Ieri, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Inspecției Judiciare să intervină de urgență și să analizeze ”derapaje verbale” ale magistraților care au avut și au loc pe o pagină de Facebook intitulată ”Forumul Magistraților”.
CSM a considerat că un astfel de comportament încalcă regulile de conduită, chiar dacă libertatea de exprimare este înțeleasă și are un rol esențial într-o societate democratică.
”Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistrații au obligația de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcției, imparțialitatea şi independența sistemului judiciar”, s-a precizat, printre altele, în acest comunicat transmis de secția pentru judecători a CSM. (Comunicatul integral poate fi citit AICI)
Surse GÂNDUL.RO au transmis, ÎN EXCLUSIVITATE, că Inspecția Judiciară a intrat, cum se spune, în acțiune.
”Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu și va analiza întreaga corespondență a magistraților existentă pe respectivul forum și numită deja Justice Leaks. În discuțiile respective există pasaje în care unii dintre magistrați sunt batjocoriți, inclusiv membri CSM considerați a fi deranjanți pentru cei – procurori #rezist – care îi contestă folosind un limbaj degradant”, spun sursele GÂNDUL.RO.
În acest grup se regăsesc aproximativ 2.000 de judecători și procurori români, iar discuțiile se poartă în jurul unor subiecte de interes general, dar și politic și, mai ales juridic. Magistrații care nu sunt ”agreați” sunt făcuți ”cu ou și cu oțet”.
Protagoniştii acestor mesaje sunt magistraţi care şi-au dobândit o oarecare notorietate în ultimii ani și nu lipsesc de pe forum mesajele ”cu un profund caracter politic, jignirile la adresa unor politicieni şi magistraţi, acuzaţii la adresa unor servicii secrete, atacurile la CCR şi nu numai”.
După declanșarea scandalului legat de desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Forumul Magistraților a fost într-o tensiune extremă, crescândă, iar șeful CSM – Bogdan Mateescu – a fost numit chiar ”băiețașul” care ”a votat operaționalizarea SIIJ – făcând posibilă desemnarea duetului Geani-Floricica în fruntea SS – , a votat sancționarea Crinei Muntean pentru interviul din Newsweek în care aceasta denunța rețelele de corupție din justiția bihoreană”.
Același Bogdan Mateescu a fost numit de ”Caius Marcius” (pseudonim), drept un ”slugărete”, a notat stiripesurse.ro.
”Slugăretele prestează ce îi trasează stăpînii. Cu tristețe constat că o regret pe Savonea,, măcar ea avea un echilibru. La flăcăul ăsta … lucrează și penalii cu ce le-a mai rămas la dispoziție … asta e … criza de personal afectează toate palierele justiției, inclusiv partea acaparată de penali”.
Judecătoarea CSM Gabriela Baltag, la rândul său, nu a scăpat de ironiile ”adversarilor” din magistratură, același ”Caius Marcius” notând că aceasta cântărește ”cu o tonă mai puțin”. Ironiile la adresa acesteia au continuat chiar în perioada în care aceasta era internată în spital, la ”Matei Balș”, atunci când a izbucnit incendiul și, bineînțeles, trecea prin momente foarte dificile.
Secția pentru judecători a Consiliului Suprem al Magistraturii a reamintit, în comunicatul transmis ieri, că ”respectarea standardelor de conduită constituie regula în magistratură, însă orice excepție de la aceasta, va fi examinată prompt, cu consecințele prevăzute de lege”.
”De asemenea, în exprimarea opiniilor, judecătorii şi procurorii sunt ținuți de obligația de rezervă mai ales în situația în care se raportează la deciziile factorului politic.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii reamintește că respectarea standardelor de conduită constituie regula în magistratură, însă orice excepție de la aceasta, va fi examinată prompt, cu consecințele prevăzute de lege, pentru păstrarea prestigiului şi credibilității autorității judecătorești”, s-a mai precizat în respectivul comunicat.