spre faliment, încă mai producem, dar nu știu pentru cât timp – Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Van este total dezamăgit de lipsa de susținere din partea Ministerului Agriculturii, pentru că autoritățile nu vor să înțeleagă situația gravă în care ne aflăm. ”Polonezii vând la poarta fermei oul cu 10 cenți, iar nouă ni-l dau cu 6 cenți și că nicio instituție nu este în stare să facă ordine în piață”, a declarat pentru Gândul Financiar preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Citește și: Care va fi prețul cărnii de miel de Paște la producători. La cât estimează retailerii prețul final în magazine

Pe rafturile magazinelor din România, prețurile sunt cu mult mai mari, de exemplu cofrajul cu 30 de ouă, mărimea M, cod 3 (ouă provenite de la păsări crescute în baterii) costă în jur de 15 lei, iar un cofraj cu 10 ouă ecologice (cod 0) ajunge undeva la 13 lei.

Cât despre producători, este agitație destul de mare pe piață. Unii au închis fermele, apoi le-au redeschis, au mai fost și preluări, iar din păcate situația devine tot mai grea pe zi ce trece. Avicultura a fost unul dintre cele mai performante sectoare din zootehnia românească până nu de mult, mai ales că a atras fonduri europene importante pentru investiții.

În anii normali, consumul de Paște era estimat undeva la 170-180 milioane de ouă, cu 50% mai mult decât într-o lună obișnuită, potrivit datelor UCPR. Românii consumă, în general în jur de 20 de ouă pe lună.oua

De unde vin importurile de Paște

Anul trecut, în luna aprilie (Paștele a fost pe 19 aprilie) România a importat 19,2 milioane de ouă, în timp ce exporturile au atins 17,1 milioane de ouă, potrivit datelor furnizate de Institutul de Național de Statistică (INS). Principalii furnizori au fost Polonia – circa 11 milioane de ouă și Ungaria – 4,9 milioane de ouă. În lunile anterioare, importurile atingeau 17 milioane de ouă în martie, respectiv 14 mil. ouă, în februarie.

În 2020, România a importat 283,5 milioane de ouă în valoare de 28,8 milioane de euro, principalii furnizori fiind Polonia – 131,3 milioane ouă și Bulgaria – 60 milioane de ouă. La export, au fost consemnate livrări de 213 milioane bucăți, principalele piețe de desfacere fiind Italia și Ungaria.