George Pădure, om de afaceri și fost primar al Sectorului 1 al Capitalei în perioada 1996 – 2000, a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva Libra Internet Bank SA, dar și a lui Andrei Siminel. Acesta este chiar ”patronul” miliardar care controlează – prin intermediul NCH Advisors – această bancă, iar George Pădure acuză reprezentanții Libra Internet Bank că au urmărit ”să preia, în mod ostil, Hotelul Expocenter”, un proiect imobiliar pe care l-a dezvoltat.
Această ”preluare ostilă” s-ar fi desfășurat ”cu complicitatea unor funcționari”, un deget acuzator fiind îndreptat și către lichidatorul judiciar Cătălin Cotorogea.
Omul de afaceri George Pădure acuză Libra Internet Bank și – implicit – pe Andrei Siminel, de:
După ce George Pădure i-a făcut o plângere la DNA lui Andrei Siminel, acesta a transmis că a avut câștig de cauză în instanță, iar dosarul a fost ”clasat. ”Patronul” Libra Bank susține că dosarul penal a fost clasat pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, soluția fiind menținută prin Ordonanța nr. 211/II/2/2022 din 05.08.2022 adoptată de procurorul șef de secție. Miliardarul consideră că nu a săvârșit ”nicio faptă prevăzută de legea penală”, iar acuzațiile formulate de fostul primar al Sectorului 1 – URMĂREȘTE INTERVIUL INTEGRAL PE YOUTUBE – ar fi neîntemeiate.
Pe de altă parte, fostul primar al Sectorului 1 a explicat, punctual, și cum s-a ajuns la acest ”război” desfășurat în instanță și care a avut ca punct de pornire Hotelul Expocenter:
În exclusivitate pentru Gândul, George Pădure oferă explicații suplimentare, insistând asupra faptului că miliardarul Andrei Siminel – dar și lichidatorul judiciar Cătălin Cotorogea – ”flutură niște hotărâri de instanță cu aparență de legalitate, obținute cu sprijinul soției lichidatorului, judecătoarea Alina Cotorogea de la Curtea de Apel București”.
”Șase acțiuni în justiție pe tema libertății de exprimare a deschis Andrei Siminel împotriva mea, doar pentru a îmi închide gura. În ultimă instanță, este penibil că un om care deține unul din cele mai mari site-uri media, ziare.com, să se lupte cu tine, să nu mai vadă sau să mai audă știri legate de propriile fapte, atât de controversate.
Una dintre aceste acțiuni a fost deja pierdută definitiv, altele sunt în curs de judecată, dar toate vor avea aceasi soartă. Invit pe oricine dorește să vadă ceea ce am menționat în acțiunile mele și se va convinge de toată tărășenia.
Atât Andrei Siminel, cât și lichidatorul Cătălin Cotorogea, flutură niște hotărâri de instanță cu aparență de legalitate, obținute cu sprijinul soției lichidatorului, judecătoarea Alina Cotorogea de la Curtea de Apel București, încercând să își însușească o sumă de peste 1.400.000 de euro. Este suma cu care au fost prejudiciați toți creditorii unei societăți, inclusiv statul român, care a pierdut peste 2.500.000 de lei. Le recomand, însă, să citească și art. 28 din Codul de Procedură Penală, la nevoie”, declară fostul primar al Sectorului 1, în exclusivitate pentru Gândul.
Art. 28 – Autoritatea hotărârii penale în procesul civil şi efectele hotărârii civile în procesul penal
(1) Hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile care judecă acţiunea civilă, cu privire la existenţa faptei şi a persoanei care a săvârşit-o. Instanţa civilă nu este legată de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce priveşte existenţa prejudiciului ori a vinovăţiei autorului faptei ilicite.
(2) Hotărârea definitivă a instanţei civile prin care a fost soluţionată acţiunea civilă nu are autoritate de lucru judecat în faţa organelor judiciare penale cu privire la existenţa faptei penale, a persoanei care a săvârşit-o şi a vinovăţiei acesteia.
George Pădure afirmă că toate încercările prin care Andrei Siminel încearcă să își demonstreze nevinovăția nu sunt decât o amplă ”tentativă de a înșela publicul”.
După ce a fost audiat de procurorii DNA, fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei este convins că aceștia ”nu vor mușamaliza dosarul”, cu atât mai mult cu cât în toată această ”ecuație” intră și prejudiciul adus statului român. ”Nimeni nu-și permite să-i spele păcatele domnului Andrei Siminel”, spune George Pădure.
