Avocatul Robert Roșu va fi eliberat marți din Penitenciarul Jilava, unde fusese transferat în urmă cu câteva săptămâni. Decizia a fost luată după judecarea recursului în casație formulat de mai mulți dintre condamnații din dosarul “Ferma Băneasa”. ICCJ a decis achitarea lui Robert Roșu. Este singura achitare dată de instanța supremă după judecarea acestei căi extraordinare de atac introdusă de avocat și de alți condamnați din acest dosar.
Completul format din judecatorii Rodica Cosma, Ștefan Pistol si Laura Soane de la Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis, în 23 noiembrie 2021, achitarea avocatului Robert Roșu, drept urmare acesta va fi eliberat din închisoare.
Robert Roșu se afla în executarea unei sentințe definitive de 5 ani de închisoare dată la finele anului 2020, în dosarul “Ferma Baneasa”, de completul format din judecatorii Ionut Matei, Alina Ioana Ilie si Florentina Dragomir. Între timp, Ionuț Matei și Florentina Dragomir au ieșit din magistratură prin pensionare.
Punerea în libertate a avocatului este imediată, penitenciarul urmând a întocmi toate formalitățile pentru ca avocatul să fie eliberat. La Penitenciarul Jilava s-au adunat mai mulți colegi, în așteptarea eliberării lui Robert Roșu, strânși toți în jurul soției acestuia.
Ileana Roșu, soția avocatului Robert Roșu, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că este foarte fericită și foarte emoționată.
”Este o fericire amară, pentru că nu trebuia să se ajungă aici. A fost o foarte mare încercare pentru familia noastră și pentru breasla avocaților. Am o suferință în inimă pentru anul acesta în care el a fost despărtit de familie în mod nedrept. Fetele vor afla acum vestea, după ce mama le va lua de la școală. Vă dați seama ce înseamnă pentru ele să își revadă tatăl, să fim iar împreună. Le mulțumesc judecătorilor care au fost drepți! Mi-au redat încrederea în Justiție!”, a spus soția avocatului Robert Roșu.
Prin decizia de marți, instanța supremă a respins, ca nefondate, ”recursurile în casatie declarate de inculpații Truică Remus, Delcea Valentin, Gheorghiță Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Cătălin, Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Mușat Apostol și Dima Niculae împotriva deciziei penale nr. 382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justitie – Secția Penală în dosarul nr. 345/64/2016”.
Judecătorii au admis însă recursul în casație declarat de Robert Mihăiță Roșu împotriva aceleiași decizii.
”Desființează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce îl privește pe inculpatul Roșu Robert Mihăiță și, în rejudecare: (…) achită pe inculpatul Roșu Robert Mihăiță pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat (…) și, respectiv, a infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (…).
Anulează formele de executare emise în baza deciziei penale nr. 382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr. 345/64/2016 și dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roșu Robert Mihăiță, dacă nu este arestat în altă cauza.
Înlătura dispoziția privind obligarea inculpatului Roșu Robert Mihăiță la plata sumei de 17.829,73 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății efective, către partea civilă Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, cu titlu de despăgubiri civile. Ridică măsurile asigurătorii instituite față de inculpatul Roșu Robert Mihăiță, prin ordonanțele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 și 25.03.2016, până la concurență sumei de 17.829,73 euro. Înlătura dispoziția privind obligarea inculpatului Roșu Robert Mihăiță la plata cheltuielilor judiciare către stat”, se arată în minuta deciziei ICCJ.
Cei trei judecători din completul de la ICCJ au respins și cererile formulate de inculpați Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz privind extinderea efectelor recursului în casatie.
Decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă.