EXCLUSIV | Ginerele fostului dictator, care deține marca „Ceausescu”, cere în instanță interzicerea unei cărți. Mircea Oprean: ”Vrem să îi protejăm imaginea de monstruozități”. Scriitoarea Lavinia Betea: ”Creăm precedentul, suprimăm toate cărțile?” 

Publicat: 19 12. 2022, 07:00
Actualizat: 17 02. 2023, 00:06

Mircea Oprean, fostul soț al Zoiei Ceaușescu, cotitular, alături de Valentin Ceaușescu, al mărcii „CEAUSESCU”, înregistrată din 2007 la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), a notificat editura Corint să retragă din circuit cartea „Ceaușescu și epoca sa”, scrisă de istoricul Lavinia Betea. Cum editura a refuzat acest lucru, ginerele fostului dictator Nicolae Ceaușescu a cerut la Tribunalul București să interzică difuzarea cărții, pe motiv că folosește marca fără a avea dreptul. Autoarea cărții, istoricul Lavinia Betea, este chemată în garanție, fiind și persoana care va trebui să plătească despăgubirile, în cazul în care instanța i-ar da câștig de cauză lui Mircea Oprean. 

  • Marca ”CEAUSESCU” aparține de 15 ani lui Mircea Oprean și Valentin Ceaușescu.
  • Mircea Oprean susține că nu vrea ca imaginea socrilor săi să fie comercializată în scopul obținerii de foloase materiale.
  • Scriitoarea Lavinia Betea consideră că acțiunea din instanță a lui Mircea Oprean încalcă libertățile și drepturile oferite fiecărui cetățean prin Constituție, iar, dacă instanța îi va accepta cererea, se va crea un precedent care ar putea duce la multe alte interdicții

Gândul a aflat care au fost, înainte de acționarea cazului în instanță, condiționările lui Mircea Oprean pentru editura Corint, cea care a publicat cartea „Ceaușescu și epoca sa”, scrisă de istoricul Lavinia Betea:

  • „încetarea imediată a utilizării mărcii protejate în titlul monografiei  (”Ceaușescu și epoca sa”, n.r.);
  • încetarea imediată a oferirii spre vânzare/ comercializare a monografiei sub titlul actual, atât în cadrul online, cât și offline;
  • recunoașterea în scris, în răspunsul dumneavoastră la prezenta notificare, a drepturilor conferite titularilor mărcii protejate și confirmarea că vă veți abține în viitor de la orice utilizare neautorizată a mărcii, în orice mod, inclusiv pe internet”.

”CEAUSESCU”, marcă înregistrată de 15 ani, de ginerele și fiul fostului dictator

Marca „CEAUSESCU” este înregistrată la OSIM cu nr. R087503, pentru mai multe clase de produse şi servicii,  inclusiv clasa 41, care presupune „educație, instruire, activități culturale”,  incluse toate în Clasificarea de la Nisa. 

Mircea Oprean și Valentin Ceaușescu au înregistrat marca ”CEAUSESCU” la OSIM în 2007. Pentru că, potrivit legii, orice marcă înregistrată este valabilă timp de 10 ani, dar poate fi reînnnoită succesiv, pe termen nelimitat, în 2017, Mircea Oprean și Valentin Ceaușescu au cerut prelungirea.

Astfel, potrivit ultimei înregistrări la OSIM, marca ”CEAUSESCU” le aparține celor doi, până în 2027. După această dată, marca poate fi reînnoită, de Mircea Oprean și Valentin Ceaușescu.

Cum s-a ajuns la judecată pentru marca ”CEAUSESCU”

Conform legii, drepturile asupra mărcilor pot fi transmise prin cesiune sau licenţă, oricând în cursul duratei de protecţie a mărcii. În cazul în care titlularul unei mărci înregistrate constată că altcineva folosește numele sau însemnul în domenii pentru care a fost înregistrată și, astfel îi aduce prejudicii, acesta poate mai întâi să trimită o atenţionare prin care să semnaleze că i-a fost încălcat un drept protejat.

Dacă situația nu se schimbă, titularul poate cere în instanță interzicerea utilizării mărcii de către o persoană fizică sau juridică, dacă aceasta nu a obținut dreptul de folosire într-o activitate comercială.

