EXCLUSIV | ICCJ a decis definitiv că averea lui Marian Vanghelie e justificată. Avocat: ”Ani pierduți pentru ca ANI să-l hărțuiască pe fostul primar”
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins – pe data de 7 aprilie – recursul formulat de Agenția Națională de Integritate (ANI) în dosarul în care Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5 al Capitalei, era acuzat că există diferențe semnificative între averea dobândită și veniturile realizate de acesta. Decizia poate schimba total soarta apelului în cazul condamnării date fostului primar.
În 2020, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind confiscarea sumei de 180.000 de euro din averea fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, dar sentința nu a fost una definitivă.
Cu patru zile în urmă, ICCJ i-a dat dreptate lui Marian Vanghelie, considerând că recursul declarat de ANI este unul ”nefondat”.
”Respinge recursul declarat de reclamanta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 273 din 29 iulie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 7 aprilie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, au menționat judecătorii ICCJ.
”Nu se poate confisca suma respectivă”
Contactat de GÂNDUL, avocatul Cezar Bivolaru – apărătorul lui Marian Vanghelie – a declarat că această decizie a ICCJ arată, fără echivoc, că au trecut și au fost pierduți 10 ani pentru ca Agenția Națională de Integritate (ANI) să îl ”hărțuiască” pe fostul primar al Sectorului 5.
”După 10 ani de la data începerii verificărilor de către ANI (2012) a averii fostului primar Vanghelie și după 9 ani de la data redactării de către ANI a raportului de constatare (aprilie 2013) prin care a fost sesizată Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel București și s-a solicitat să se dispună confiscarea sumei de aproximativ 800.000 RON – aproape 200.000 euro (despre care ANI susținea că nu poate fi justificată de Marian Vanghelie), ICCJ a decis joi – pe 7 aprilie 2022, de această dată definitiv – că nu se poate confisca suma respectivă și că averea lui Marian Vanghelie este una justificată din punct de vedere legal.
Ani pierduți pentru ca ANI să-l hărțuiască pe fostul primar și pentru ca atât oamenii politici – adversari – , dar și DNA-ul (n.red. – Direcția Națională Anticorupție) să susțină constant că Marian Vanghelie deține o avere pe care nu o poate justifica (pentru că, vezi Doamne, ANI știe ce face și ANI nu face dosare așa, doar de dragul de a le face, ci ele sunt fundamentate pe acte)”, spune avocatul Cezar Bivolaru, apărătorul lui Marian Vanghelie, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.
”Ani pierduți, cu prezentări la instanțe, cu audieri de martori…”
Avocatul Cezar Bivolaru a mai precizat că au fost depuse ”mii de înscrisuri” în tot acest interval de timp, fiind efectuate și expertize contabile, în pofida faptului că ANI ar fi știut că nu va avea sorți de izbândă.
Marian Vanghelie este condamnat la aproape 12 ani de închisoare (11 ani și 8 luni) – dar sentința nu este definitivă – pentru ”luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani”.
”Ani pierduți, cu prezentări la instanțe, cu audieri de martori, cu mii de pagini de înscrisuri depuse, cu efectuări de expertize contabile , deși încă de la început (2012) ANI știa că aici se va ajunge – pentru că la baza soluției instanței au stat declarațiile de avere și de interese pe care Marian Vanghelie le-a depus (toate fiind acte oficiale ) încă din iunie 2000 – data la care a devenit primarul sectorului 5 .
Acest dosar din 2012 al ANI este unul extrem de important (și soluția dată în el este tot la fel de importantă) pentru că a constituit și el (alături de denunțurile formulate în 2014 și 2015 de denunțătorul – om de afaceri Marin Dumitru ) un punct de plecare pentru DNA, care în 2015 a obținut arestarea lui Marian Vanghelie și, ulterior, condamnarea lui, nedefinitivă este adevărat, în data de 13 mai 2021 de către Tribunalul București, la o pedeapsa de aproape 12 ani cu pușcărie.
”Se semnalau, chipurile, posibile fapte de corupție”
Avocatul lui Marian Vanghelie mai precizează și că în dosarul de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) există și o sesizare ANI (semnată de Horia Georgescu), sesizarea fiind trimisă chiar Laurei Codruța Kovesi, fiind semnalate ”posibile fapte de corupție”
”Nu trebuie uitat și omis că dosarul de la DNA din 2015 are inclus în el și o sesizare a ANI – făcută și semnată de Horia Georgescu, fostul șef al ANI – adresată direct procurorului-șef de atunci al DNA – Codruța Kovesi – prin care se semnalau, chipurile, posibile fapte de corupție, rezultate tocmai din faptul că Marian Vanghelie nu și putea justifica averea cercetată de ANI și că, altfel nu se poate, ar fi primit probabil mită sau ar fi săvârșit vreo altă infracțiune de corupție .
Această sesizare a fost primită personal de Codruța Kovesi – poartă rezoluția ei – și a fost înaintată direct, într-o singura zi, către Secția de combatere a corupției, la domnul procuror Amăriei”, mai spune avocatul lui Marian Vanghelie, în EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.