În 2010, clujeanul Robert Butyka, alias Iceman, figura pe lista celor mai căutați hackeri din lume. Avea 24 de ani când a spart serverele NASA, lăsând în urmă o pagubă de 500.000 de euro. Spera că cei de la NASA vor fi impresionați de abilitățile sale și îl vor angaja. Nu a reușit să lucreze la NASA, a ajuns însă după gratii. Acum, lucrează ca IT-ist pentru firme străine. Știe ce poate, așa că ține la preț când vine vorba să accepte o colaborare. Un proiect bun îi poate aduce și 20.000 de euro.
Încă din adolescență, perioadă în care a și fost poreclit Iceman, Robert Butyka era fascinat de pirateria informatică, dar nu s-a omorât niciodată cu școala, având doar 10 clase. La 24 de ani, s-a simțit suficient de pregătit să dea marea lovitură. După ce a inspectat terenul și a trecut în revistă marile corporații și instituții guvernamentale, și-a ales ca țintă Agenția Spațială Americană, NASA. Românul a reușit să spargă 25 de servere, le-a blocat mailurile și a dat peste cap mai mulți sateliți meteorologici, pagubă care s-a ridicat la 500.000 de euro.
Nu a făcut-o ca pe o distracție, ci în ideea că cei de la NASA îi vor aprecia performanța și îl vor căuta pentru a-i propune să lucreze pentru ei. Le-a lăsat americanilor un mesaj despre vulnerabilitățile din sistem, la care și-a atașat și CV-ul.
”Mi-am lăsat CV-ul la ei pe servere. Eu le-am scris ce vreau, nu a fost nimic de ascuns. Am lăsat CV-ul chiar pe serverul principal, ca să-l vadă direct”, ne-a povestit Robert Butyka.
Nu s-a gândit atunci nicio secundă că acțiunea sa îl va băga în bucluc. După o copilărie cu multe lipsuri și probleme financiare care au apărut odată cu viața de adult, Robert spera că o colaborare cu NASA ar fi oportunitatea de a scăpa de toate neajunsurile de până atunci. Din păcate, socoteala lui nu s-a potrivit deloc cu cea a reprezentanților NASA, ba dimpotrivă.
Hackerul clujean a fost dat în urmărire de FBI, dar a trecut ceva timp până când autoritățile au reușit identificarea lui, mai exact un an. Când, într-o dimineață, s-a trezit cu polițiștii la ușă, Robert nu înțelegea ce se întâmplă, cu atât mai puțin părinții lui, care habar nu aveau de preocupările fiului lor.
”Nu știam ce se întâmplă, nu mă așteptam să fiu arestat, pentru că nu le făcusem nimic. Ai mei m-au întrebat ce am făcut. Ei nu se pricepeau și nu și-au dat seama ce făceam eu. Eram foarte speriat. Eram așa panicat, încât nici nu mai țin minte detalii exacte despre cum am ajuns în arest. Efectiv, mi s-a blocat memoria. M-au arestat, am stat două luni după gratii. Până la urmă, mi-am făcut reclamă, că reclamă negativă nu există”, spune astăzi Robert despre ce s-a întâmplat în urmă cu 13 ani, când a scăpat cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.
În 2018, Robert a dat din nou de bucluc, doar că de data asta nu a mai scăpat așa ieftin, el fiind acuzat că a furat datele de pe card ale unei procuroare. Deși acesta a susținut că este vorba despre o înscenare pusă la cale de niște hackeri americani, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Cluj la 4 ani de închisoare cu executare. Astăzi, Iceman pare că și-a învățat lecțiile și își vede de proiectele sale în IT, care prosperă.
Isprava cu serverele NASA lui i-a atras o mulțime de simpatizanți, dornici să le vândă ponturi despre secretele IT-ului. Deși nu a reușit să-și împlinească visul de a se angaja la NASA, în schimb, peste câțiva ani, a fost la un pas de a lucra pentru Guvernul României. Robert spune că, la acea vreme, a fost contactat de un nume important din Guvern, care i-a propus o colaborare, dar a refuzat oferta, pentru că primise și altele, mult mai bune.
”Cu statul nu se lucrează decât dacă ai nevoie de lucrări, plătește puțin”, și-a justificat Robert declinarea ofertei primite. Spune că nu îi place să fie nici corporatist, de aceea astăzi colaborează cu diferite companii străine ca freelancer, pe partea de testare a sistemelor de securitate.
Foarte rar se întâmplă să colaboreze cu o companie din România, iar motivul ar fi acela că pretențiile sale financiare nu sunt deloc mici.
Robert își cunoaște potențialul, așa că ține la preț atunci când este contactat pentru un nou proiect.
”Am fost angajat și m-aș fi angajat din nou dacă nu îmi mergea pe cont propriu. Acum lucrez pentru Grecia. Am și prețuri foarte mari pentru România, lucrez scump. Să fac un site, de exemplu, îmi ia două ore. La mine totul pleacă de la 4.000 de euro în sus. Când le zic 4.000 de euro, își pun mâinile în cap”, ne-a mai spus Robert.
Deși veniturile ca freelancer nu sunt constante, nu se plânge.
”Câteodată îmi iau pe o lucrare și 20.000 de euro, dar după aceea se poate întâmpla ca patru luni să nu mai am lucrări”, ne-a mai spus el.
Cât despre viața privată, Iceman nu se gândește să-și întemeieze o familie.
”Nu vreau să mă căsătoresc, nu am nevoie de stresuri”, este argumentul lui Robert.
Sursă foto: Facebook
CITEȘTE ȘI: