Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Mario Iorgulescu, condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare. Avocat: „Am asistat la o mascaradă judiciară, finalizată cu o decizie halucinantă. Sunt teroriști care au făcut masacre și au pedepse semnificativ mai mici”

EXCLUSIV | Mario Iorgulescu, condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare. Avocat: „Am asistat la o mascaradă judiciară, finalizată cu o decizie halucinantă. Sunt teroriști care au făcut masacre și au pedepse semnificativ mai mici”

EXCLUSIV | Mario Iorgulescu, condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare. Avocat: „Am asistat la o mascaradă judiciară, finalizată cu o decizie halucinantă. Sunt teroriști care au făcut masacre și au pedepse semnificativ mai mici”

Mario Iorgulescu a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare de către Tribunalul București, în dosarul în care este acuzat de omor, după ce, în septembrie 2019, a provocat un accident în urma căruia un bărbat și-a pierdut viața. Avocatul lui Mario Iorgulescu, Florin Durgheu, a declarat, pentru Gândul, că este „o decizie halucinantă”, în condițiile în care și teroriști care au făcut masacre au primit pedepse semnificativ mai mici decât cea stabilită de instanța de la Tribunalul București pentru Gino Iorgulescu.

„Aici nu am asistat la un proces, o cercetare judecătorească, finalizată cu o sentință, am asistat, din start, la o mascaradă judiciară, finalizată cu o decizie halucinantă, decizie care era absolut previzibilă de mult. De fapt, acum vreo lună, văzând modalitatea în care doamna judecător înțelege să conducă ședințele de judecată, am și spus că va pronunța o pedeapsă afiliată la Institutul de Astronomie, de la zece ani în sus. Rezultatul de 15 ani și 8 luni este absolut halucinant, în condițiile în care sunt mulți teroriști, care au făcut masacre și au fost condamnați la pedepse semnificativ mai mici.

În cazul lui Mario Iorgulescu, tipicitatea este dată de faptul că, probabil, este singurul dosar din România, ca urmare a unui accident rutier soldat cu victime, în care victima, deși era semnificativ drogată – deci actele medicale demonstrează că era drogat cu cantitatea apreciabilă de droguri ca la un consumator, nici vorbă întâmplător -, fără centura de siguranță și circulând neregulamentar pe banda a doua, nu pe bandă întâi, în condițiile în care drumul era complet liber, deci încălcând dispoziții legale privind circulația pe drumurile publice, nu s-a reținut în dreptul lui nicio culpă.

Atât timp cât Mario Iorgulescu a fost cercetat pentru ucidere din culpă, din start a fost din culpă exclusivă a lui, urmând ca, după aceea, procurorul să-și desăvârșească capodopera, schimbând încadrarea juridică în omor. Iar la instanța de judecată, s-au respins probe relevante, inclusiv expertiza psihiatrică, în condițiile în care Mario Iorgulescu, din nefericire pentru el și familia lui, este internat într-o clinică de psihiatrie, din momentul în care a ieșit din comă”, a spus Florin Durgheu, pentru Gândul.

„Nu este omor, Mario Iorgulescu nu s-a urcat la volan cu intenția de a ucide”

Întrebat dacă pe lângă cele două expertize medico-legale, date de autoritățile italiene, nu s-a încercat și obținerea unei expertize medico-legale din partea autorităților române, avocatul lui Mario Iorgulescu a explicat că „tocmai de aici rezultă faptul că totul este o mascaradă”.

„Am solicitat expertiza medico-legală și s-a respins, în condițiile în care era obligatorie. Pur și simplu s-a respins, la fel ca toate celelalte probe. De asta am spus că nu aveam nicio așteptare. Bine, mă gândeam că va fi de la 10-12 ani în sus, dar 15 ani și 8 luni este un pic halucinant și pentru mine, care mă așteptam la 12-13 ani. Nici taximetristul care a luat acel cetățean de origine chineză de la aeroport și a omorât-o, după ce a violat-o, nici el n-a luat atât, și el a luat semnificativ mai mic.

Mario Iorgulescu trebuia dat ca exemplu. De fapt, s-a dorit lovirea în Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, prin fiul său.

Acesta în niciun caz nu este omor. Poate o minte sănătoasă să creadă că Mario Iorgulescu s-a suit la volan cu intenția de a ucide această persoană, pe care nici n-o cunoștea și în fața căreia nici nu apărea cu mașina lui, dacă nu era acel scuar nesemnalizat?

Culpa administratorului drumului este evidentă, vizibilă din avion, dar atât organul de urmărire penală, cât și instanța s-au prefăcut că nu observă. Am solicitat completarea raportului de expertiză criminalistică, să se stabilească în ce măsură acest scuar a influențat accidentul – că a lovit un scuar nesemnalizat și în urma impactului cu scuarul, mașina a ricoșat pe contrasens, altfel niciodată mașina lui Mario Iorgulescu nu ricoșa pe contrasens. Și, în condițiile acestor evidențe, cum, Doamne, iartă-mă, poți să nu crezi, în mod onest, că este o mascaradă cap-coadă?”, a mai spus avocatul lui Mario Iorgulescu.

„Nimeni nu trebuie să beneficieze de un asemenea tratament, cu atât mai puțin un om bolnav”

Întrebat ce se va face mai departe, avocatul Florin Durgheu a spus că va formula apel la decizia luată de Tribunalul București, sperând ca „mascarada să înceteze”.

