Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | L-am găsit pe Gavroche al României, puștiul devenit celebru în Decembrie 1989. Cum își câștigă traiul la 34 de ani de la Revoluție

EXCLUSIV | L-am găsit pe Gavroche al României, puștiul devenit celebru în Decembrie 1989. Cum își câștigă traiul la 34 de ani de la Revoluție

EXCLUSIV | L-am găsit pe Gavroche al României, puștiul devenit celebru în Decembrie 1989. Cum își câștigă traiul la 34 de ani de la Revoluție

Un puștan de doar 14 ani a devenit emblema Revoluției din 1989, după ce a apărut pe coperta celebrei reviste franțuzești ”Paris Match”. Fotografia lui Florin Vieru, supranumit de francezi ”Gavroche de București”, a făcut înconjurul lumii, ceea ce i-a adus o popularitate copleșitoare pentru un băiat de vârsta lui. Florin Vieru este acum un bărbat în toată firea, are 48 de ani, o familie frumoasă și conduce o mică afacere în domeniul construcțiilor. În ciuda trecerii timpului, și astăzi este identificat cu micul erou Gavroche.

I-a întâlnit pe cei mai puternici oameni ai lumii, a fost tratat cu admirația și respectul care i se cuvin oricărui erou și a cunoscut o notorietate care l-a luat cu totul prin surprindere. Este povestea lui Florin Vieru, alias Gavroche, puștiul a cărui imagine a fost asociată cu simbolul Revoluției din decembrie 1989.

Avea 14 ani când s-a trezit peste noapte în centrul atenției lumii întregi, în urma apariției pe coperta faimoasei publicații ”Paris Match”. Lângă fotografia lui, jurnaliștii francezi au scris “Gavroche de Bucarest” (”Gavroche de Bucureşti”), o asociere cu personajul fictiv al lui Victor Hugo din romanul ”Mizerabilii”, un copil care trăieşte pe străzile Parisului, în vremea Revoluţiei franceze, şi care moare pe baricade, alături de revoluționari.

Florin Vieru a dat timpul înapoi și a rememorat, pentru Gândul, ziua în care puștanul de 14 ani, originar din Vaslui, dar care locuia în comuna ilfoveană Dobroești, a ajuns emblema Revoluției Române. Florin Vieru face parte dintr-o familie numeroasă, cu zece copii, el fiind cel de-al nouălea dintre ei. Nu vorbește cu drag despre copilărie, pentru că nu are amintiri prea plăcute din acea perioadă. De mic a fost obișnuit cu munca, mai ales că la vârsta de 7 ani a rămas orfan de tată.

”În Dobroești, trăia o femeie foarte în vârstă care a auzit de noi că stăm cu chirie și a vrut să facă un bine. L-a chemat pe tata și l-a întrebat câți bani aveți și i-a vândut casa pe care o voiau și alți vecini. De aici a plecat ura, calvarul și batjocura. Venea Miliția și, fără motiv, ne lua de acasă la udat grădina, la smuls iarba și ce mai aveau ei de făcut prin circa de miliție”, a povestit, pentru Gândul, Florin Vieru.

”Râdeau de mine că aveam uniforma cârpită”

Și de parcă nu ar fi fost de ajuns, într-o zi, elevul Florin Vieru a făcut o trăsnaie care i-a oripilat pe mai-marii comunei, dar și întreaga conducere a școlii. În timp ce se tachina cu un coleg, a vrut să arunce în el cu un cotor de măr, doar că a nimerit fix în tabloul înrămat al lui Nicolae Ceaușescu, spărgând-i geamul.

”Aveam vreo 12 ani. Au fost discuții pe urmă că cine m-a învățat să fac asta? Am luat bătaie de la Miliție de aveam mâinile și picioarele umflate ca un cozonac. Două săptămâni am stat la pat”, își amintește astăzi Florin Vieru.

Nici înainte de această năzbâtie, însă, Gavroche nu a avut parte la școală de un tratament prea prietenos.

Gavroche este născut la Vaslui și provine dintr-o familie numeroasă, cu zece copii / Sursă foto: arhivă personală

”Mama îmi mai cârpea costumul de școală, nu avea posibilitatea să îmi ia altul de schimb și râdeau de mine că aveam uniforma cârpită, inclusiv o parte din profesori”, își amintește Gavroche.

Aceste răutăți nu au făcut decât să le unească și mai mult familia. Erau singuri împotriva tuturor. De mic a fost învățat cu munca, fiecare din cei zece copii ai familiei având în gospodărie atribuții clar stabilite.

”Mama ne împărțea sarcinile în funcție de vârsta și puterea fiecăruia. Eu dădeam de mâncare la găini și rațe. La 14 ani, eram deja destul de matur. Am început de mic să câștig bănuțul meu pe fiecare săptămână, ca să am și eu în weekend să ies la un film, să îmi cumpăr de îmbrăcat. Mergeam la vecini, ajutam unde era nevoie și mă plăteau”, ne-a spus Florin Vieru.

”Am văzut cum săreau bucăți de carne din oameni”

Revoluția din decembrie 1989 l-a prins la piață, unde mergea ca să muncească și să facă un ban.

”Pe Dan Iosif îl cunoșteam înainte de Revoluție. El stătea în Baicului și își făcea piața la Delfinului. Ne mai ajuta cu un bilet la film, avea relații. Știa că suntem dintr-o familie de zece frați și le mai spunea oamenilor din piață să ne ajute. Când a început balamucul, că începuse să se împrăștie zvonul, mai ales că fusese mitingul, am zis să mergem și noi.

Eram vreo șapte, toți puști, cel mai mare avea 17 ani și cel mai mic 12 ani. La ora 21.00, a început să se tragă în populație, nu conta că erai bărbat sau copil. Ce coșmaruri am avut pe urmă, am văzut cum săreau bucați de carne din oameni. La un moment dat, am fugit, pentru că începuseră arestările”, ne-a povestit Gavroche.

Fără să sufle o vorbă despre ce făcuse, a dormit în acea seară la sora lui, iar a doua zi s-a dus acasă.

”Pe 22 decembrie, a ieșit toată comuna în stradă, am intrat în primărie și am distrus tot ce era legat de comunism. Am urcat pe primărie și am luat un steag”, își amintește Florin Vieru.

Când oamenii au decis să meargă în centru, Florin li s-a alăturat, luând și steagul cu el, pe care îl găurise ca să-i decupeze stema. Acesta este steagul pe care-l avea înfășurat peste uniforma de elev în momentul în care a fost imortalizat de fotoreporterii de la ”Paris Match”.

”Poza a fost făcută în Piața Universității, era pe la 5.00 după-amiază. Eu rupsesem coada la steag ca să pot să-l manevrez mai ușor pentru că era prea mare. Când l-am luat din primărie, primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i dau stema jos. La un moment dat, mă luase frigul, eram doar în costum de școală. M-am înfășurat cu el și de frig, era, totuși, decembrie, ținea și de cald. Am stat vreo 15 minute, a fost o chestie de moment, în poziția aia m-am simțit eu bine. Nu am văzut când m-au pozat”, își amintește Gavroche.

A fost felicitat personal de Regina Elisabeta a II a a Marii Britanii

Nu mică i-a fost surpriza când, după Sărbători, într-una din zile, copiii din comună i-au spus că l-au văzut la televizor.

”Surorile mele se uitau la televizor și, deodată, la știri a apărut poza mea cu anunț cine cunoaște acest băiat și dacă mai trăiește, să îl roage să se prezinte la Intercontinental, la ora 10.00. M-am dus și acolo mă aștepta presa franceză pentru interviuri”, ne-a mai povestit Florin Vieru, pe care publicația ”Paris Match” l-a supranumit ”Gavroche de Bucarest” (”Gavroche de București”).

Astfel, dintr-o pură întâmplare și poate ca o lecție pentru toți cei care îl umiliseră până atunci, puștiul disprețuit că făcea parte dintr-o familie numeroasă a devenit simbolul Revoluției Române. Această notorietate l-a purtat în locuri în care nici cu gândul nu umblase vreodată și i-a dat ocazia de a-i întâlni pe unii dintre cei mai puternici și influenți oameni ai lumii.

L-a cunoscut pe președintele Franței de la acea vreme, François Mitterrand, a dat mâna cu Regina Elisabeta a II a a Marii Britanii, care l-a felicitat, iar Hillary și Bill Clinton au ținut neapărat să-l cunoască pe micul erou al României.

”În Franța m-a invitat magnatul Bernard Tapis, unul dintre cei mai bogați oameni din Franța, era patronul de la Olympique de Marseille, un fel de Gigi Becali la noi. Pentru mine a fost o chestie wow când am ajuns în Franța, era raiul pe pământ față de București, vă dați seama, din Dobroești ajunsesem în centrul Parisului. Am stat la hotel, dar și în gazdă la familii, printre care cea a fotbalistului Jean Tigana. Nu știau ce să-mi mai ofere, unde să mă ducă. Se băteau pe mine, cine să-l ia pe Gavroche”, rememorează Florin Vieru acea perioadă în care se bucura de o mare popularitate.

”Cu regina avut o întâlnire de 2 -3 minute. Am intrat în palat pe acel covor roșu celebru. Ea era pe scaun, se pregătea de o ceremonie. Mi s-a părut o femeie cu suflet mare, foarte caldă, simplă, știa să se coboare la orice nivel. Mi s-a părut o bunicuță caldă, cu multă dragoste în ochi, se vedea că este o femeie extraordinară”, povestește Gavroche.

S-a căsătorit cu o prietenă din copilărie

Notorietatea lui Gavroche a durat doi ani, timp în care presa a scris numeroase articole despre băiatul din Dobroești. În perioada în care era în centrul atenției, i s-au făcut o mulțime de promisiuni despre cum i se va schimba viața în bine. Florin Vieru nu s-a îmbătat, însă, cu apă rece, și-a croit singur un drum în viață, iar timpul a demonstrat că a fost o atitudine înțeleaptă.

Florin Vieru s-a căsătorit cu o prietenă din copilărie, iar împreună au o fată și un băiat sursă foto: arhivă personală

Odată cu trecerea timpului, promisiunile făcute cu atâta ușurință de oameni influenți, care s-au oferit să îl ajute din proprie inițiativă, s-au dovedit doar vorbe în vânt. Primul loc de muncă al lui Gavroche fost la ADP, unde a lucrat ca ajutor de magazioner, iar în prezent are o mică firmă de construcții.

S-a căsătorit cu o prietenă din copilărie, Beatrice Diana, și împreună au doi copii mari, o fată și un băiat, de 23, respectiv 27 de ani. Florin Vieru a fost o perioadă în politică, dar s-a retras cu un gust amar. Nu se regăsește în clasa politică de astăzi și preferă să-și dedice timpul familiei și afacerii sale.

CITEȘTE ȘI:

ANALIZĂ | Traseul sinuos al dosarului Revoluției Române din 1989. Trei decenii, niciun vinovat și semne de întrebare rămase fără răspuns: ”Eroii nu au ideologie, merită adevărul!”

SRI a declasificat dosarul intern al Revoluţiei din 1989. Eduard Hellvig: „Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul”

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele

Citește și