Ionuț Săvoiu, Ministerul Transporturilor, despre conflictul sindicat – Metrorex: „S-au făcut eforturi foarte mari ca să nu se ajungă la o grevă”
Perioada de negociere dintre sindicatul Metrorex și conducerea companiei de metrou s-a prelungit din nou după discuțiile de săptămâna trecută, de la Ministerul Transporturilor (MT). Ionuț Săvoiu, secretar de stat în MT, responsabil cu sectorul feroviar, a declarat pentru Gândul că nu se va ajunge la o grevă la metrou și că „toate părțile vor fi mulțumite” în următoarea perioadă.
Sindicaliștii Metrorex și conducerea companiei nu au ajuns încă la un numitor comun în ceea ce privește noul Contract Colectiv de Muncă. În ultima perioadă au avut loc mai multe întâlniri între cele două părți. Discuțiile s-au „concretizat” însă de fiecare dată cu o prelungire a perioadei de negociere.
Ultima ședință a avut loc săptămâna trecută, la care au participat atât premierul Marcel Ciolacu, cât și Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
S-au făcut eforturi foarte mari ca să nu se ajungă la o grevă. În momentul de față nici nu se pune problema unei astfel de acțiuni din partea angajaților Metrorex. S-a prelungit perioada de negociere. Trebuie să se țină cont și de Legea Bugetului. Toată lumea va fi mulțumită, iar în perioada următoare se va ajunge la o înțelegere”, a declarat pentru Gândul Ionuț Săvoiu, secretar de stat MT.
Marcel Ciolacu, prezent la negocierile Metrorex
Premierul Marcel Ciolacu i-a convocat joi, 31 octombrie, pe sindicaliștii de la Metrorex la sediul Ministerului Transporturilor, pentru a găsi o soluție la revendicările pe care le au, după ce membrii USLM au amenințat cu greva generală. La întâlnire a participat şi comisia de negociere a companiei de transport public compusă din mai mulţi directori de departamente.
Înainte de această întâlnire de la Ministerul Transporturilor, liderul de sindicat de la metrou spunea că vrea să meargă până la capăt.
Șef sindicat Metrorex: „Vom închide la 04:00 dimineața și vom deschide la orele 16:00”
Marian Artimon, lider de sindicat Metrorex, a spus, recent, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că în cazul în care negocierile în ceea ce privește un nou Contract Colectiv de Muncă vor eșua, se vor demara procedurile pentru grevă. Cel mai sumbru scenariu pentru bucureșteni ar fi oprirea metroului până la ora 16:00, adică în prima parte a zilei.
„Avem dreptul să facem o grevă, dar să lăsăm o treime din activitate. Vom închide la 04:00 dimineața și vom deschide la orele 16:00”, a declarat Marian Artimon.
Contractul de Muncă de la metrou a expirat la 1 octombrie
Contractul Colectiv de Muncă de la Metrorex a expirat la 1 octombrie 2024.
În paralel cu negocierea noului CCM, potrivit surselor Gândul, sindicaliștii au și următoarele cerințe:
- condiții mai bune de muncă;
- o mai bună finanțare;
- angajarea de personal;
- asigurări de serviciu și de sănătate.
„În condițiile în care pleacă foarte mulți oameni la pensie, sarcinile acestora sunt preluate de oamenii care rămân. Asta înseamnă muncă în plus, fără mai mulți bani. Presiune mai mare, ceea ce este foarte periculos pentru siguranța călătorilor. Dacă cei din conducere nu vor înțelege cerințele noastre, cu siguranță, la sfârșitul lunii octombrie, declanșăm proteste, se poate ajunge și la grevă”, spun sursele Gândul.
Ultima grevă la Metrorex a paralizat Bucureștiul
Sindicaliștii de la metrou au protestat și în 2023, în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de prevederile Legii 296 / 2023, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2023.
Ultima grevă generală la Metrorex a avut loc în martie 2021 și a creat un scandal imens, care a condus la excluderea lui Ion Rădoi din cadrul Sindicatului Liber din Metrou.
CITEȘTE ȘI: