România nu are, în prezent, o producție autohtonă de seruri și vaccinuri, iar autoritățile plătesc astfel de achiziții, cu sume uriașe, firmelor din străinătate. Pandemia a demonstrat că în situații-limită trebuie să ne bazăm pe forțe proprii. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino poate să producă seruri și vaccinuri, cu condiția să aibă asigurat cât mai rapid sprijinul autorităților.
În urma investigațiilor, Gândul a aflat care este motivul pentru care, deocamdată, nu poate fi demarată la Institutul Cantacuzino producția de seruri și vaccinuri, cum ar fi cele antigripal și antitetanic.
Actuala infrastructură a Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino este alcătuită din clădiri foarte vechi, care sunt încadrate cu risc seismic RS-1-RS3 (din care fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire la cutremur), astfel că nu se poate alinia normelor internaționale specific industriei farmaceutice.
Drept urmare, actuala conducere a institutului a demarat un proiect pentru realizarea unei hale multifuncționale ce va fi destinată microproducției de vaccin experimental (viral, bacterian), dar nu în curtea institutului, ci la o locație de pe stada Sisești – Cazarma Băneasa. Această locație este situată, conform Planului de Urbanism General, într-o zonă în care este necesară obligatoriu obținerea PUZ-ului.
După ce a fost realizată documentația tehnico-economică la nivel de studiu de fezabilitate, Primăria Capitalei trebuia să emită Avizul de oportunitate. Numai că primarul general Nicușor Dan și echipa lui nu au dat niciun semn de viață de mai bine de cinci luni.
Gândul a aflat că toată documentația a fost depusă de Institutul Cantacuzino încă din luna februarie 2022. Deci, cinci luni de tăcere absolută. Proiectul este blocat până la obținerea acestui aviz. Doar după obținerea avizului se va putea trece la etapa proiectării și realizării efective a obiectivului de investiții denumit “Hală multifuncțională pentru producerea de vaccin experimental”.
Contactat de Gândul, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, Florin Oancea a confirmat existența acestui proiect, precum și blocajul de care s-a lovit la nivelul Primăriei Capitalei în obținerea avizului de oportunitate.
Există, într-adevăr, un proiect de dezvoltare a unei hale multifuncționale de microproducție experimentală în stațiunea Băneasa care aparține institutului. Până în acest moment, s-a realizat documentația tehnico-economică la nivel de studiu de fezabilitate și înaintarea avizului de oportunitate către Primăria Capitalei. Din luna februarie 2022 așteptăm acest răspuns al primarului. Fără acest aviz, nu se poate continua pentru obținerea celorlalte avize necesare trecerii la etapa proiectării și execuției efective a acestui proiect “, a spus Florin Oancea, în exclusivitate pentru Gândul.
Acest proiect al Institutului Cantacuzino este cu atât mai important cu cât producția de vaccinuri face parte din strategia de sănătate națională, iar în jurul României, toți vecinii noștri au capabilități de producție proprie de seruri și vaccinuri.
Ținând cont de situația creată la granițele României după invazia Rusiei în Ucraina și de pericolul intrării într-un război în care necesarul de vaccin antitetanic face diferența între viață și moarte în situații-limită cum ar fi plaga împușcată sau înțepată (care au risc tetanigen), directorul-comandant al Institutului Cantacuzino a dezvăluit, în exclusivitate pentru Gândul:
Noi importăm acest vaccin antitetanic de la bulgari!“
Drept urmare, realizarea acestei investiții la Institutul Cantacuzino – stațiunea Băneasa ar trebui să devină un obiectiv național de importanță strategică.
Cu cât ne mișcăm mai repede, cu atât mai bine, pentru că situația în care se află România, de graniță cu conflictul ruso-ucrainean, are imprevizibilități care trebuie acoperite din punct de vedere medical”, a subliniat doctorul militar Florin Oancea, directorul-comandant al Institutului Cantacuzino.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a fost înființat în 1921, de dr. Ion Cantacuzino. Institutul are ca domeniu de activitate sănătatea publică, pe care o promovează atât prin activități de cercetare-dezvoltare, cât și prin oferta de produse și servicii. Activitatea de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare se desfășoară în domeniile infecțiilor bacteriene, virale și parazitare, biologiei celulare și moleculare, imunologiei, biotehnologiei și geneticii microbiene.