Foștii șefi ai Jandarmeriei Române trimiși in judecata de procurorii militari, în dosarul ”10 august”, ar fi ordonat aducerea la București a întregii muniții de dispersie, precum gaze lacrimogene, grenade de mână acustice și alte asemenea materiale, pentru a fi folosite împotriva celor aproximativ 30.000 de manifestanți adunați în Piața Victoriei, în 2018, majoritatea protestatari pașnici, astfel că s-ar fi creat un deficit major la unitățile Jandarmeriei din teritoriu, au spus surse, în exclusivitate pentru Gândul.
Potrivit surselor Gândul, la mitingul diasporei, care a avut loc în 10 august 2018, jandarmii ar fi folosit la intervenția în forță asupra manifestanților adunați în Piața Victoriei, majoritatea protestatari pașnici, aproape toată această muniție non-combat, astfel că ar fi fost necesară imediat după evenimente refacerea stocurilor.
Astfel, la scurt timp după intervenția brutală din urmă cu cinci ani, ar fi fost nevoie de o licitație pentru completarea stocurilor și reînzestrarea unităților teritoriale ale Jandarmeriei, au precizat aceleași surse.
Aceste detalii s-ar regăsi în rapoartele interne ale Jandarmeriei Române și, cel mai probabil, și în raportul de luptă întocmit după intervenția din 10 august 2018. Cu toate acestea, spun sursele Gândul, este foarte probabil ca procurorii militari să nu fi folosit aceste detalii în acuzarea celor 16 ofițeri, subofițeri și persoane din conducerea Jandarmeriei Române, dați pe mâna judecătorilor de la Tribunalul Militar București.
Şaisprezece persoane – printre care fostul adjunct al Jandarmeriei Capitalei, Laurenţiu Cazan, fostul șef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, și fostul prim-adjunct al acestuia, Cătălin Sindile – au fost deferite justiției, în dosarul „10 august”, de procurorii Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Acuzațiile din dosar sunt de abuz în serviciu, fals intelectual, purtare abuzivă sau complicitate la aceste fapte.
Procurorii militari au scris, în rechizitoriul trimis instanței, că în 10 august 2018, la ora 23.11, colonelul Laurențiu Valentin Cazan, comandant al acțiunii jandarmilor la mitingul diasporei din Piața Victoriei, precum și Gheorghe Sebastian Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile, coordonatori ai aceleiași acțiuni, ”și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o”.
Prin faptele celor trei șefi ai Jandarmeriei, a fost îngrădită libertatea de întrunire și s-a încălcat dreptul la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Intervenția în forță a jandarmilor la mitingul diasporei, din 10 august 2018, a provocat pentru 433 de persoane suferințe fizice sau leziuni care au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri, au mai scris procurorii militari ai Parchetul General, în rechizitoriu.
Procurorii susțin că intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO.
Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor.
Pentru dispersarea zecilor de mii de manifestanți adunați în Piața Victoriei, pentru mitingul diasporei din 10 august, jandarmii au folosit:
Colonelul Laurențiu Cazan, adjunctul Jandarmeriei Capitalei la momentul intervenției din 10 august 2018 și comandantul acțiunii jandarmilor din Piața Victoriei, este singurul dintre cei 16 inculpați trimiși în judecată de procurorii militari și pentru acuzația de fals intelectual.
Procurorii militari îl acuză că pe 11 august 2018, la o zi după intervenția brutală a jandarmilor, care a produs pentru 400 de victime, majoritatea manifestanți pașnici la mitingul diasporei, a scris în raportul de acțiune preliminar ”împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a menționat că prefectul municipiului București ar fi aprobat intervenția în forță a militarilor jandarmi asupra demonstranților adunați în Piața Victoriei”.
”În privința celorlalți inculpați, din probatoriul administrat în cauză a reieșit că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul dispozitivului de asigurare și restabilire a ordinii publice din Piața Victoriei, distinct de ordinul de intervenție în forță dat de către primii trei inculpați menționați anterior, au înlesnit utilizarea forței fizice și mijloacelor tehnice din dotare sau le-au folosit împotriva unor protestatari în mod nejustificat, cauzându-le acestora suferințe fizice și/sau leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale”, potrivit rechizitoriului trimis instanței.
În dosarul ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Militar București sunt și 312 persoane care s-au constituit părți civile până în data de 1 august 2023.
Procurorii militari au dispus introducerea în procesul penal, în calitate de părți responsabile civilmente, a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.
Dacă cei 16 inculpați vor fi găsiți vinovați, daunele morale și materiale care vor fi stabilite de instanță ar putea fi suportate și de Jandarmeria Română și Jandarmeria Capitalei.
CITEȘTE ȘI: