EXCLUSIV | Marius Marinescu, președinte-fondator FPAM, comentează tragedia de pe Lacul Morii: ”Vinovățiile sunt împărțite, dar luăm în calcul o plângere penală împotriva lui Ciprian Ciucu, primarul de la Sectorul 6″
O adevărată sarabandă a acuzațiilor reciproce a fost declanșată după ce o femeie de 44 de ani a murit sfâșiată de câini în Sectorul 6 al Capitalei, în zona Lacul Morii. Degete acuzatoare sunt îndreptate către conducerea Asociației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Municipiului București (PMB), Poliția Locală a sectorului transmite că nu a primit cele trei sesizări despre care vorbesc reprezentanții ASPA, iar singura certitudine este doar aceea că a murit o femeie pentru că, de mai mult timp, există un ”lanț al slăbiciunilor” revenit, din nou, în atenție, în urma unei tragedii.
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, acuză incompetența de la PMB, spunând că nu mai are așteptări de la Nicușor Dan, fiindcă ”lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilităților în curtea altora, sunt deja de notorietate”. (mai multe detalii AICI)
Edilul Sectorului 6 solicită Consiliului General PMB înființarea unei comisii care să analizeze activitatea ASPA, iar întreg scenariul conține, încă, numeroase pete de umbră, vina fiind ”pasată” dintr-o parte în alta.
”Au văzut că Primăria Capitalei nu-și face datoria, era de datoria lor să încerce rezolvarea situației”
Contactat de Gândul, Marius Marinescu – președinte fondator al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) și autorul legii nr.9/2008, prima lege privind protecția animalelor din Romania – a declarat, în exclusivitate, că ”vina este colectivă”, explicând, punctual, și cum s-a ajuns în această situație tragică.
Totodată, Marius Marinescu a mai precizat că FPAM ”ia în calcul o plângere penală” împotriva primarului Ciprian Ciucu.
”Și Primăria Sectorului 6 trebuia să fie alături de Primăria Generală a Capitalei, pentru a soluționa această situație a câinilor fără stăpân. Incidentul s-a întâmplat și anul trecut pe teritoriul Sectorului 6, așa că puteau și dânșii, așa cum a făcut Sectorul 1, să înființeze un adăpost de protecție a animalelor.
Ar fi trebuit să participe la prinderea acestor animale, să nu mai fie pe străzi, ar fi trebuit să se implice activ în soluționarea acestui caz, dacă Primăria Capitalei era depășită.
Din păcate, nu au făcut-o. Ar fi trebuit să sesizeze, să intervină, să construiască adăposturi pentru animale mici și mari. Și la Primăria Sectorului 2 au făcut astfel de demersuri. Au văzut că Primăria Capitalei nu-și face datoria, era de datoria lor să încerce rezolvarea situației, ca să nu se ajungă la o astfel de tragedie. Au o responsabilitate în sensul acesta, au o mare vină, tragedia s-a petrecut pe teritoriul Sectorului 6”, a precizat Marius Marinescu, în exclusivitate pentru Gândul.
”Luăm în calcul o plângere penală împotriva lui Ciprian Ciucu, primarul de la Sectorul 6”
Marius Marinescu, președinte-fondator FPAM
”Degeaba salvezi câinii dacă nu îi sancționezi penal pe cei care i-au abandonat”
Marius Marinescu spune că ”vinovățiile sunt împărțite”, dar a mai declarat că animalele abandonate pe domeniul public sunt ”proprietatea Consiliului General”, cu referire strictă la București.
ASPA are un rol extrem de important în această speță, numai că alături de această instituție ar trebui să acționeze și Poliția Animalelor de la IGPR.
”Vorbesc în calitate de autor al Legii de Protecție a Animalelor. Aici, vinovățiile sunt împărțite. Toate animalele abandonate pe domeniul public, fie că sunt câini, fie că sunt cai etc., sunt proprietatea Consiliului General, în cazul Bucureștilor.
Cine ar trebui să acționeze? Pe de o parte ASPA, să meargă la fața locului, și zi și noapte, 24 din 24 de ore, și să adune toate aceste animale abandonate și să le ducă într-un adăpost corespunzător. Simultan cu ei, la fața locului trebuie să meargă și Poliția Animalelor din cadrul IGPR, fiindcă ei sunt abilitați să întocmească dosare penale pentru abandon. Abandonul se sancționează cu amendă penală sau închisoare de la la 6 luni la 3 ani. Degeaba salvezi câinii dacă nu îi sancționezi penal pe cei care i-au abandonat.
În același timp, Autoritatea Sanitar-Veterinară trebuie să meargă din casă în casă și să îi sancționeze pe cei care nu sterilizează câinii. Sancțiunea, conform legii, este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Există un registru de evidență al câinilor și acolo trebuie să fie toți câinii înregistrați.
Dacă toate aceste trei instituții acționează simultan, în București, dar și în țară, atunci s-a rezolvat problema câinilor comunitari”, explică Marius Marinescu.
”La fața locului se vorbește și despre câini de luptă”
Marius Marinescu a mai declarat că Ana Oros, femeia care a murit sfâșiată de câini, era o mare iubitoare a animalelor, trăgând un semnal de alarmă și anul trecut, atunci când a fost mușcată de câini în aceeași zonă din Sectorul 6.
”Ana Oroș, o mare iubitoare de animale, chiar din primăvara anului trecut, când a fost mușcată tot aici pe dig, la Lacul Morii, a spus că trebuie ca aceste animale să fie adunate și duse în adăposturi.
Nu s-a făcut acest lucru și s-a ajuns la o tragedie. S-a deschis ancheta penală și, în urma necropsiei, se va stabili cauza decesului. Dacă Ana a fost mușcată de câini și a murit în urma mușcăturilor – într-un astfel de caz, de vină este ASPA, responsabilii vor fi acuzați de ucidere din culpă.
Vina este colectivă, dar Primăria Capitalei trebuie să gestioneze, în București, situația animalelor fără stăpân. Prin ASPA. Responsabil este Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, el este administrator.
Dacă printre câinii care au mușcat-o pe Ana Oroș sunt și câini cu stăpân – am înțeles că e un câine cu cip -, atunci proprietarul acelui câine va răspunde penal pentru ucidere din culpă.
Am văzut la fața locului că se vorbește și despre câini de luptă. Se fac acolo antrenamente cu câini de luptă, acești câini fiind folosiți de interlopi pentru lupte, pentru pariuri și pentru a-și intimida adversarii. Este posibil ca Ana să fi fost omorâtă și de un câine de luptă, să fi intrat în incidență exact când se făceau antrenamente cu câini de luptă.
Nu în ultimul rând, poliția trebuie să investigheze acest lucru, trebuie să se stabilească dacă – nu cumva – Ana a fost ucisă de un psihopat/drogat și pe urmă să fi fost sfâșiată de câini. Toate ipotezele trebuie luate în calcul. E trist că lucrurile se repetă, autoritățile nu au înțeles nimic”, spune Marius Marinescu, președintele fondator FPAM și autorul Legii pentru Protecția Animalelor, în exclusivitate pentru Gândul.
”Eu, împreună cu regretata avocată Paula Iacob, cu mulți ani în urmă, am fost și i-am ridicat leii și urșii lui Nuțu Cămătaru. I-am dus la Bucov, la Grădina Zoologică”
Marius Marinescu
Președintele ADRPE: ”Răspunderea este a Primăriei Capitalei”
Sorin Chiriță – președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene (ADRPE) – a transmis că o astfel de tragedie a avut loc tocmai pentru că în unele funcții ajung oameni lipsiți de experiență, care nu ar avea ce să caute acolo.
Sorin Chiriță l-a vizat pe Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spunând că acesta a delegat atribuțiile coordonării ASPA către Diana Pungă, actualul City Manager, iar aceasta ”nu a făcut absolut nimic pentru a asigura continuitatea serviciului de ecarisaj”.
”Problema câinilor fără stăpân din Sectorul 6, mai ales din zona Lacul Morii, unde o femeie a fost sfâșiată sâmbătă de maidanezi, este semnalată de către cetățeni Primăriei Capitalei de peste un an, iar Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) și Poliția Locală aflată în subordinea PRIMĂRIEI CAPITALEI își pasează răspunderea.
Răspunderea este a Primăriei Capitalei. Nicușor Dan a delegat atribuțiile coordonării ASPA către Diana Pungă, actualul Administrator Public (City Manager) al Primăriei Capitalei, care nu a făcut absolut nimic pentru a asigura continuitatea serviciului de ecarisaj, s-a preocupat doar de un program nereușit de adopții a câinilor fără stăpân”, a acuzat președintele ADRPE. (informații detaliate AICI)
”Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj”
Primăria condusă de Ciprian Ciucu a transmis, printr-un comunicat de presă, imediat după tragedie, că Poliția Locală a sectorului nu a fost înștiințată cu privire la pericolul pe care îl reprezintă câinii fără stăpân.
În același timp, s-a transmis că doar Primăria Capitalei, prin ASPA, poate strânge câinii din zonă.
”Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe. (…)
Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale”, s-a precizat în comunicat. (alte detalii AICI)
Citește și: