Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Generalul Ben Hodges: ”Forțele ruse sunt într-un vid strategic profund, suferă pierderi uriașe, au probleme de moral. Ucraina va elibera teritoriul ocupat până la sfârșitul anului, dacă Occidentul face ceea ce a promis”

EXCLUSIV | Generalul Ben Hodges: ”Forțele ruse sunt într-un vid strategic profund, suferă pierderi uriașe, au probleme de moral. Ucraina va elibera teritoriul ocupat până la sfârșitul anului, dacă Occidentul face ceea ce a promis”

(4782101c) Lieutenant General Ben Hodges The Commander of the Land Forces of the USA in Europe during a press conference, Kiev, Ukraine - 19 May 2015,Image: 245867596, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Forțele ruse de ocupație se află într-un vid strategic profund, sistemul logistic al Rusiei este epuizat, iar armele nucleare, singurele mijloace cu care ar putea să escaladeze, nu vor fi folosite în actualele circumstanțe, spune generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa în interviul pe care l-a acordat pentru Gândul.

Fostul comandant al forțelor americane în Europa spune că militarii ucraineni vor elibera teritoriul ocupat de trupele ruse până la sfârșitul acestui an, cu condiția ca sprijinul acordat Ucrainei să continue și liderii occidentali, în ciuda presiunilor imense, să aibă ”mai multă voință decât Vladimir Putin”.


Ben Hodges este general în rezervă al armatei Statelor Unite, fost comandant al forțelor americane în Europa. A deținut această funcție între 2014 și 2018. Anterior, a condus operațiuni ale forțelor americane în Irak și Afganistan. În prezent, este șef al catedrei de studii strategice la Center for European Policy Analysis.

Ben Hodges a pledat mereu pentru o Alianță Nord-Atlantică mai puternică și a cerut ca toate cheltuielile de apărare ale statelor membre să fie orientate inteligent către noi tehnologii militare și către asigurarea unei mai mari mobilități pe teren a forțelor militare aliate. A fost unul dintre primii oficiali militari americani care au avertizat Occidentul că Rusia are planuri de invadare a Europei de Est,  solicitând de urgență statelor membre NATO să crească prezența permanentă a forțelor aliate.

Fostul comandant al forțelor americane în Europa a pledat mereu pentru acordarea de către NATO a unei priorități strategice pentru regiunea Mării Negre.


În războiul pornit de Rusia, nu este vorba doar despre Ucraina, ci despre întreaga regiune a Mării Negre, despre flancul de est al NATO și despre potențialul de război cu alți dușmani ai ordinii liberale internaționale, spune generalul Ben Hodges în interviul pe care l-a acordat în exclusivitate pentru Gândul.

Bogdan Rădulescu: Domnule general, cum este posibil ca în secolul XXI să asistăm la reapariția vechilor tendințe imperialiste ale Rusiei și cum s-au lăsat păcăliți unii lideri occidentali de Vladimir Putin?

Generalul (r) Ben Hodges: Mulți nu credeau că, în secolul XXI, o țară europeană va folosi forța și teroarea împotriva altei țări europene. Deci, nu am reușit să fim pregătiți și nu am reușit să înțelegem că Rusia respectă doar puterea și disprețuiește slăbiciunea.

Rusia a lansat acest război pe baza a patru calcule: 1) că Rusia are un avantaj de forță asupra forțelor ucrainene; 2) că Rusia ar putea izola Ucraina de sprijinul venit dinspre terțe părți (țări vecine, Occidentul, NATO); 3) că Rusia, în urma invadării Ucrainei, ar avea mai mult de câștigat decât de suferit; 4) că poate diviza Ucraina și că poate sparge solidaritatea statelor membre NATO. Toate cele patru calcule s-au dovedit a fi greșite.

Kremlinul este acum într-un șoc strategic în fața rezistenței forțelor ucrainene și în fața rezistenței și unității NATO. Ne-am consolidat apărarea în avans și procesele și bugetele de apărare în cadrul NATO, iar Suedia și Finlanda sunt pe cale să devină noi membri ai Alianței.

Forțele ruse de ocupație se află într-un vid strategic profund și le putem ajuta să se adâncească în el prin sprijinul nostru acordat Ucrainei, dar și prin acțiuni eficiente ale NATO. 85% din forțele ruse sunt angrenate în Ucraina, fără ca ele să fi obținut victoria. 

Rusia nu are alte mijloace cu care să escaladeze, în afară de arme nucleare, ceea ce nu va face, în circumstanțele actuale.

Care credeți că au fost intențiile strategice ale Rusiei când a început agresiunea împotriva Ucrainei? Ce anume a urmărit Putin demarând acest război?

Scopul lui Putin este de a restabili vechiul imperiu rus. Moscova vrea să schimbe ordinea internațională în avantajul ei, astfel încât să poată să mai dicteze, ca altădată, acțiunile tuturor națiunilor de la periferia sa, dar și a celor aflate dincolo de această periferie. Asta înseamnă că rușii nu pot tolera o națiune democratică liberală la granița lor, adică o națiune care devine mai prosperă decât propria lor populație nefericită.

Scopul lor specific cu Ucraina este să o distrugă fizic ca stat, dar și să distrugă simbolic ideea de Ucraină suverană.

Unii analiști spun că acest război a scos la iveală colapsul logistic și întârzierea tehnologică și militară a Rusiei. Care sunt modalitățile de a învinge mașina de război a lui Putin?

Ucraina va câștiga. Mă aștept ca forțele armate ucrainene să elibereze teritoriul ocupat de forțele ruse până la sfârșitul acestui an, cu condiția ca noi, Occidentul, să facem și să livrăm tot ceea ce am spus că vom face.

Războiul este un test de voință și un test de logistică. Sistemul logistic al Rusiei este epuizat. Nu este conceput sau pregătit să facă ceea ce trebuie să facă acum. Este nesustenabil.

Forțele ruse suferă pierderi uriașe, au probleme de moral în continuare, iar comandanții lor nu sunt instruiți sau experimentați cu privire la modul de funcționare, atunci când sistemul lor eșuează. Rușii au încredere în sisteme, nu în oameni.

Între timp, situația logistică a Ucrainei se îmbunătățește în fiecare săptămână, datorită eforturilor proprii și datorită sprijinului occidental. Ucraina ar putea beneficia, desigur, și de intrarea unor mari companii de logistică din zona comercială (germane, britanice, olandeze, americane), care să ajute la planificarea, coordonarea capacităților de transport și aprovizionare.

Soldații și civilii ucraineni au în mod clar o voință superioară soldaților trimiși  de Kremlin să ocupe teritoriul ucrainean, fie ei recruți sau mercenari ruși. Dar, întrebarea mea este: au liderii occidentali mai multă voință decât Putin? Până acum, răspunsul este da. Sper să continue, în ciuda presiunilor imense asupra tuturor guvernelor și economiilor noastre.

Cum vedeți planurile lui Putin de a conduce operațiuni de dezinformare conduse în ecosfera media din Occident?

Dezinformarea este un element constant al modului de război rusesc. Deci, trebuie să îl demascăm și să devenim rezistenți în fața lui. Prea multe elite din Europa de Vest cred încă în narațiunea falsă că victoria Rusiei este inevitabilă și că de războiul  din Ucraina ar fi cumva vinovați Occidentul și NATO. Nu este absolut deloc așa.

Putin a vorbit recent despre necesitatea de a configura o nouă ordine mondială în care Statele Unite și Occidentul să nu mai aibă niciun cuvânt de spus. Cum ar arăta o astfel de lume în care Rusia, China sau Iran ar dicta legile ordinii internaționale?

Asistăm la o competiție: autocrație versus democrație. O „ordine internațională” condusă de autocrați va zdrobi spiritele și libertățile oamenilor din întreaga lume. Nu putem lăsa să se întâmple asta.

Unii din Occident cred că războiul din Ucraina este doar o chestiune regională între Ucraina și Rusia și că lumea liberă nu ar trebui să se implice în ajutorul ucrainenilor, că Europa și Occidentul în general nu ar fi trebui să se amestece. Cum ați răspunde la astfel de opinii?

Aici este vorba despre mult mai mult decât Ucraina. Este vorba despre întreaga regiune a Mării Negre, despre flancul de est al NATO și despre potențialul de război cu China sau cu alți dușmani ai ordinii liberale internaționale.

Dacă noi, Occidentul, cu toți aliații și capacitățile noastre, nu îi vom opri pe ruși în Ucraina, atunci cred că Beijingul nu va fi prea impresionat când vom vrea să ne facem auzită vocea pentru apărarea Taiwanului.

Bogdan-George Rădulescu, jurnalist, analist politic. Jurnalist între 1995-2015 (Radio România Internațional, Radio România Actualități). A fost corespondent la Bruxelles pentru Radio România (2011-2015), ... vezi toate articolele