EXCLUSIV | Infractorii străini vând droguri și bani falși în România, printr-o aplicație descărcată pe mobil. Mii de consumatori cumpără de la ei
Traficanții de droguri străini vând în România stupefiante de risc și mare risc, prin intermediul aplicației Telegram. În plus, în afară de narcotice, aceștia comercializează și euro falși, pe care îi recomandă drept „bine făcuți”. Moneda de schimb acceptată este exclusiv Bitcoin, care, la nevoie, poate fi achiziționată de doritori de pe un site recomandat tot de către infractori.
Anul trecut, în luna iunie, după primul festival de muzică electronică organizat în București, după restricțiile impuse de pandemie, autoritățile au recunoscut public faptul că fenomenul drogurilor a scăpat de sub control. Afirmațiile au venit după ce un tânăr a murit de supradoză, doi au ajuns în stare gravă la spital, iar polițiștii antidrog, ajutați de jandarmi, au întocmit peste 100 de dosare penale pentru deținere de substanțe interzise. Mai mult, unul dintre cei prinși cu stupefiante, într-o toaletă, a fost un agent al Brigăzii de Poliție Rutieră București.
În plus, situația înregistrată la festivalul Saga, care a avut loc pe Arena Națională, se reflecta și în statisticile Poliției Rutiere, care anunța că numărul șoferii depistați sub influența drogurilor a ajuns să fie mai mare decât al celor băuți.
Pe fondul cererii foarte mari, dealerii au devenit din ce în ce mai îndrăzneți, iar drogurile au ajuns să se vândă, masiv, inclusiv prin intermediul aplicației Telegram, la care au acces absolut toate persoanele, indiferent de vârstă, care dețin un telefon inteligent conectat la internet.
Conform anchetatorilor, pe Telegram au fost create grupuri moderate de dealeri, în special străini aflați pe teritoriul altor state, dar și cetățeni români.
În acest sens, polițiștii au destructurat o grupare formată din cetățeni români care crease, pe Telegram, un grup denumit „Iarba dulce”, cu peste 11.000 de consumatori înscriși care comandau pe platforma respectivă.
După ce negociau prețul, consumatorii erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate și tipul de drog solicitat.
Polițiștii și procurorii DIICOT au descins la 17 adrese din București, Ilfov, Mureș, Brăila, Galați și Dâmbovița, de unde au ridicat 3,5 kilograme de canabis, 228 de pastile de ecstasy și 48 de timbre LSD, plus diferite sume de bani și mai multe telefoane mobile.
Gruparea destructurată de autorități nu este, însă, singura care vinde droguri destinate pieței negre din România, prin intermediul Telegram.
Există și grupări străine care moderează grupuri pentru consumatorii din România, după ce mesajele lor sunt traduse cu ajutorul serviciului online Google Translate. Un exemplu este grupul „Droguri, pastile și buruieni românești”.
Acolo, un moderator care-și spune Gonzalez și care susține că se află în Germania, ține legătura cu aproximativ 300 de consumatori români, cărora le vinde, în special, pastile de ecstasy și canabis, dar și alte categorii de droguri, cum sunt etnobotanicele.
Plățile se fac cu Bitcoin
Plățile se fac exclusiv prin intermediul monedei virtuale Bitcoin. Cine nu are, este direcționat către un site, controlat tot de gruparea de traficanți, de unde poate cumpăra.
„Buna ziua, va avea nevoie de 1 kilogram de iarbă, în Sibiu, sâmbătă. Dacă acest lucru va fi posibil, anunțați-mă să cumpăr Bitcoin ca de obicei. Clientul meu a cerut-o. Mulțumiri”, este dar unul dintre sutele de mesaje postate de consumatorii români care îi mulțumesc acestui Gonzalez pentru „seriozitate” și „promptitudine”.
În acest sens, moderatorul le cere clienților să-l anunțe dacă nu ajung coletele cu droguri, pentru ca toată lumea să fie mulțumită, de unde se înțelege că stupefiantele ajung la cei 300 de membri ai grupului prin intermediul firmelor de curierat.
Mai mult, pe lângă droguri, Gonzalez are și o ofertă pentru „bani falși bine făcuți”. Oferta este pentru bancnote din cupiura de 20 și de 50 de euro, sume mici care nu ridică suspiciuni la magazine. Anchetatorii susțin că majoritatea celor care achiziționează euro falși îi folosesc pentru a cumpăra obiecte ieftine și a primi rest euro autentici. Dacă valoarea bancnotelor false ar fi mai mare, ar putea atrage atenția vânzătorilor care sunt deja familiarizați cu acest mod de operare.
CITEȘTE ȘI: