Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Infecțiile respiratorii și gripa au umplut spitalele. Medic: „Este o perioadă cu care nu ne-am mai confruntat, avem tot mai multe cazuri de gripă. Să avem grijă mare la copiii sub 5 ani și la vârstnici, dar în rest, să nu intrăm în panică”

EXCLUSIV | Infecțiile respiratorii și gripa au umplut spitalele. Medic: „Este o perioadă cu care nu ne-am mai confruntat, avem tot mai multe cazuri de gripă. Să avem grijă mare la copiii sub 5 ani și la vârstnici, dar în rest, să nu intrăm în panică”

EXCLUSIV | Infecțiile respiratorii și gripa au umplut spitalele. Medic: „Este o perioadă cu care nu ne-am mai confruntat, avem tot mai multe cazuri de gripă. Să avem grijă mare la copiii sub 5 ani și la vârstnici, dar în rest, să nu intrăm în panică”

Zeci de mii de persoane au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase, în ultima perioadă, din cauza valului agresiv de viroze, infecții respiratorii acute și pneumonii. Medicii spun că numărul de cazuri confirmate cu gripă este zilnic în creștere, iar de la Crăciun, a crescut și numărul cazurilor de infectare cu COVID care necesită internare. Specialiștii susțin însă că infecțiile virale nu au o gravitate atât de mare, puține cazuri au nevoie de internare, iar oamenii nu au de ce să se panicheze, pentru că este un sezon de gripă care va fi depășit, la fel ca și în anii anteriori.

Din toată țara au fost raportate 101.059 cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii -, în perioada 12 – 18 decembrie, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a depăşit în această săptămână nivelul mediu calculat pentru acest sezon (938,2%000). Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire locală în judeţele Braşov, Cluj, Sibiu, Ilfov şi Bucureşti şi cazuri sporadice în unele judeţe. S-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivităţii pentru acelaşi tip de virus gripal la cazurile testate a fost de peste 10%)”, a precizat INSP.

„Sunt foarte multe infecții virale și tot mai multe cazuri de gripă”

Managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler, a declarat, pentru Gândul, că numărul de cazuri confirmate cu gripă este în creștere, în fiecare zi, și nu mai există locuri libere pentru pacienții cu COVID.

Avem o perioadă extrem de aglomerată în spital, cu foarte multe infecții virale. Este o perioadă cu care nu ne-am mai confruntat, pentru că, în acest moment, avem tot mai multe cazuri de gripă.

De la Crăciun, au crescut și cazurile de COVID care necesită internare, iar pe lângă toată această patologie care este nouă, avem și cazurile noastre de pacienți, cu boli respiratorii cronice și cu forme foarte severe de boală. Avem, în acest moment, numărul de cazuri care sunt confirmate cu gripă în fiecare zi în creștere, iar la COVID nu avem niciun loc – deși, e adevărat, suntem la numărul minim de paturi -, ceea ce nu s-a întâmplat din primăvară.

Nu există o variabilitate a simptomelor în funcție de tipul de infecție virală, pentru că infecția COVID și-a schimbat caracterul. Dacă la început aveam niște simptome specifice, acum, ele nu mai sunt atât de specifice. În afară de diagnostic de laborator – practic, o certitudine a etiologiei – nu putem să avem.

Mai mult decât atât, există o diferențiere a infecției virale sau manifestării infecției virale care ține de imunitatea pe care o are persoana care se infectează, pentru că au nevoie de spitalizare persoanele care au comorbidități, adică persoanele care au boli în evoluție – diabet necontrolat, hipertensiune arterială necontrolată, un cancer care evoluează sau care este în tratament citostatic”, a mai spus Beatrice Mahler.

Medicul a precizat că sunt anumite condiții care scad imunitatea și fac aceste infecții virale să fie agresive și să nu poată fi gestionate la domiciliu.

Altfel, aceste infecții virale nu au o gravitate atât de mare pentru populația generală, adică în mod general, populația nu are de ce să fie speriată.

Este un sezon de gripă pe care l-am mai trecut și în alți ani, pe care o să-l depășim, însă persoanele care sunt fragile, trebuie să fie mult mai atente și trebuie să meargă la medic pentru acest diagnostic, pentru că fără un diagnostic specific nu putem ajunge la un tratament”, a explicat Beatrice Mahler.

Tratamentul trebuie instituit în primele cinci zile de la debutul simptomelor, pentru a fi eficient, altfel, ulterior, trebuie tratate complicațiile acestor infecții, a mai spus dr. Beatrice Mahler.

„Dacă rămâne o tuse seacă după infecția virală, trebuie evaluată obligatoriu de pneumolog”

Medicul a atras atenția că o problemă destul de des întâlnită la mulți oameni, în această perioadă, este tusea seacă rămasă după o infecție virală.

În primul rând, dacă tusea seacă apare ca unic simptom și în contextul în care cei din jurul tău sunt cu o infecție virală, probabilitatea este foarte mare ca infecția virală să se manifeste, la persoana respectivă, doar prin acest simptom, eventual o ușoară astenie asociată. Dacă este o tuse seacă ce rămâne după o infecție virală, lucrurile trebuie evaluate obligatoriu în cabinetul unui pneumolog, pentru că avem cauze multiple de tuse.