„Ceea ce ar trebui să se întâmple obligatoriu ar fi să se încuviințeze expertiza medico-legală, atât. După aceea, după ce se va efectua expertiza medico-legală, mai vorbim. Din păcate pentru Mario Iorgulescu și familia lui, problemele psihiatrice ale lui nu sunt inventate și, după aceea, soluția legală decurge din expertiză.

Oricum, Consiliul Superior al Magistraturii nu are cum să nu fie înștiințat de această manieră, pentru că nu este normal.

Nu contează cum se numește cel cercetat – Mario Iorgulescu, Popescu, Gigel, Ionescu, nu contează. Nimeni nu trebuie să «beneficieze», între ghilimele, de un asemenea tratament, cu atât mai puțin un om bolnav.

Cercetând un om bolnav, l-ai condamnat la 15 ani și 8 luni, în condițiile în care teroriștii au primit 8, 9, 10 ani. Este o decizie normală, echitabilă?”, a conchis Florin Durgheu.

Mario Iorgulescu, condamnat la închisoare și obligat să plătească daune de peste 235.000 de euro

Tribunalul București l-a condamnat vineri, pe Mario Iorgulescu la 15 ani și 8 luni de închisoare, dar decizia nu este definitivă, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel.

Pentru accidentul din septembrie 2019, Mario Iorgulescu a primit o pedeapsă de 14 ani închisoare pentru infracţiunea de omor și alți 2 ani de închisoare pentru acuzația că a condus sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Instanța a luat în calcul și condamnarea definitivă la 3 ani de închisoare primită în 2021, într-un alt dosar, pentru infracțiunea de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal. Judecătorii Tribunalului București au contopit cele două condamnări și, la pedeapsa cea mai mare, de 14 ani de închisoare, au adăugat un spor de 1 an și 8 luni de închisoare (o treime din totalul de 5 ani al celorlalte două pedepse), dispunând în final pedeapsa de 15 ani și 8 luni.

Instanța l-a obligat pe Mario Iorgulescu să plătească familiei bărbatului pe care l-a ucis în accident daune materiale de 100.000 de lei și daune morale de 200.000 de euro.

După accident, în 2019, Mario Iorgulescu a fost transferat de către părinți în Italia  și internat într-o clinică.

La opt luni după accident, în mai 2020, Tribunalul Bucureşti a emis pe numele lui Mario Iorgulescu un mandat european de arestare, care a fost transmis atunci autorităţilor judiciare din Italia, pentru extrădarea acestuia. Ulterior a fost emis un al doilea mandat european de arestare, pentru a-și ispăși pedeapsa primită în 2021 într-un alt dosar.

Internat la o clinică de psihiatrie din Italia, Mario Iorgulescu a lipsit de la termenele procesului în care este judecat pentru omor, iar documentele medicale depuse la dosarul aflat la Tribunalul Bucureşti arătau că starea de sănătate a acestuia s-a agravat progresiv. Potrivit actelor, Mario Iorgulescu a fost diagnosticat cu tulburări de somn şi sindrom de stres posttraumatic, precum și leziuni cerebrale ce ar fi apărut înainte de producerea accidentului din septembrie 2019.

Avocatul lui Mario Iorgulescu spunea în urmă cu o lună, pentru Gândul, că două expertize medico-legale au stabilit că acesta are ”probleme mentale”, astfel că nu poate fi condamnat din moment ce nu înțelege ce i se întâmplă.

”Autoritățile italiene, în urma a două expertize medico-legale, au ajuns la constatarea faptului că problemele medicale sunt de o asemenea natură și de o asemenea gravitate încât nu îi permit să conștientizeze ce i se întâmplă, motiv pentru care nu poate sta în procesul penal.

Există două mandate europene de arestare, unul emis în baza deciziei definitive de condamnare a lui Mario Iorgulescu la 3 ani de închisoare și unul în acest dosar de ucidere din culpă. Văzând această situație medicală, constatată nemijlocit nu doar pe baza actelor medicale, ci și prin audierea medicului în fața instanței, autoritățile italiene au decis să respingă definitiv cele două mandate europene de arestare. Expertiza se face medico-legal, au fost audiați medicii în instanță, totul este public”, preciza avocatul Florin Durgheu.

În aceste condiții, tatăl lui Mario Iorgulescu, Gino Iorgulescu, a fost numit reprezentantul său legal, pe motiv că acesta nu își poate apăra interesele nici măcar pe latură civilă, cu atât mai puțin pe latură penală, a precizat avocatul.

”Un om care are astfel de probleme mentale, poate fi condamnat din moment ce nu înțelege ce i se întâmplă, nu are nici măcar minimum spirit de conservare?”, mai spunea atunci avocatul.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Cum vrea apărarea să îl scape pe Mario Iorgulescu de dosarul de omor. Avocat: ”Nu poate sta în procesul penal din moment ce nu poate conștientiza ce i se întâmplă. Gino Iorgulescu a fost numit reprezentantul lui legal”

Avocatul lui Mario Iorgulescu acuză justiția din România că încalcă DREPTURILE OMULUI în cazul unui „bolnav cu dizabilităţi”

Curtea de Apel din Milano a refuzat extrădarea lui Mario Iorgulescu în România. Tatăl său susține că acesta „suferă de o boală ireversibilă”

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și