Mircea Oprean a transmis în 6 septembrie editurii Corint notificarea privind folosirea mărcii ”CEAUSESCU” în monografia ”Ceaușescu și epoca sa”, a Laviniei Betea, iar în 8 septembrie a înregistrat la Tribunalul București cererea de chemare în judecată a editurii Corint.

Ginerele fostului dictator Nicolae Ceaușescu a cerut instanței și chemarea în garanție a scriitoarei Lavinia Betea, în procesul cu editura care i-a tipărit cartea ”Ceaușescu și epoca sa”, pentru plata cheltuielilor de judecată și a daunelor, dacă instanța îi va da dreptate lui Mircea Oprean.

În același dosar, editura Corint Books i-a dat, la rândul ei, în judecată, printr-o cerere reconvențională, pe Mircea Oprean, Valentin Ceaușescu, dar și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Primul termen de judecată al procesului a fost stabilit în ianuarie 2023.

Lavinia Betea: „La 33 de ani de la moartea lui Ceaușescu, moștenitorii vin cu cenzură

Profesorul universitar doctor Lavinia Betea spune, într-o declarație în exclusivitate pentru Gândul, că, dacă instanța îi va da dreptate lui Mircea Oprean, ginerele fostului dictator Nicolae Ceaușescu, s-ar crea un precedent, de la care va putea fi acționat în instanță orice autor, jurnalist sau orice instituție care folosește numele ”Ceaușescu”.

Eu o văd ca pe pe o încălcare la Constituției și vă explic și de ce. La 33 de ani de la moartea lui Ceaușescu, moștenitorii lui – după ce toată lumea în ’89 a vrut drept la liberă exprimare și liberă circulație – vin cu o chestiune care implică cenzură, implică suprimarea unei publicații”, susține Lavinia Betea.

Scriitoarea precizează că, potrivit articolului 30 din Constituție, ”libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”. Același articol din legea fundamentală prevede că ”cenzura de orice fel este interzisă” și ”nici o publicație nu poate fi suprimată„.

Profesorul universitar doctor Lavinia Betea, unul dintre cei mai consecvenți cercetători ai istoriei României recente, a afirmat că o „primă inadvertență este chiar marca numită CEAUSESCU, nume diferit de cel al lui  (Nicolae) Ceaușescu din titlul cărții «Ceaușescu și epoca sa»”.

Lavinia Betea, istoric, scriitor și jurnalist

”Creăm precedentul, suprimăm toate cărțile și articolele despre Ceaușescu”?

În opinia istoricului Lavinia Betea, clasa menționată de „produse și servicii” a mărcii „CEAUSESCU”, înregistrată la OSIM, nu se aplică și activității de cercetare științifică și monografiei sale, publicată de editura Corint. Scriitoarea explică faptul că „volumul «Ceaușescu și epoca sa» aparține categoriei literatură de specialitate, fiind realizat prin respectarea cerințelor, metodologiei și deontologiei cercetării științifice.”

”Identitatea mea profesională este aceea de profesor universitar, având ca arii de expertiză a cercetării psihologia socială, psihologia politică și istoria recentă, abilitată pentru coordonare de doctorate în științele umane de către Universitatea Montpellier și în științele comunicării de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Sunt autoare și co-autoare a 23 volume, am publicat peste 100 de articole științifice și peste 2.000 de articole publicistice. Dovada apartenenței volumului «Ceaușescu și epoca sa» la categoria cărților rezultate din activitatea de cercetarea este și conținutul prefeței sale, semnată de academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Apoi, este o lucrare inclusă în activitate științifică, activitate de cercetare care presupune un drept de autor, pentru că este o lucrare de creație, ca și orice act științific sau artistic, și nu văd cum ar veni în concurență cu produsele și serviciile titularilor mărcii «CEAUSESCU». A deveni titular cu o astfel de marcă, eu îl văd ca pe un act de obstrucție a libertăților democratice a cetățenilor României.

De altfel, numai în cartea aceasta pe care ei cer să fie retrasă din circulație, eu am citat lucrări, cărți, articole, în care peste 100 dintre ele au în titlu numele Ceaușescu și cine știe câte or să mai fie. Asta înseamnă că le suprimăm pe toate. Creăm precedentul, cu solicitarea dumnealor de retragere a cărții din circuit?”, a spus Lavinia Betea, în exclusivitate pentru Gândul.

Mircea Oprean: „Vrem să îi protejăm imaginea de vulgarități, de monstruozități”

Mircea Oprean, fost profesor la Universitatea Politehnica, spune, în exclusivitate pentru Gândul, că a înregistrat la OSIM marca „CEAUSESCU” pentru a încearca să împiedice acte de comerț cu folosirea imaginii foștilor săi socri, Nicolae și Elena Ceaușescu.

Fostul soț al Zoiei Ceaușescu susține că nu poate împiedica oamenii să vorbească și să scrie despre fostul dictator, însă își dorește ca întregul demers să fie unul gratuit, fără să existe la mijloc un beneficiu financiar.

Inginerul Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceaușescu

Eu am brevetat la OSIM numele socrului meu, împreună cu Valentin, pentru mai multe clase. Sigur, dorința noastră a fost doar să îi protejăm imaginea de vulgarități, de monstruozități, care îi sunt puse în spate pe nedrept.

Acum, el fiind o personalitate remarcabilă a istoriei noastre, noi nu avem cum să împiedicăm lumea să vorbească despre el, să scrie despre el, să apară emisiuni la televizor despre el și tot felul de manifestări, pentru că, în primul rând, unele au rol de informare, altele de dezbatere, altele de combatere etc.

Ceea ce noi am spus este că nu ai voie să faci activități comerciale cu numele lui. Adică, tu să-ți însușești bani dintr-o altă activitate, folosind imaginea lui. Domnule, vrei să scrii cărți, srie câte vrei! Le dai gratis, nu ai voie să iei bani pe ele dacă folosești imaginea lui (n.r.- a lui Nicolae Ceaușescu).

Am fost și eu profesor, știu ce înseamnă când citezi ceva. În carte («Ceaușescu și epoca sa» – n.r.), multe afirmații sunt gratuite și nedocumentate. Dar, așa cum am spus, nu mă pot opune. Din contră, dacă voi scrieți despre el, este chiar foarte bine, pentru că află despre el mai multă lume. Dar nu lua bani pentru asta!”, a punctat Mircea Oprean.

„Încurajăm scoaterea la lumină a adevărului istoric, și bune, și rele. Dar nu lua bani din asta”

Mircea Oprean spune că nu contestă dreptul istoricului Lavinia Betea de a scrie despre perioada comunistă în care la conducere a fost socrul său, Nicolae Ceaușescu, și despre faptele acestuia, bune sau rele, dar nu poate fi de acord cu obținerea unor beneficii în acest fel.

„Vrei să arăți tu că ești istoric? Noi nu putem să ne opunem, ci, din contră, încurajăm ca să scoată la lumină adevărul istoric, și bune, și rele. Până la urmă, oamenii au suferit. Dar chestia asta, ca tu să folosești imaginea și să folosești acest nume, în ideea că tu ești istoric și pe urmă tu să iei bani, este o afacere… Dacă ești un istoric onest, scrii un articol, îl publici și îl dai gratis, și oamenii vor avea acces.

Am avut unul de la Cluj care făcea pizza Ceaușescu. L-am somat prin avocat că nu are voie să folosească numele ăsta la pizza lui. Nu mai zic de cei care vând la tarabe căni cu poza lui Ceaușescu. Astea nu sunt legale. Nu ai voie să faci bani din chestia asta!„, a concluzionat ginerele lui Nicolae Ceaușescu.

Valentin Ceaușescu și Mircea Oprean au dat în judecată și Teatrul Odeon

Moștenitorii familiei Ceaușescu nu sunt la prima inițiativă de acest gen. În 2011, Mircea Oprean și Valentin Ceaușescu au dat în judecată Teatrul Odeon din București, pentru folosirea fără drept a mărcii „CEAUSESCU” în spectacolul „Ultimele ore ale lui Ceaușescu.”

