Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | În ce stadiu este proiectul noului Stadion Dinamo și ce avize îi lipsesc. CNI: „Estimăm că vom avea licitație până la sfârșitul anului”

EXCLUSIV | În ce stadiu este proiectul noului Stadion Dinamo și ce avize îi lipsesc. CNI: „Estimăm că vom avea licitație până la sfârșitul anului”

EXCLUSIV | În ce stadiu este proiectul noului Stadion Dinamo și ce avize îi lipsesc. CNI: „Estimăm că vom avea licitație până la sfârșitul anului”

Într-un răspuns pentru Gândul, Compania Națională de Investiții (CNI) a explicat în ce stadiu este proiectul privind construirea noului stadion Dinamo. Potrivit companiei, în prezent  se așteaptă mai multe avize de la mai multe instituții, printre care și Primăria Capitalei. De asemenea, proiectul nu are stabiliți indicatorii economici, adică valoarea exactă a investiției. În plus, demolarea actualei arene trebuie făcută de Clubul Dinamo, iar în ceea ce privește licitația pentru construirea stadionului, aceasta ar putea fi organizată până la sfârșitul anului.

Potrivit CNI, proiectul noului stadion Dinamo așteaptă „ultimele avize” de la mai multe instituții.

„În prezent se așteaptă emiterea ultimelor avize necesare, cerute prin certificatul de urbanism nr. 399 din 10.05.2022, în vederea completării documentației pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Dintre acestea amintim avizul de la Agenția pentru Protecția Mediului București, de la Comisia Tehnică de Circulație din Primăria Municipiului București, precum și de la Brigada Rutieră din cadrul IGPR, precum și de la FRF”, au transmis, pentru Gândul, reprezentanții CNI.

Potrivit sursei citate, după obținerea avizelor se va demara procedura de aprobare a sumelor necesare pentru investiție.

Banii, aprobați în ședință de Guvern

„În perioda următoare, după obținerea avizelor necesare, se va demara procedura de aprobare a indicatorilor tehnico-economici care implică parcurgerea mai multor etape, respectiv: Avizare în Consiliul tehnico-Economic al CNI, Avizare în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltării, Avizare în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, prezentare și aprobare proiect de hotărâre în ședință de Guvern. Ulterior, CNI demarează procedura de achiziție publică pentru contractarea lucrărilor de proiectare și execuție”, se arată în răspunsul CNI.

În ceea ce privește procedurile de achiziție publică, adică licitația pentru atribuirea proiectului propriu-zis, de construire a stadionului, acestea ar putea putea fi organizate până la sfârșitul anului, potrivit CNI.

Când ar putea începe lucrările

Practic, potrivit surselor Gândul, după atribuirea contractului, compania câștigătoare va demara construcția noului stadion, care ar putea începe anul viitor, în primăvară, asta dacă licitația va decurge normal, fără probleme, și dacă Dinamo va reuși să demoleze actuala arenă, clubul având această obigație.

„Precizăm că în sarcina beneficiarului final, CS Dinamo, vor reveni lucrările de demolare ale actualei arene”, se arată în răspunsul CNI.

Sursa citată mai arată că detaliile proiectului, respectiv facilități și dotări, vor fi stabilite după obținerea tuturor avizelor.

„Referitor la valoarea investiției și ce anume va prevede proiectul noii arene din punct de vedere al funcțiunilor, dotărilor și facilităților, sumele finale și detaliile finale vor putea fi stabilite doar după emiterea tuturor avizelor”, se mai arată în răspunsul celor de la CNI.

La acest moment, principalele caracteristici ale noii arene sunt:

  • Capacitate de 25.000 de locuri
  • Arena va avea și spații dedicate mai multor discipline sportive ale CS Dinamo, nu doar fotbal (pentru box, haltere, judo, scrimă, lupte, atletism)
  • Posibilitate de omologare pentru categoria 4 UEFA
  • Valoare estimate: peste 700 de milioane de lei.

 

 

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și