Liderul interlop Sile Pietroi, cercetat de DIICOT pentru că l-ar fi extorcat, printre mulți alții, pe fotbalistul Gabriel Torje, a fost condamnat, în primăvară, la muncă în folosul comunității, după ce a amenințat cu moartea un polițist. Sile Pietroi este considerat unul dintre cei mai periculoși lideri interlopi care acționează în București și în Ilfov.
Originar din Glina, Sile Pietroi, pe numele său adevărat Vasile Fierbîntu, a devenit cunoscut în special în urma bătăliilor sângeroase pe care le-a dus împotriva membrilor clanului Chira, o grupare criminală deosebit de periculoasă, care împarte aproximativ aceleași teritorii cu el.
Surse din rândul anchetatorilor spun că, de frica lui Sile Pietroi, liderii clanului Chira își înconjuraseră casele cu garduri înalte de șapte metri și erau mereu pregătiți, pentru un eventual atac, cu sticle sparte și cu pietre.
Sursele citate au precizat că gruparea condusă de Sile Pietroi s-a extins către București, unde a câștigat influență în Sectorul 3. În acest context, Sile Pietroi a fost anunțat, pe 26 septembrie 2019, că unul dintre oamenii săi este audiat la Secția 13, după ce ar fi spart o mașină parcată în fața unei săli de jocuri, situată în Sectorul 3, pe Bulevardul 1 Decembrie.
Mai mult, liderul interlop a aflat exact și numele polițistului care făcea audierea și pe care, din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, reiese că acesta îl cunoștea foarte bine. În acest context, Sile Pietroi a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe judiciarist. Pe un ton amenințător, acesta l-a întrebat, mai întâi, cât mai are de gând să-l țină pe tânărul acela „nevinovat”, după care l-a înjurat și l-a amenințat cu bătaia, violul și moartea.
„Sile Pietroi a început să-l înjure şi să-l ameninţe cu acte de violenţă și cu acte de natură sexuală. Martorii au mai arătat că era vizibilă starea de temere a persoanei vătămate, iar la finalul programului, persoana vătămată şi-a lăsat maşina personală în curtea interioară a Secţiei 13 Poliţie şi a fost transportat la domiciliu de un echipaj de poliţie din cadrul secţiei”, au arătat magistrații.
Omul legii a sesizat procurorii, iar atât Vasile Fierbîntu cât și mai mulți martori au fost audiați la sediul Poliției Capitalei. Un an mai târziu, liderul interlop din Glina a fost trimis în judecată, iar anul acesta, pe 31 mai, acuzatul a fost deja condamnat definitiv, pentru ultraj, de magistrații Curții de Apel București,
Sile Pietroi a fost condamnat la 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare și a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității, la spații verzi sau la o policlinică.
Sile Pietroi este cercetat și de procurorii DIICOT, într-un dosar de cămătărie. Anchetatorii au descins, la sfârșitul lunii trecute, la 17 adrese din București și Ilfov, de unde au fost ridicate opt persoane acuzate că au constituit un grup organizat care se ocupa de cămătărie.
Conform DIICOT, grupul s-ar fi coagulat anul acesta, în cursul lunii februarie, în București. Membrii grupării identificau potențialii clienți, după care le propuneau împrumuturi pentru care percepeau dobânzi.
Sursele citate au precizat că, după ce victimele luau banii, cămătarii le împovărau cu diverse dobânzi, inclusiv dobândă la dobândă, astfel că ajungeau, în final, să plătească și dublul sumelor împrumutate. Printre victime ar fi și fotbalistul Gabriel Torje, dar și interpretul de muzică de petrecere Elis Armeanca.