Cei doi le-au cerut atunci judecătorilor să oblige teatrul să oprească reprezentaţiile piesei „Ultimele ore ale lui Ceauşescu” şi să le plătească daune morale de un leu. Motivul invocat a fost: „Nimeni nu mai are dreptul să folosească public, pe teritoriul României, această marcă fără acordul lor expres.”

În 2012, instanța a dat și o decizie definitivă în această speță, constatând că nu a fost încălcat dreptul la marcă, argument pe care reclamanții îl invocaseră.

Tribunalul Bucureşti a respins atunci și cererea Teatrului Odeon de anulare a mărcii „CEAUSESCU”, înregistrată de Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean.

Dorina Lazăr, la acea vreme directoarea Teatrului Odeon, spunea atunci că „procesul a fost deschis în baza unei hotărâri date de Guvernul României, prin care personalităţile istoriei nu pot intra sub incidenţa deciziilor date de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).”

„Mi se pare nefiresc. Există un embargo asupra istoriei”, declara atunci Dorina Lazăr, pentru Adevărul.

Decizia înregistrării ca marcă a numelui „CEAUSESCU” a fost criticată, de-a lungului timpului, de mai mulţi istorici, scriitori, dar și de oameni din lumea teatrului şi a filmului.

Lavinia Betea, istoric, scriitor și jurnalist

  •  Lavinia Betea este profesor universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, dar și doctor în psihologie socială al Universității „Babeș-Bolyai.“
  • Abilitată pentru coordonare de doctorate în știinte umaniste de Universitatea „Paul Valéry” Montpellier 3 și pentru coordonare de doctorat în Știintele Comunicării de Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca.
  • Jurnalistă de presa scrisă și televiziune, a înființat și a condus secția de Istorie Recentă a ziarelor Jurnalul Național (2004–2011) și Adevărul (2011–2013), colaboratoare a TVR și coordonatoarea Colecției Istorie a Editurii Corint.
  • A publicat în calitate de autor sau coordonator 20 de volume, circa o sută de articole științifice și peste două mii articole publicistice.
  • În 2003 a obținut Premiul ,,Nicolae Balcescu” al Academiei Române pentru cartea „Lucrețiu Pătrășcanu – moartea unui lider comunist”.

Mircea Oprean s-a căsătorit în 1980 cu Zoia Ceaușescu

Mircea Oprean a fost soțul Zoiei Ceaușescu din 1980 până în 2006, când fiica lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu a decedat.

Evenimentele din decembrie 1989 au prins-o pe fiica dictatorilor lucrând la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare (INCREST). Zoia Ceaușescu a fost arestată atunci, împreună cu soțul său și cu frații ei, Nicu și Valentin, sub acuzația de subminare a economiei naționale.

La 12 ianuarie 1996, Parchetul General a dispus însă scoaterea de sub urmărire penală a celor trei copii ai fostului dictator, pe motiv ca faptele de care au fost acuzați nu au existat.

Zoia s-a prăpădit şi din cauza acestei atitudini, pentru ea am înregistrat marca «CEAUSESCU»”

„CEAUȘESCU” este marcă înregistrată la OSIM din anul 2007, atunci când Mircea Oprean mărturisea că este decis să înregistreze numele familiei dictatorului ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, pentru ca acesta să nu mai poată fi folosit în scopuri comerciale.

Zoia s-a prăpădit şi din cauza acestei atitudini, cel puţin pentru ea am reuşit să înregistrez numele de Ceauşescu ca marcă la OSIM (…) Vrem să ne îndreptăm împotriva tuturor care vor să mai folosească în scopuri comerciale şi de alt fel numele de Ceuşescu. Titularii suntem eu şi Valentin”, declara atunci Mircea Oprean, pentru Realitatea TV.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Traseul Revoluției, refăcut la 33 de ani de la manifestațiile care au dus la căderea lui Nicolae Ceaușescu și a comunismului. ”Când s-a scandat «Jos comunismul», revolta s-a transformat în revoluție”

EXCLUSIV | Sorin Oprea, împușcat la Timișoara în decembrie 1989: „Toate dosarele de revoluționar trebuie făcute publice, să vedem cine bate câmpii și cine spune adevărul”