Fie se poate accentua un reflux esofagian la persoana respectivă, fie, de fapt, are un astm, care se manifestă doar după o infecție respiratorie și, atunci, cel mai corect este ca persoana respectivă să ajungă în cabinetul unui medic pneumolog, mai ales dacă a trecut printr-o infecție virală. Avem surpriza neplăcută – și pentru noi, dar mai ales pentru pacient – ca o tuse seacă, care rămâne restantă după o infecție virală, să pună în evidență o boală cronică, de la un BPOC (boala pulmonară cronică obstructivă – n.r.) până la cancer pulmonar, și, atunci, este extrem de important să facem acest control”, a spus managerul Institutului „Marius Nasta”.

”La infecțiile virale, să avem grijă mare la copiii sub 5 ani și la vârstnici”

De asemenea, dr. Beatrice Mahler a precizat că este important ca oamenii să se prezinte la medic dacă „simptomele de răceală nu cedează la tratamentul simptomatic, pe care îl putem face acasă”.

”Pastilele de vitamina C simptomatice, care se dau fără rețetă, le putem lua și cu un telefon la medicul de familie sau respectând prospectul medicației, care este extrem de important să fie citit înainte de a lua un medicament. Putem să tratăm formele ușoare de infecții virale la domiciliu, mai ales dacă suntem adulți sănătoși.

Grija trebuie să o avem la cele două extreme de vârstă: copilașii sub 5 ani și vârstnicii sau adulții de peste 65 de ani, mai ales dacă sunt cu boli asociate. În rest, cred că nu trebuie să intrăm în panică.

Infecțiile virale, dacă avem o imunitate bună și avem grijă să avem o alimentație corectă, să avem un somn echilibrat, o igienă a somnului bună și să reducem cât se poate stresul, organismul are resurse să le depășească foarte bine”, a mai spus dr. Beatrice Mahler.

”Aproximativ 250 de persoane vin zilnic cu infecții respiratorii, doar 10-15% au nevoie de internare”

Directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, dr. Adrian Marinescu, a declarat, pentru Gândul, că cele mai multe dintre cazurile de infecții respiratorii care ajung la camera de gardă sunt forme ușoare.

Avem aproximativ 250 de prezentări în fiecare zi, la camera de gardă, și copii, și adulți. Cele mai multe sunt infecții respiratorii, și asta înseamnă gripă, înseamnă alte infecții virale și înseamnă, bineînțeles, infecția cu SARS-CoV-2.

De aici, între 10 și 15% au nevoie de internare – înseamnă forme medii și înseamnă un procent categoric mai mic de forme severe. Practic, cele mai multe dintre infecțiile respiratorii sunt forme ușoare. Aici este de discutat atunci când este o persoană în vârstă sau un copil mic, mai ales dacă sunt și boli asociate, ca acea persoană să fie monitorizată, pentru a nu apărea complicații”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

În contextul în care, în acest sezon, circulă mai multe virusuri gripale care s-au suprapus cu COVID-19, medicul infecționist a afirmat că „testarea este cea care face diferența”.

Pot să îmi dau seama de gripă relativ ușor, pentru că este una dintre bolile care te pune la pat, cu dureri de cap, dureri musculare și articulare, senzația că ai fost bătut. Este destul de ușor de pus diagnosticul, dar altfel, să faci diferența între altă viroză și o infecție cu SARS-CoV-2 este destul de greu fără testare.

Tusea este un simptom frecvent, care apare atât în infecția acută, indiferent dacă vorbim de gripă, viroză sau SARS-CoV-2, dar discutăm și de situația în care rămâne un interval lung de timp după episodul acut.

Sunt oameni care tușesc și la o lună, și de aici trebuie discutat fiecare caz în parte și făcut un consult ulterior, pentru a stabili care este cauza și cum poate fi rezolvată tusea. Înainte de a discuta de remedii, cred că este nevoia de un consult și de părerea unui medic ca să stabilească exact dacă este o anumită cauză, ce e de făcut”, a spus medicul infecționist.

”Pandemia nu s-a încheiat, este etapa de conviețuire”

Întrebat dacă valul de viroze se va duce într-o pantă descendentă sau ascendentă în perioada următoare, dr. Adrian Marinescu a precizat că sezonul de gripă se va diminua abia din primăvară.

Ianuarie și februarie vor fi la fel de intense, echilibrarea va veni din martie. Cazuri de gripă au fost și în aprilie, s-a întâmplat și înainte de pandemie. Așa că în ianuarie-februarie este de așteptat să fie o intensitate cel puțin la fel de mare.

Și în ceea ce privește infectarea cu COVID, chiar dacă sunt forme ușoare, oricum este o subraportare, sunt mult mai multe cazuri decât cele pe care le vedem. Pandemia nu s-a încheiat, este etapa de conviețuire”, a mai spus directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București.

Potrivit datelor oficiale, în săptămâna 12-18 decembrie, au fost raportate 63 de cazuri confirmate de gripă, dintre care: 17 cu virus AH3, 7 cu virus AH1, 37 cu virus gripal A nesubtipat şi 2 cu virus gripal B. De la începutul sezonului, au fost raportate 114 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, nefiind înregistrat niciun deces.

În perioada 12-18 decembrie, au fost raportate 1.644 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.002 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 57 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și