”Contraatacul Andrei Siminel este încă o dovadă în acest sens, o tentativă de a înșela publicul cititor și de a pretinde că este nevinovat. Cum s-ar spune, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au primit de la DNA plângerea, m-au chemat la o prima audiere și nicidecum nu cred că vor mușamaliza dosarul.
Ar sări toți cei peste 80 de creditori și nimeni nu-și permite să-i spele păcatele domnului Andrei Siminel. Mai ales că vorbim și de un prejudiciu adus statului român. Ar trebui să îl vedeți pe lichidatorul Cotorogea cu câtă gravitate declara că a decis încă din vara anului 2019, împreună cu Libra Bank, ca aceasta «să preia hotelul în contul creanței la un preț mai mic cu 1,4 milioane de euro, că venea pandemia în luna martie a anului 2020».
Te pufnește râsul! Arafat (n.red. – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență) l-ar invidia pentru previziunile lui. Interesant este că judecătorul sindic tace și ascultă minciunile, fără a face nicio remarcă, cu toate că a citit scris negru pe alb în procesul verbal și adresa băncii că «imobilul a fost preluat în contul creanței», art. 175, alin. 3 din legea 85/2014 fiind încălcat în mod grosolan”, mai spune George Pădure.
”Patronul” din umbră al Libra Bank a susținut că acest dosar a fost ”clasat”, însă George Pădure precizează că este vorba despre ”clasarea” unei singure acuzații – cea de ”abuz în serviciu”, numai că în plângerea penală au fost menționate ”7 infracțiuni”.
Astfel, potrivit lui George Pădure, miliardarul Andrei Siminel ar fi ”rupt de realitate”, iar faptul că deține o avere uriașă nu îi conferă vreun drept suplimentar față de alți cetățeni.
”Urmare a faptului că în plângerea penală am menționat, printre cele 7 infracțiuni, abuzul în serviciu ca faptă a unui funcționar – lichidatorul, asimilat calității de funcționar public – prevăzută de art. 132, din legea 78/2000, dosarul a fost înregistrat la Direcția Națională Anticorupție, care a clasat exclusiv acest articol, transferând dosarul la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel București.
Practic, aceasta este «clasarea» invocată de Andrei Siminel, care nu dovedește altceva decât că este rupt de realitate. Banii nu îți conferă niciun drept în plus față de alții, cu excepția unui loc mai în față la spectacol. În rest, trebuie să te conformezi acelorași reguli ca ceilalți și tocmai aceste lucruri nu le pricep infractorii. Sigur că avocații îi spun lui Andrei Siminel tot ceea ce îi place să audă, dar vine momentul când îi vor spune și procurorii.
Și sunt convins că, până la urmă, faptele vor fi dovedite și prejudiciile tuturor creditorilor, inclusiv prejudiciul statului, vor fi recuperate”, mai declară George Pădure, fostul primar al Sectorului 1.
Omul de afaceri George Pădure concluzionează că adevăratul ”scenariu” care a fost pus în practică de reprezentanții Libra Bank și de Andrei Siminel însemna, de fapt, preluarea Hotelului Expocenter.
”Am mers și eu la un avocat… Am întrebat ce să fac… Intrați în insolvență, nu au voie să vă ia nimic. Bag insolvența. Atunci mi-au spus de la bancă: «O să-ți luăm toate casele». Și mi-au luat casa în care stăteam. Cu doi copii gemeni, de 6 ani, la ora șapte dimineața, 20 de jandarmi. Afară din casă. Peste două-trei luni, următoarea casă, casa din Constanța care fusese a tatălui meu și acum era a mea. A urmat altă casă, casa fostei soții, un apartament în Chitila. L-au luat și pe acela. După alte câteva luni, au luat și casa din Belgia. Și m-am trezit că mi-au luat tot.
Ne-am judecat. Ei au profitat de această situație prin încălcarea gravă a legii – și a Legii Insolvenței și a Codului Civil, am prezentat toate situațiile în plângerea penală -, iar instanța de judecată nu a sesizat. Ori prin faptul că instanța nu a sesizat din oficiu, ori prin faptul că nu s-au judecat, în final, dosarele grele, ei se apără și spun că instanța le-a dat dreptate. Totuși, hai să vedem de ce le-a dat câștig de cauză. Dacă tu vii și pui într-o hârtie o minciună și instanța îți dă OK – și nu știe că aia e o minciună -, sigur că nu e normal.
Eu am spus că mobilul acestui război a fost, de altfel, chiar preluarea hotelului”, acuză George Pădure, în exclusivitate pentru Gândul. (informații detaliate AICI).
Citește și: