Prima pagină » Actualitate » Martorii audiați în dosarul generalului Zisu CONTRAZIC flagrant actele depuse pentru contractul Armatei: „E prima dată când văd aceste avize”

Martorii audiați în dosarul generalului Zisu CONTRAZIC flagrant actele depuse pentru contractul Armatei: „E prima dată când văd aceste avize”

Apar noi detalii în cazul generalului Cătălin Zisu, acuzat de abuz în serviciu într-un dosar cu un prejudiciu de 12 milioane de lei. DNA a verificat și șoferii despre care se presupune că lucrau la contractul armatei supravegheat de generalul Zisu. Mai exact, anchetatorii au verificat afirmațiile șoferilor firmei Garden Center Grup, care au susținut că nu au făcut niciodată transporturi de pământ de la cimitir în alte destinații – inclusiv prin poziționarea GSM a telefoanelor lor – și au descoperit că aceștia spuneau adevărul. În același timp, generalul Zisu și complicii săi au întocmit acte din care reieșea că acele lucrări s-au efectuat.

Conform documentelor consultate de Gândul, un martor care a stat de vorbă cu procurorii militari în dosarul generalului Zisu a povestit că a transportat pământ din Cimitirul Ghencea – în cadrul contractului privind extinderea cimitirului, pământ pe care îl ducea lângă palatul lui Gigi Becali din apropierea Guvernului.

Între timp, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, 17 februarie, decretul privind trecerea în rezervă a domnului general-locotenent – cu trei stele Zisu Cătălin-Ștefăniță din Ministerul Apărării Naționale, transmite Administrația Prezidențială.

„Nu am mai transportat pământ din cimitir după data de 12.09.2022”

Conform documentelor consultate de Gândul, martorul, audiat în septembrie 2024, a confirmat doar parțial când a fost întrebat dacă e adevărat că în perioada 25.08.2022 – 27.09.2022, când figurează menționat pe avizele de însoțire a mărfii emise de S.C. Garden Center Grup S.R.L., să efectueze activități de transport pământ din interiorul Cimitirului Militar Ghencea 3, către ADP Sector 1, respectiv 103 curse.

„Am transportat pământ din cimitir către Bulevardul Kiseleff, către un scuar amenajat lângă palatul lui Becali și un parc situat în zona bulevardului Aviatorilor, lângă un restaurant. Nu știu dacă aparțin de ADP Sector 1, însă este posibil”, a declarat martorul.

Totuși, el a precizat că nu mai făcut aceste curse începând din 12 septembrie 2022, când a avut un accident cu basculanta pe care o conducea.

„Eu am transportat pământ din cimitir până la data de 12.09.2022, pentru că în noaptea zilei de 12.09.2022, am intrat într-o țeavă din parcul Venus și am spart radiatorul basculantei cu care transportam pământ, marca MAN, cu nr. IF ## ###. După această dată, timp de aproximativ 2-3 săptămâni basculanta a stat în unitatea service situată pe Șoseaua Măgurele, vizavi de un complex unde se creșteau porci. Nu am mai transportat pământ din cimitir după data de 12.09.2022.

După data de 12.09.2022 am lucrat la sediul din Măgurele și am transportat plante în curtea societății cu o platformă, timp de 2-3 săptămâni, cât timp a durat reparația la basculanta cu nr. IF ## ###. Cred că în luna octombrie 2022 am luat basculanta nr. IF ## ###, fiind reparată, însă nu am mai transportat în niciun moment pământ din cimitir”, a spus martorul.

Sursele judiciare precizează că în cursul urmăririi penale au fost audiați în calitate de martor toți șoferii menționați în actele oficiale, cu excepția unuia, care a decedat între timp, iar din declarațiile date în cauză rezultă că nici-unul dintre șoferi nu își recunoaște semnătura în avizele de însoțire a mărfii care le-au fost prezentate cu ocazia audierilor și nu le-au primit, neînsoțind eventualele transporturi.

Unul dintre șoferi era la propria nuntă, deși în acte transporta pământ chiar atunci

Astfel, din datele prezentate în procesul-verbal din 25.07.2024 rezultă că cei patru șoferi care apăreau în acte cu zeci de avize fiecare nu s-au aflat în proximitatea Cimitirului Militar Ghencea 3 în zilele în care, conform avizelor de însoțire a mărfii,  ar fi efectuat transporturi de pământ din/către cimitirul respectiv:

Printr-o coincidentă inedită, unul din martorii verificați a dovedit că nu putea să fi efectuat transporturi așa cum susțineau actele anchetate de procurori, pentru că în acele zile se pregătea de cununie și nuntă, aducând ca probă cu certificat de căsătorie.

„În data de 01.10.2022 m-am căsătorit, iar în ziua respectivă am avut căsătoria civilă, religioasă și petrecerea. Astfel, înainte și după nuntă, în perioada 29.09.2022 – 05.10.2022, m-am aflat în concediu de odihnă pentru pregătirea petrecerii și pentru a sărbători nunta mea.

În această perioadă de timp nu am efectuat niciun fel de transporturi de pământ. Eu nu m-am aflat la serviciu. Depun cu această ocazie, în fotocopie, certificatul de căsătorie din data de 01.10.2022. Fiind întrebat cum îmi explic faptul că în perioada 29.09.2022 – 05.10.2022 figurez ca efectuând transporturi cu pământ din interiorul cimitirului către obiective care aparțin ADP Sector 1, declar că nu am nici cea mai mică idee. Eu nu aveam cum să le efectuez”, a spus acest șofer, audiat în august 2024.

„Eu nu am făcut nicio cursă cu pământ din cimitir”

Din datele prezentate în procesul-verbal din 25.07.2024 – întocmit de ofițerii de poliție judiciară din cadrul D.N.A. – Serviciului Tehnic pentru a evidenția celulele de localizare transmise de operatorii de telefonie mobilă Orange, Vodafone, Telekom și Digi – rezultă că șoferii care, conform avizelor de însoțire a mărfii, ar fi efectuat transporturi de pământ din/către cimitirul respectiv nu s-au aflat în proximitatea Cimitirului Militar Ghencea 3.

Un alt martor a fost întrebat dacă s-a întâmplat ca data de 19.09.2022, când figurează menționat pe cele 5 avize de însoțire a mărfii emise de S.C. Garden Center Grup S.R.L., să efectueze activități de transport pământ din interiorul Cimitirului Militar Ghencea 3, către sediul societății Garden Center Grup S.R.L., din Măgurele.

„Nu, niciodată nu am efectuat transporturi cu pământ către sediul din Măgurele sau către alte locații din afara cimitirului. În perioada în care am lucrat în cimitir nu cunoșteam unde se află sediul din Măgurele al societății Garden”, a declarat acesta.

„Am studiat avizele de însoțire a mărfii și precizez că mențiunile din cuprinsul acestora nu reflectă realitatea. Eu nu am făcut nicio cursă cu pământ din cimitir, către sediul din Măgurele pentru că aveam permis de conducere doar categoria B, iar la acel moment nu cunoșteam unde se află sediul societății Garden Center Grup S.R.L. Eu nu am efectuat transporturi cu pământ în afara cimitirului. Este pentru prima dată când văd aceste avize”, a declarat el.

Alt șofer care apărea în scripte ca activ avea permisul suspendat pentru consum de alcool

Un alt caz halucinant este al unui alt martor, audiat în august, care a fost întrebat cum își explică faptul că potrivit avizelor de însoțire a mărfii din datele de 12.09.2022, 15.09.2022, 24.10.2022, 31.10.2022 și 20.12.2022, figurează că a transportat câte 18 m.c. pământ din Cimitirul Militar Ghencea 3 cu basculanta marca MAN, cu nr. IF ## ###.

„Este imposibil să fi transportat cu basculanta marca MAN, cu nr. IF 1## ###câte 18 m.c. pământ la o cursă. Abia încap câte 5 m.c., cu greu, curge pământ din ea. Nu aveam cum să transport câte 18 m.c. pământ, este imposibil”, a detaliat el, din punct de vedere tehnic.

Mai relevant pentru veridicitatea dosarului este faptul că martorul avea carnetul suspendat în perioada din avize.

„Vreau să precizez faptul că în seara zilei de 12.09.2022, la ora 23:45, am fost oprit în zona Guvernului de către un echipaj de poliție, care a constat că mă aflam sub influența băuturilor alcoolice. Am avut o valoarea de 0,08 alcool în aerul expirat. Mi-a fost suspendat permisul începând cu data de 12.09.2022, iar ulterior am formulat contestație împotriva procesului verbal de contravenție. Astfel în data de 19.09.2022, după ora 16:00, am intrat în posesia permisului de conducere și mi-a fost redat dreptul de a conduce.

Practic, în perioada 12.09.2022, ora 23:45 și 19.09.2022 eu am avut dreptul de conducere suspendat. În această perioadă eu nu am condus nici-o mașină, nici basculanta marca MAN, cu nr. IF ## ###. În această perioadă nu am avut concediu de odihnă, au fost zile în care am stat acasă și zile în care m-am dus la sediul din Măgurele, dar nu am lucrat, nu am condus autovehicule”, a spus martorul.

Traseul dosarului

Trecerea în rezervă vine în contextul în care generalul Zisu este vizat într-o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind suspectat de fapte de corupție în legătură cu gestionarea unor contracte legate de extinderea Cimitirului Ghencea Militar către afaceristul Ionel Olteanu.

Generalul cu trei stele a fost plasat sub control judiciar pe cauțiune alături de colonelul în rezervă Lucian Amorăriţei şi omul de afaceri Ionel Olteanu, în dosarul privind plata unor lucrări neefectuate pentru extinderea cimitirului Ghencea Militar.

Măsura a fost luată după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au percheziționat vineri, 14 februarie, 24, Complexul Hotelier Militar Haiducului, acolo unde locuiește controversatul general-locotenent dr. Cătălin Zisu, care este cunoscut și ca „Omul lui Nicolae Ciucă”.

Generalul cu 3 stele Cătălin Zisu – șeful Logisticii Armatei Române – a fost pus sub control judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile. Zisu este acuzat de o fraudă de 2,4 milioane de euro. În urma perchezițiilor efectuate vineri, procurorii au descoperit 2.000 de tablouri și mai multe ceasuri de lux, inclusiv Rolexuri de peste 60.000 de euro bucata,  care generalul Cătălin Zisu le-ar fi păstrat în locuința unei apropiate.

Potrivit unui comunicat de presă, „procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiuni de corupție săvârșite de militari, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 14 februarie 2025, față de general locotenent Zisu Cătălin-Ștefănuță, comandant al U.M. 02574 București – Comandamentul Logistic Întrunit și ordonator secundar de credite din cadrul M.Ap.N., pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.

După ce DNA a început urmărirea penală în cazul generalului Cătălin Zisu și l-a pus sub control judiciar, Ministerul Apărării a cerut președintelui interimar Ilie Bolojan să dispună trecerea de urgență în rezervă a acestuia.

CITEȘTE ȘI:

Peștera lui Ali Baba, acasă la generalul ZISU! La percheziții s-au găsit peste 2.000 de tablouri din registrele MApN, dar și peste 10 ceasuri de lux

Au loc percheziții la hotelul unde locuiește unul dintre cei mai influenți GENERALI din România (INFORMAȚII ÎN PREMIERĂ)

Cum a ajuns Cătălin Zisu general cu trei stele, fără pregătirea OBLIGATORIE: „Este imposibil așa ceva” / ACUZAȚII grave făcute de un fost ofițer

Până unde s-ar putea întinde ancheta DNA cu privire la generalul Cătălin Zisu?! LEGĂTURA cu Nicolae Ciucă și „veriga” Remus Borza (FOTO)

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și