EXCLUSIV GÂNDUL Rămâne România eterna aspirantă la Schengen? Președintele Comisiei de Apărare din Senat: „Dacă țara noastră este suficient de bună să facă faţă acestui val de migranţi la graniţe, atunci suntem suficient de meritorii pentru…”

EXCLUSIV GÂNDUL Rămâne România eterna aspirantă la Schengen? Președintele Comisiei de Apărare din Senat: „Dacă țara noastră este suficient de bună să facă faţă acestui val de migranţi la graniţe, atunci suntem suficient de meritorii pentru...
Publicat: 18/04/2022, 15:00
Actualizat: 18/04/2022, 15:04

Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de Apărare din Senat, a vorbit pentru gandul.ro, care sunt șansele României de a intra, după ani de așteptare, în mult râvnitul spațiu Schengen. Ar putea fi criza actuală, dincolo de tragismul ei, o oportunitate pentru România de a intra, într-un final, în Shengen?

„Categoric, acesta este un obiectiv pe care trebuie să-l atingem. Şi vreau să vă povestesc câteva lucruri din experienţa mea din ultimele câteva luni. În decembrie 2021, am fost la Paris într-o vizită oficială pentru a discuta cu omologii din Comisia de Apărare şi Politică Externă din Senatul Franţei. Am vorbit atunci direct despre două teme: Schengen şi OCDE. Asta pentru că Franţa deţine, de la 1 ianuarie 2022, Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

După atacul Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, temele sunt de mai mare actualitate. Deja avem o Rezoluție Consiliului OCDE privind deschiderea discuțiilor de aderare cu România. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Din cele 38 de ţări membre, 34 de ţări sunt în categoria statelor în care oamenii au venituri mari.

Vorbim de peste jumătate din PIB-ul global. Aderarea României înseamnă un semnal extraordinar pentru economia românească şi pentru fluxurile de capital care ar putea veni spre ţara noastră. Este un pas important inclusiv din perspectiva aderării la Zona Euro.

De asemenea, recent, Comisia de Apărare din Senatul României. a fost gazda unei delegaţii franceze conduse de distinsul Christian Cambon, președintele Comisiei pentru afaceri externe, apărare și forțe armate a Senatului Franței. Am pus pe tapet din nou tema aderării la Schengen şi răspunsul este foarte clar: Franţa îşi doreşte că această ţintă să fie atinsă în mandatul său în fruntea UE. Argumentul meu a fost cât se poate de simplu: dacă România este suficient de bună să facă faţă acestui val de migranţi la graniţe şi să apere frontiera estică a UE şi a NATO, atunci suntem suficient de meritorii pentru a intra în Schengen. Iar europenii cred că sunt de acord cu acest lucru. De aceea spun că eforturile diplomatice ale României au efect.

Oricât de cinic ar putea suna, păstrez ideea că războiul din Ucraina reprezintă o fereastră de oportunitate pentru ţara noastră din care putem extrage mai multe beneficii. Schengen şi OCDE sunt două exemple, dar eu cred că putem atrage investitori, putem potenţa suplimentar Portul Constanţa, putem să ne asigurăm securitatea energetică cu gaze din Marea Neagră folosind tehnologie occidentală, la fel cum putem să repornim industria de apărare românească cu o nouă legislaţie specifică.”

România, eterna aspirantă la intrarea în Schengen

Reamintim că președintele Klaus Iohannis acuza în urmă cu peste doi ani, în mai 2019, că România nu se află în Schengen din cauza PSD.  Atunci, șeful statului spunea că social-democrații de doi ani și jumătate asaltează justiția, adăugând că am fi fost deja în Schengen, iar MCV ar fi fost ridicat dacă țara noastră ar fi continuat lupta anticorupție: ”Nu din cauza olandezilor sau a francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului”.

Amintim că, adesea, rapoartele negative MCV au fost folosite pentru a motiva întârzierea votului de admitere a României în spațiului Schengen.

În prezent, spațiul Schengen cuprinde majoritatea țărilor UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României.  Cu toate acestea, Bulgaria, Croația și România sunt în prezent în curs de aderare la spațiul Schengen și aplică deja în mare măsură acquis-ul Schengen, precizează CE.

În plus, și patru state din afara UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein au aderat și fac parte acum din Spațiul Schengen.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
El este Mihai, adolescentul român dispărut fără urmă dintr-un orășel din Anglia. Tatăl băiatului are...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump vs Kamala Harris. Primele rezultate: Kamala Harris câştigă...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare...
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Groenlanda, o destinație turistică unică și pe cale de dispariție